Cha Cha Real Smooth 2022

Drama Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Cha Cha Real Smooth poster

Synopsis

Cooper Raiff spelar en nyutexaminerad student som fastnat hemma hos föräldrarna. Han jobbar som feststartare på bar mitzvahs och där utvecklar han en vänskap med en ung mamma (Dakota Johnson) och hennes tonårsdotter.
Ditt betyg
3.9 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Cha Cha Real Smooth
Digitalpremiär
17 juni 2022
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Apple TV+
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

16 juni 2022 | 22:30

Fint, tänkvärt och moget om identitetssökande

Det är inte lätt att göra något nytt med det trötta upplägget att växa upp och hitta sig själv men lovande Cooper Raiffs andra långfilm är en tänkvärd, lagom söt liten indie med stort hjärta.
Har du inte hört talats om Cooper Raiff så är sannolikheten att du gör det snart och det är ett namn att lägga på minnet. Han långfilmsdebuterade med prisbelönade ”Shithouse” 2020, baserad på hans egna kortfilm, och följer nu upp med denna som redan vunnit pris på Sundance där den hade premiär. Och man kan absolut se varför.
 
Han spelar själv huvudrollen som 22-åriga Andrew som nyligen tagit examen från college och i brist på möjligheter jobbar på ett snabbmatshak och bor hemma hos sin bipolära mamma (Leslie Mann) med familj. När han får jobb som festfixare av bar mitzvahs möter han Domino (Dakota Johnson) och hennes autistiska tonårsdotter Lola (Vanessa Burghardt) och känslor uppstår.
 
Vad som först liknar och låter som en romcom av standardtyp glider ganska snart in i en inte helt annan men absolut annorlunda riktning. Det handlar minst lika mycket om Andrews relation med Lola och sin egen lillebror David (Evan Assante) som eventuell romantik med Domino. Det handlar om att finna sin identitet, inte bara i det man gör utan i relationer med andra människor som kanske inte heller passar in i samhället.
 
Liksom filmen är Raiff, både som skådespelare och filmskapare, en ren smaksak. Karaktären såväl som filmens stil kan upplevas som självbelåtet och lite väl avslappnat. Samtidigt finns gott om empati och utrymme för motspelarna. Det är en befriande brist på den självgoda narcissism som ofta finns hos regissörer som spelar huvudroller i sina egna filmer.
 
Birollerna är dessutom ovanligt trovärdiga och nyanserade. Johnson är stabil om än kanske aningen väl nedtonad medan Mann visar prov på att hon kan spela trovärdigt utanför komedigenren, dessutom i en icke-stereotypisk representation av bipolaritet. Men filmens stjärna är ändå debutanten Burghardt, som inte bara stjäl filmen utan större gester utan även påminner om hur bra kan det bli när man rollsätter någon med autismspektrumtillstånd till en autistisk rollfigur.
 
Filmen balanserar stadigt mellan lågmäld, subtil humor och mänsklig hjärtesorg. Den är varken övertydlig som mycket kommersiell film kan vara eller envist pretentiös som liknande, smala indiefilmer. För att vara en film om att växa upp är det ovanligt moget och tänkvärt. Det erbjuds kanske inga stora fyrverkerier - men det känns också som poängen. Att vi erbjuds en delikat kakdel av livet som smakar lagom sött för stunden.
 
| 16 juni 2022 22:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cha Cha Real Smooth
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu