Colombiana 2011

Colombiana poster

Synopsis

Zoe Saldana är den iskalla professionella mördaren Cataleya, på jakt efter männen som brutalt avrättade hennes föräldrar när hon var nio år. Genom ett under lyckades hon fly då, och tog sig till sin farbror Emilio i Chicago. Emilio har förgäves försökt styra undan Cataleya från ett liv av brottslighet, men inser snart att inget kan stoppa henne från att hämnas.
Ditt betyg
2.7 av 441 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Colombiana
Biopremiär
16 september 2011
DVD-premiär
18 januari 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

11 september 2011 | 14:01

Platt hämndrulle

Luc Besson står bakom den här kombinationen av hans egna "Nikita" och "Leon" med Zoe Saldana som sexig men livsfarlig hämnare. Dessvärre är han inte regissör och filmen saknar både svärta och självdistans. Kvar finns en lättglömd B-action farligt nära direkt-på-DVD-gränsen.

Cataleya (Amandla Stenberg) har inte den lättaste av uppväxter. Farsan är involverad med maffian och i ett försök av avsluta affärer skickar en sådan där riktigt ond och mäktig gangster ut torpeder efter familjen. Hon är dock ingen hjälplös lammunge och i skoluniform och med skinn på näsan tar hon till flykten, och ser till att hamna hos en likväl kriminell men vänlig släkting (Cliff Curtis) i USA. Hon tvingar honom att lära henne döda så att hon som vuxen, superfoxy kombo av Lara Croft och Foxy Brown (i Saldanas form) kan ta en gruvlig hämnd på gangstergänget som knäppte morsan och farsan.

Producenten och manusförfattaren Luc Besson har nätt och jämnt slagit ihop sina kultfilmer "Nikita" och "Leon" för att göra en sedvanlig hämndrulle, med tvisten att antihjälten är en hjältinna som anammar mördarrollen redan som minderårig. Det är ett spännande upplägg men tyvärr har Besson, som en gång i tiden var en av filmvärldens mest intressanta regissörer, överlåtit registolen till den lite anonyma Olivier Megaton (som gjorde sin engelskspråkiga debut med "Transporter 3"...). Det finns en bra historia där någonstans, men liksom när Robert Rodriguez överlät regin till Nimród Antal i "Predators" så blir det lite väl platt och enkelt. Den saknar självironin och glimten i ögat som t.ex. Rodriguez "Machete" hade.

Sedan har man förutsägbart nog kompromissat vad gäller Saldana och hennes karaktär. Samtidigt finns försök att göra henne trovärdig som en stark, självständig kvinna som kan slåss och hantera skjutvapen, samtidigt är hon ständigt klädd i för små/tajta/inga kläder med ständiga närbilder på rumpa och bröst. Det är lite kul att det för en gångs skull är kvinnan som är den svåra, mystiska älskarinnan som droppar förbi stackars mesige Michael Vartan för kortvariga snabbisar men det blir väl fånigt när Saldana ska rengöra pistoler i små linnen och hotpants eller dansa sexigt efter en hård dags gangsterdödande.

Saldana är, förutom klassiskt Hollywood-snygg, en duktig och karismatisk skådespelerska som med denna gör sin första huvudroll. Hon har gott om utstrålning för att man ska bry sig om karaktären men både manuset och hantverket i sig är rätt blodfattigt. Samtidigt som det verkar finnas genuina försök till en seriös film så finns enorma brister i manuset vad gäller klyschor och trovärdighet (hur kommer det gå för skurken med en en bassäng full av hajar? Är det så troligt att Saldana lyckas meja ner en hel armé av tungt beväpnade gangsters?). Saldana förtjänar en bättre första huvudroll.

| 11 september 2011 14:01 |