C’est la vie! 2017

Drama Komedi
Frankrike
116 MIN
Franska
C’est la vie! poster

Synopsis

För brud och brudgum är det den viktigaste natten i deras liv. Men för cateringkillen Max, fotografen Guy och sångaren/underhållaren/DJ James är det en kväll precis som alla andra, likväl som för alla dem som jobbar bakom kulisserna i det extravaganta slottet strax utanför Paris. Pierre och Helena är ett av de par som bestämt sig för att fira sin kärleksförening på slottet. Självklart blir inte allt som de hade tänkt sig.
Ditt betyg
3.8 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Le sens de la fête
Biopremiär
9 mars 2018
DVD-premiär
8 augusti 2018
Språk
Franska
Land
Frankrike
Distributör
Njutafilms
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 mars 2018 | 16:30

Bröllopshumor som faktiskt är riktigt kul

Fenomenal fransk komedi av regissörerna Olivier Nakache och Éric Toledano, som är männen bakom succén ”En oväntad vänskap” från 2011. Den här filmen är kanske inte riktigt lika hysteriskt härlig som den förra, men nog blir man på ett väldigt gott humör och sugen på lite Le baguette (brödet alltså!) till kaffet.
Max (Jean-Pierre Bacri) är en något utarbetad bröllopsplanerare med eget företag och en handfull anställda som har en stor fest på gång på ett slott någonstans utanför Paris. Filmen utspelas under ett knappt dygn och vi får följa just Max och hans medarbetare i förberedandet och utförandet av bröllopsfesten.

Det blir en hel del oväntade intriger bland de inblandade och allt löper inte riktigt som planerat. Fast å andra sidan… kärlek har väl aldrig gått att planera.

Det här är på riktigt så himla roligt! Hjärtevärmande och lite smått insiktsfullt. Filmen kanske inte levererar tänkvärdheter på löpande band eller ens så många renodlade gapflabb, utan är mer subtilt underhållande från början till slut. Jag brister dock ut i högljudda förtjusta fnitter ett flertal gånger av all dråplighet, som på ett fyndigt sätt slängs i ansiktet på mig. Det blir dock aldrig överdrivet eller plumpt, utan behåller en hög och ytterst smakfull nivå.

Tidigare nämnda ”En oväntad vänskap” handlade väldigt tydligt om kulturella krockar och klassmotsättningar och även om en del av det återfinns också i detta, så är det inte utstuderat lika politiskt. ”C’est la vie” ämnar i huvudsak att roa och gör också det med besked!


 
Filmen baseras på ett otroligt välskrivet, rappt och smart originalmanus skrivet av regissörerna själva. Med ytterst enkla medel lyckas de berätta historien om väldigt många intressanta människor på ganska kort tid och på ett extremt begränsat utrymme. Hela dramat, förutom några inledande minuter, utspelas på herrgården, med de människor som finns där. Detta är således verkligen en ensembleprestation som heter duga! Alla gör vad de ska och gör det bra!

Regin är givetvis i toppklass vilket man också förväntar sig. Regissörsduon ror närmast sömlöst iland detta fantastiska spektakel som briljerar på alla plan. Samtliga skådisar (med Bacri i täten), filmfotot, miljöerna och inte minst den sköna musiken samspelar perfekt.
 

Det är ett konstant driv framåt och blir aldrig någonsin tråkigt. Tyvärr tar det på sätt och vis slut för snabbt. Jag hade gärna velat se mer. Fast å andra sidan är det inte fy skam alls att kunna sluta när man väl är på topp heller.

”C’est la vie” som i original heter ("Le sens de la fete", ungefär "meningen med festen") är en finstämd fransk feelgood-film som jag varmt rekommenderar till alla som vill se något bra och roligt. Det är snyggt, underhållande, härligt och lite smått inspirerande på sina håll. 

 
Bröllop på franska? Jag säger oui på det.
| 8 mars 2018 16:30 |