Coco - livet före Chanel 2009

Drama Biografi
Frankrike
105 MIN
Franska
Coco - livet före Chanel poster

Synopsis

Bygger på "L’irrégulière", biografin av Edmonde Charles-Roux, som berättar om modedesignern Coco Chanels tidiga liv. Porträttet visar en kvinna som kommer från ganska knappa omständigheter, som är självlärd och har en unik och exceptionell personlighet. En kvinna som kommit att bli en symbol för framgång och frihet, en kvinna som skapade den moderna kvinnan efter att först själv ha visat vägen.
Ditt betyg
3.0 av 215 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Coco avant Chanel
Biopremiär
18 september 2009
DVD-premiär
27 januari 2010
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lisa Olsson

14 september 2009 | 13:33

Kärlek, uppror och mode

Dramat om modedesignern Coco Chanel är fantastiskt välgjort och ni som blev förälskade i Audrey Tautou när hon spelade Amelie kan räkna med att trilla dit igen. Hennes rollprestation som den rebelliska Coco är något utöver det vanliga.

I "Coco - livet före Chanel" får vi följa hur den föräldralösa flickan Gabrielle blir den världsberömda modeikonen Coco Chanel. Som barn blir hon och hennes syster övergivna av sin pappa och hamnar på barnhem, något som färgar hennes inställning till män senare i livet. Möjligtvis duger de till att ha sex med fast "det är ju verkligen synd att det behövs en man till det" som hon uttrycker det. Men den inställningen ändras ju förstås när hon möter den stora kärleken.

Cocos viktigaste karaktärsdrag i filmen är helt klart det rebelliska. Hon säger alltid vad hon tycker och gör uppror mot konventionerna, dels för hur en kvinna ska uppföra sig och inte minst för hur en kvinna ska klä sig. För varför ska man ha en korsett när man inte kan andas med den? Och hur kan man överhuvudtaget tänka några tankar alls med alla de där fjädrarna på huvudet? Ja det är frågor som Coco ställer sig medan hon själv går runt klädd som en tonårspojke.

Trots Cocos väldigt aviga inställning till kärlek så har den såklart en central plats i filmen. Hon själv är ju föremål för den rike Balsans ömma känslor men när hon väl drabbas själv förstår hon knappt vad som händer. "Ska man må bra eller är det plågsamt" frågar hon sin bättre vetande väninna. Så även denna stolta och hårda kvinna som tycker att "kärleken gör en undergiven som en hund" blir alltså kär. Klyschigt eller bara verkligt? Kärleken bjuder i alla fall inte bara på enkla lösningar.

Sen har vi det här med modet. Coco Chanels enkla hattar och blusar utan massa detaljer står i stark kontrast till de överdådiga kreationer som de flesta av dåtidens kvinnor bar. Det är väldigt intressant att se hur hennes stil växte fram och var hon hittade sin inspiration även om en del detaljer är ändrade. Genom hela filmen märker man hennes längtan bort från sin fattiga barndom även om det inte är det överflödiga och pråliga som lockar henne.

Som jag redan har nämnt är Audrey Tautou som klippt och skuren för den här rollen och hon gör den alldeles lysande. Hon är verkligen Coco som inte anpassar sig, är fräck i munnen och vägrar rida damsadel trots höjda ögonbryn. Även Benoît Poelvoorde är väldigt lyckad som den rika och festglada Balsan.

I "Coco - livet före Chanel" är Coco en äkta rebell och alla älskar vi rebeller på filmduken, särskilt om de spelas av sådana som Audrey Tautou. Det tillsammans med en briljant berättelse och dessutom en av de vackraste catwalk-scenerna som jag har sett gör "Coco - livet före Chanel" till en riktig filmpärla.

| 14 september 2009 13:33 |