Breaking Dawn - Part 1 (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fjärde delen i Stephenie Meyers måttligt populära berättelse om Bellas och Edwards omöjliga kärlek.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BREAKING DAWN - PART 1

I väntan på finalen
Den näst sista delen i Twilightsagan lär inte göra många människor glada, förutom såklart de mest inbitna fansen. För även om man uppskattar de tidigare filmerna i serien, infinner sig känslan: Var det här allt?

Det vanligaste klagomålet när en bok blir film, handlar om allt som inte fick plats. Jag misstänker att Stephenie Meyers bok för en gångs skull kommer till sin rätt, när alltför många uppbyggnadsscener får gott om utrymme i filmen. Edward och Bella förbereder bröllopet. Edward och Bella åker på en alltför lång smekmånad. Edward och Bella spelar schack, myser i havet.  Jacob muttrar i skogen, sliter av sig tröjan, i frustration över att inte ha något vettigt att göra. Det blixtrar egentligen inte till förrän Bella blir på smällen, och upptäcker att något känns väldigt fel. Det visar sig att vampyrbebis och människomamma inte är någon ultimat deal, för mamman då (fast, vad fan trodde du, Bella?). 

Att dela upp en bok i två filmer för sällan något gott med sig, varken för historien eller för tempot i filmerna i fråga. Åtminstone om man är en vanlig dödlig biobesökare. "Harry Potter och Dödsrelikerna - del 1" var ett lysande exempel på det, här kommer bevismaterial nummer två.

Fanflickorna bredvid mig i salongen myser såklart åt varje scen de känner igen från böckerna, fnittrar åt skämten bara de förstår, och kurar ihop sig nervöst när de anar vilka scener som närmar sig. Men för någon som mig, som inte läst böckerna blir det allt som oftast för utdraget och händelselöst. Även om det ska erkännas att jag gillar de tidigare filmerna hyfsat, och inte står helt oförstående inför vampyrhajpen som tagit världen med storm. 

Det är först i den sista halvtimmen som vi får någon antydan till dramatik och spänning. Nej, det här blir alldeles för internt för min smak. "Breaking Dawn - Part 1" är en lite för lång transportsträcka mot den efterlängtade finalen - en som för övrigt, av allt att döma, skulle kunna bli seriens bästa film. Först i slutet påminns vi om Volturis existens i den här sagan, Michael Sheen stjäl showen i filmens bästa scen (som knappt ens är med i filmen utan i eftertexterna), och i en såpaliknande cliffhanger utlovas det blodbad och riktig action lagom till "Breaking Dawn - Part 2".

Uppladdningen inför finalen stressas som sagt inte igenom. Problemet är bara att finalen, den är fortfarande ett år bort. Som en film som borde kunna stå på egna ben, har "Breaking Dawn - Part 1" inte mycket att säga oss i publiken. 

Om du inte redan är helsåld på Twilight förstås. Då kommer du att älska det här oavsett vad jag säger.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
16219-0
Dock var bröllopet väldigt vackert. :)
16219-0
Jag gillar Twilight böckerna, filmerna också men böckerna är helt klart bättre.
Den här filmen hade typ ingen handling alls. Hon blir gravid och de måste rädda henne. Tycker fortfarande första filmen är bäst och förstår inte hur den här kan ha fått högre betyg. Men mest besviken är jag nog på hela slutet i part 2. Den var ännu sämre.
vinterblod
Vad jag inte förstår är varför folk kollar på Twilightfilmerna om dom nu är så jävla dåliga som alla säger. Varför sitter ni och plågar er igenom en film/filmer som ni inte en tycker om? Om ni inte gillar ettan - sluta då kolla istället för fortsätta kolla på denna "usla" film.. Logiken hos vissa människor är ju absurd. Skärp er för fan och lägg eran negativa energi på något annat istället ><

Och nej, jag är inget typiskt twilightfan. 

(N10 verkar vara den enda med lite vett bakom pannbenet)
Visa fler (110)

Relaterade filmer