Colonia 2015

Drama Historisk Thriller
Tyskland
110 MIN
Engelska
Colonia poster

Synopsis

En sann berättelse om det unga paret Daniel och Lena, som blir indragna i militärkuppen i Chile 1973. Daniel blir bortförd av Pinochets hemliga polis och Lena spårar honom till Colonia Dignidad - en ökänd religiös sekt som styrs av lekmannapredikanten Paul Schäfer (Nyqvist).
Ditt betyg
3.4 av 78 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Colonia
DVD-premiär
16 maj 2016
Språk
Engelska
Land
Tyskland
Distributör
Universal Pictures
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

16 maj 2016 | 10:00

Banal men sevärd sekthistoria

Michael Nyqvist spelar den vidrige sektledaren i denna välspelade och hyfsat otäcka thriller, baserad på en delvis sann historia om förnedring och fångenskap. ”Colonia” är en spännande film med stora ambitioner, men känns i slutändan väl banal och jag hade gärna sett att man gett inte bara karaktärerna men också själva intrigen fler nyanser.
Michael Nyqvist spelar den vidrige sektledaren i denna välspelade och hyfsat otäcka thriller, baserad på en delvis sann historia om förnedring och fångenskap. ”Colonia” är en spännande film med stora ambitioner, men känns i slutändan väl banal och jag hade gärna sett att man gett inte bara karaktärerna men också själva intrigen fler nyanser.

Daniel är en politiskt aktiv ung man i 70-talets Chile. En dag blir han tillfångatagen av militären och förd till en religiös sekt i skogen från vilken ingen någonsin lyckats rymma ifrån. Hans flickvän flygvärdinnan Lena går med i sekten för att rädda sin pojkvän, men inser snabbt att det är mycket svårare än hon trott.

Under 40 år tyranniserade ex-nazisten Paul Schäfer män, kvinnor och barn i religionens namn och bara ett fåtal lyckades rymma undan hans terrorvälde som var verklighetens Colonia Dignidad. Tyvärr tar den Hollywooddoftande-kärlekshistorien i filmen över och därmed också udden av det andra, varför väldigt mycket går förlorat i dramat vi får följa.

Emma Watson spelar Lena och Daniel Brühl hennes kille. Båda är väldigt bra i sina roller men deras relation blir inte fullgott förankrad i berättelsen från början och även om jag tror på deras romans har jag svårt att förstå hennes milt uttryckt drastiska åtgärd för att rädda sin älskade. Michael Nyqvist är riktigt obehaglig som den motbjudande pedofilsektledaren Schäfer, men jag tycker karaktären lätt hade kunnat få vara både mer tyrannisk, fast samtidigt också så där falskt älskvärd som jag inbillar mig att sektledare är. Nu ges inte tid till så mycket utveckling då fokus ligger på de unga tu’s potentiella flykt undan helvetet.

Filmer om sekter och människor fast i dem är skrämmande, så också ”Colonia”. Jag ryser och äcklas, men samtidigt är manuset på sina håll en aning tunt och rätt ologiskt och tyvärr blir bristerna i dialogen stundvis väl påtagliga även om skådisarna verkligen gör allt för att behålla mitt engagemang hela vägen. Vilket de också lyckas göra då jag trots vissa invändningar mot helheten aldrig slutar heja på huvudpersonerna och deras kamp för frihet.

”Colonia” är inget mästerverk och många bättre filmer har gjorts på temat, dock är den bra, väldigt sevärd och uppskakande. Det blir emellanåt riktigt spännande och hade jag haft längre naglar hade jag bitit ner dem framförallt i det smått rafflande slutet som onekligen är en aning over the top men ändå nervkittlande. Samtidigt hade filmen som sagt, gärna fått vara mer mångfasetterad och djup. För även om huvudpersonerna känns trovärdiga så är ibland deras val och handlingar inte det. 

Fast är ni som jag och fascineras av historier om hjärnkontroll och förnedrande sektsammankomster så ska ni absolut se denna. Inte minst för det gråhåriga äcklet som Michael Nyqvist obehagligt övertygande gestaltar.
| 16 maj 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Colonia
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu