Cam 2018

Skräck Thriller
USA
94 MIN
Engelska
Cam poster

Synopsis

En tjej som jobbar med att posera framför webbkameror får sitt konto kapat av en dubbelgångare. Hon måste identifiera den mystiska brottslingen och återta sin identitet.
Ditt betyg
2.5 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

16 november 2018 | 11:00

När du trodde att det var säkert att starta din webcam…

Vad gör du om en mystisk dubbelgångare tar över din identitet på en erotisk nätsida? Den här annorlunda, obehagliga rysaren använder modern teknologi för att skrämmas och lyckas med ett smart manus och en begåvad huvudrollsinnehavare riktigt bra.
Förr var det mördare eller utomjordiska monster som skrämde oss på film. Idag är det modern teknik – den möjliga skräck som väntar oss när vi startar vår dator eller mobiltelefon. Vi fick Internetspöken redan i japanska ”Pulse” (2001) och sedan dess har de dykt upp i bland annat ”Unfriended” och mindre lyckade ”Rings”.

I denna är det dock inte lika simpelt som något högteknologisk demon eller ande. Vår hjältinna arbetar med erotiska webcam-shower online och har en ständigt stigande antal följare. En dag finner hon dock sig utestängd från sitt konto av en mystisk dubbelgångare som stjäl både hennes arbete och kunder.

Det är ett på pappret egentligen ganska tunt upplägg som långfilmsdebuterande regissören Daniel Goldhaber (även en av de som kommit på storyn) lyckas kavla ut på ett fascinerande, överraskande sätt. Det är ingen simpel B-film med billiga skrämseleffekter eller blodiga mord utan en intelligent, genomtänkt psykologisk rysare om ett ruggigt tänkbart scenario krings ens uthängda identitet online.

En unik, provokativ - men aldrig dömande – skräckfilm för selfie-generationen. Det är inte jobbet eller webcammen i sig som katapulterar terrorn utan snarare en nonchalant, naiv attityd. En slags subtilt feministisk, modern Hitchcock-variant kring stulen identitet med inslag av De Palma och Lynch.

Det är framför allt ett tillfälle för stigande stjärnan Madeline Brewer (”Orange is the New Black”, ”The Handmaid’s Tale”) att få visa vad hon går för i en modig, inte bara bokstavligen naken roll. Hon levererar en komplex karaktär vars sårbara mänsklighet skalas av lager för lager. Det är om något vi sällan skäms bort med inom denna genre.
| 16 november 2018 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Cam
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu