Kapernaum 2018

Drama
Libanon
120 MIN
Arabiska
Kapernaum poster

Synopsis

En politisk saga, med amatörskådespelare, om ett barn som startar en rättsprocess mot sina föräldrar.
Ditt betyg
3.6 av 32 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

21 maj 2018 | 10:00

Gripande om utsatta barn i Beirut

Nadine Labaki drar på allt hon har när hon tacklar det viktiga ämnet med fattiga barn och papperslösa i dagens Beirut. En energisk och gripande film som struntar i allt vad subtilt heter.
Zain Al Rafeea (som även heter Zain i filmen) skriver i och med ”Kapernaum” in sig i historieböckerna över världens bästa insatser av barnskådespelare. Pojken i 10-årsåldern är helt fantastisk i den här filmen, men så har regissören Nadine Labaki handplockat skådespelare från gatan för att få en så realistisk historia som möjligt.
 
Och det behövs. När man skildrar ett så starkt ämne som utsatta barn kan man inte göra det halvhjärtat. Här möter vi Zain som i början av filmen stämmer sina föräldrar för att de gett honom livet. Detta kan låta som ett märkligt rättegångsdrama, men filmen hoppar snabbt tillbaka till händelserna som lett till stämningen.
 
Då är Zain en pojke som ser sina föräldrar gifta bort sin 12-åriga dotter till man för att klara hyran. En pojke som flyr hemmet i vredesmod och lever på gatan tills han träffar Rahil (Yordanos Shiferaw). En papperslös flykting från ett afrikanskt land som lever med sin lilla son i ett ruckel. När hennes tidsfrist för att få vara kvar i landet börjar gå mot sitt slut ställs det mesta på sin spets.
 
Trots detta kolsvarta ämne är ”Kapernaum” inte bara en deppfest. Här finns flera fina scener med humor, inte minst när Rahil tar hjälp av två excentriska personer för att försöka få ett id och Labaki är noga med att visa barns oförutställda glädje när hon får tillfälle. Det blir dock inte speciellt ofta för det här är en helt ogenerat sentimentalt film. Den manipulerar dig och är i vissa stycken nästan för mycket, inte minst mot slutet.
 
Samtidigt går det inte att avfärda den energi och det regiarbete som Labaki gjort med de oerfarna såkdespelarna. Hon lyckas till och med locka fram en suverän insats från en ettåring. ”Kapernaum” fick Cannesfestivalens längsta stående ovation efter galavisningen, vilket visar potentialen i den här filmen. Räkna med flera nomineringar nästa år när bästa utländska film ska utses på diverse galor.
 
Förhoppningsvis kan det ge lite uppmärksamhet till de hemska situationer som skildras i filmen. Sentimental eller ej, kan ”Kapernaum” ge uppmärksamhet till vad som händer på vissa ställen i vår värld är det den största framgången.
| 21 maj 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kapernaum