Borta bäst, hemma värst 2008

Romantik Komedi
USA
88 MIN
Engelska
Borta bäst, hemma värst poster

Synopsis

Paret Brad och Kate träffas på en biograf på självaste julafton. De har båda tagit sin tillflykt dit för att slippa besvärliga familjesammankomster. De blir kära och inser att deras lycka ligger i att försätta undvika sina diskfunktionella familjer, varje år hittar de på än värre lögner för att slippa fira jul med sina familjer.

Denna jul är planen att fly till Maldiverna, men flygplatsen stängs ned och alla flyg blir inställda. Paret tvingas tacka ja till en familjemiddag hos Kates mamma. Det ena ledertill det andra och innan de vet ordet av har paret lovat att fira jul med samtliga av sina fyra frånskilda föräldrar.
Ditt betyg
2.2 av 302 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Four Christmases
Biopremiär
27 februari 2009
DVD-premiär
25 november 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

24 februari 2009 | 16:01

Borta bäst, hemma värst?

Igenkänningsfaktorn är skyhög när Reese Witherspoon än en gång ger sig i kast med sin genombrottsgenre – familjekomedier. Flankerad av Vince Vaughn får Jennifer Aniston se upp. En ny komediqueen är i stan. Fast så var det ju det där med bra och dåligt...

Det känns oundvikligen mossigt när en julfilm tar sig in i svenska biografer i februari månad. Men det är ju trots allt fortfarande kallt ute eller nåt. Mossigt tycks också vara det genomgående temat i ”Borta bäst, hemma värst”. Alltför utslitet i vändningarna, plottrigt och smått hysteriskt. Precis som med äktenskap överlag... eller ja, åtminstone om man ska tro upplägget.

Brad (Vince Vaugn) och Kate (Reese Witherspoon) har kontinuerligt undvikit att fira julen med sina familjer. Närmare bestämt fyra upplagor av dem. Med separerade föräldrar har det hela nämligen blivit ganska komplicerat. Och skrikiga ungar, julklappshysteri och släktdramer känns inte alltför lockande när man kan snorkla i Bahamas, hångla på stranden och byta snötö mot en härlig solö. So far so good alltså.

Men måhända har just det här paret tagit julskolkandet två steg för långt. För när deras flyg blir inställt blir de som av karmas bestraffande lag filmade av ett lokalt tv-team. Snart ringer föräldrarna och utan några ursäkter kommer de inte undan. Busted med andra ord. Helt plötsligt har julen blivit en kapplöpning inte bara mellan minst sagt udda föräldrar utan också med Brad och Kates psykiska hälsa. Ho ho ho.

Familjekomedier må höra till den här duons återkommande kassako men att göra det bra är en annan femma. ”Borta bäst, hemma värst” är inte en försenad juklapp. Snarare en bortglömd pepparkaka som bönar om att inte bli kastad i papperskorgen. Där behållningen inte ligger i att se hur Reese walkat linjen från sin Oscar till det här, eller hur Vince klonar ännu en del av sin karriär. Nej, snarare lyckas ”Borta bäst, hemma värst” med konststycket att slå in sina skämt. Man skrattar.

För med ett inte helt otippat register är det förvånande hur roande ”Borta bäst, hemma värst” lyckas vara. Det är smaklöst, oförskämt och en aning fördomsfullt. En ingrediens som familjekomedier i mitt tycke skulle må bra av i större skala. För i övrigt så skär det sig så rejält som det brukar. När en saftig moral ska klämmas in blir det svårt att balansera det krystade skämtandet med det som blir kvar.

”Borta bäst, hemma värst” känns onekligen som en perfekt smällkaramell för ett förälskat par att dela på. Visserligen en trist målgruppskategorisering. Men alltför upptagna av varandra så missar de nog det mesta av filmen. Något man har råd med.

| 24 februari 2009 16:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Borta bäst, hemma värst
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu