Bron till Terabithia (2007)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jess är utanför i skolan, men när han träffar den nya annorlunda tjejen Leslie som springer snabbare än alla killar i klassen finner han en vän. De skapar tillsammans den magiska världen Terabithia där de kan fly undan den tråkiga vardagen och kämpa mot troll, jättar och andra mytiska väsen. Bygger på fantasybarnboken av Katherine Paterson, som fick Astrid Lindgrens Litteraturpris 2006.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BRON TILL TERABITHIA

Ett inspirerande mellanstadiedrama

Det finns ett ganska kasst skämt som jag älskar att dra:

- Varför finns det varken någon tiger eller drake i ”Crouching tiger, hidden dragon”? - Coz the tiger is crouching and the dragon is hidden…

Det är inte helt utan anledning jag kommer att tänka på det när jag ser ”Bron till Terabitia”. För på samma sätt ser jag varken bron eller Terabithia förrän långt in mot slutet. Men innan dess finns det lyckligtvis mycket annat intressant som fångar mitt intresse.

Jesse Aarons är en drömmare och en lovande liten konstnärssjäl. Han är också den enda killen bland fyra systrar, son till urfattiga föräldrar och mobbarnas favoritobjekt i skolan. Att vara snabbast i klassen ger inte heller mycket status, om man måste tävla i sin systers rosa skor. Och när en ny tjej börjar i hans klass har han inte ens kvar sina rekord – Leslie vinner över Jesse på löpbanan, och verkar till hans förtret duktigare, smartare och mer kreativ än honom på alla sätt. Men hon är också en utstött, och de två finner snabbt varann och blir vänner, särskilt när det visar sig att de bor grannar.

I skogen bortom floden skapar de sin hemliga plats, en tillflyktsort från vardagen, som bara de två känner till och där deras oändliga fantasi kan flöda fritt. Ja, här finns enorma troll och lurviga små monster. Men i leken finner vännerna också nytt självförtroende, något Jesse behöver för att kunna handskas med livets svårare stunder.

Att det här en ny film av ”Narnia”-studion Walden klargör man tydligt med stora bokstäver på filmaffischen, utan att nämna hur missvisande denna information faktiskt är. Barnfilmer följer ofta samma mall, de är fullproppade med talande djur och saknar ofta engagerande karaktärer och likheter med verkliga livet. ”Bron till Terabitia” bryter trenden. Det är ingen sockersöt, orealistisk Hollywoodfilm. Och jag är rädd att filmen är på tok för långsam för dagens av Disney hjärntvättade publik. Men det ska inte heller ses som ännu ett fantasyäventyr i drömlika miljöer. ”Bron till Terabithia” är något betydligt mer givande än så. Det är en gripande berättelse som inspirerar och berör allt det som är viktigt både under skolåren och i livet i allmänhet.

Kritikern inom mig vill ställa sig upp och protestera, mot ett repetitivt manus som inte räcker till för att fylla ut en långfilm. Men snubben på andra axeln vill mest täppa till den lille djävulen, för det var länge sen något så genuint känslosamt och tilltalande dök upp på biograferna. Man kan heller inte önska sig bättre huvudroller än Josh Hutcherson (”Rex – En räddare i nöden”) och AnnaSophia Robb (”The Reaping”), de senaste unga stjärnskotten som står redo att ta över när Dakota Fannings stjärna falnar – men skönast är nog ändå 7-åriga Bailee Madison som Jesses irriterande lillsyrra.

Det här är en fin, välspelad och stark historia, så pass att man gärna blundar för dess svagheter. Det är sällsynt att hitta en film som behandlar unga som snart vuxna. Ett mellanstadiedrama som jag själv gärna hade sett för sådär tio år sen. Och inte ett öga lämnas torrt.

ONÖDIGT VETANDE Bokförlagans författare Katherine Paterson fick Astrid Lindgrens Litteraturpris 2006.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
#cageisbeautiful
Shit, jag förväntade mig en  Resan till Jordens Mittpunkt typ av film. Needless to say jag hade fel. Mycket bra film.
AntonKane
Underbar film om att ta sin flykt till fantasin när verkligheten sviker och om dom vänskapsband som kan skapas och drastiskt brytas, att filmen dessutom lyckas upplysa om bristande ekonomis konsekvenser av att få så starka överlevnadsinstinkter att lusten och orken till att verkligen leva ut sina liv minskar är ett extra plus i kanten.

När jag var betydligt yngre än nu och såg "Bron till Terabithia" blev jag helt slagen av den och om jag inte missminner mig hade jag den på min topp fem lista över dom bästa filmerna någonsin, i dag har jag inte fullt så hyllande syn på den, tycker den brister något när den tittar ner i snabba drag i sentimentalträsket (samtidigt är jag tacksam att den varken begraver eller går omkring i detta hemska träsk), ett par små sidoberättelse skapar väl dock mer att önska...

Måste även nämna det fantastiska skådespeleriet, dels från Anna Sophia Robb (som borde få mer uppmärksamhet) men också från Josh Hutcherson, Robert Patrick, och Zooey Deschanel.

"Bron till Terabithia" kan i enklast summerade termer betraktas som en välgjord skidring om fantasin, verkligheten, utanförskap, vänskap, livet och döden. Den tålls verkligen att se om, men om du inte sett den - se den omedelbart - och Keep your mind wide open.
användaren borttagen
Stark fyra. Vacker och stark. Snygg skildring av barns fantasi och vänskap.
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler