Book Club 2018

Komedi
USA
104 MIN
Engelska
Book Club poster

Synopsis

Fyra livslånga vänner får sina liv helt förändrade efter ha läst "Femtio nyanser av honom" i deras månatliga bokklubb.
Ditt betyg
2.8 av 34 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Book Club
Biopremiär
31 augusti 2018
DVD-premiär
11 februari 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

25 augusti 2018 | 10:00

Vad kvinnor vill ha

Fyra tanter upptäcker tantsnusk, vilket skakar om deras liv och kärleksliv. "Book Club" är en trivsam pensionärsvariant av "Sex and the City" med 50 nyanser av gråa hår och extrema mängder vin.
Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen och Candice Bergen spelar de åldrande väninnorna som varje månad samlas för att dricka alkohol, klaga över tillvaron och diskutera en utvald bok. Några dåligt photoshoppade bilder i inledningen försöker övertyga oss om att vänskapen, och bokklubben, hållit i sig i åtminstone fyrtio år. Fnitter och skepsis uppstår när den frigjorda Vivian drar fram månadens titel ur väskan: ökända "Femtio nyanser av honom". Ska de verkligen ägna tid åt så pass kommersiellt tantsnusk? Vivian menar att det är precis vad dessa utsvultna kvinnor behöver, efter åratal utan någon action i sänghalmen, och hon kunde inte ha mer rätt.

En framgångsrik entreprenör som äter män till frukost, men vägrar stadga sig. En neurotisk änka med överbeskyddande döttrar. En domare som ger sig ut i online-dejtingdjungeln. Och en krögare vars äktenskap desperat behöver mera krydda. När de fyra omaka damerna får stifta bekantskap med Christian Greys och Anastasia Steeles ångande S/M-lekar, öppnar det upp deras ögon för vad de själva saknar i sina liv.

"Book Club" handlar inte om att hylla eller håna "50 nyanser"-böckerna, de är bara ett medel för att rulla igång handlingen och prata om större teman. Exempelvis hur kvinnor i en viss ålder kan glömma bort att prioritera sig själva, inte vågar ändra på det som känns fel, eller låter andra diktera hur de bör leva sina liv. Det debatteras allt från Viagra till kroppar som inte är vad de en gång varit, ständigt med ett glas vin i handen och många fniss. Kvinnorna dömer ingen, de är stöttande och de sporrar varandra till att våga kasta sig ut i det okända.

Snart börjar dock ett omodernt budskap tränga fram, att en kvinna behöver en karl för att bli hel och lycklig. Då ger Jane Fonda bättre råd i den snarlika rollen i "Grace & Frankie", komediserien om två dumpade väninnor som börjar tillverka sexleksaker. Missta dig inte, "Book Club" är bara ännu en Hollywood-produkt som förlitar sig på billiga skämt, oneliners och förutsägbara situationer. Det hade varit mer inspirerande att se kvinnorna lite mindre sminkade och lite mer sårbara, eller att höra dem prata om sina innersta känslor, snarare än ännu ett ytligt skämt om sex.

Men med tanke på att industrin sällan låter fyra kvinnor bära upp en egen film - och Gud förbjude, kvinnor över 60! - då kan man lätt se förbi några av filmens brister och uppskatta dess goda sidor. Det är trots allt är en uppfriskande kvartett och en charmig berättelse, med många skratt och en dos feelgood. Filmen utmanar inte den mer kräsna cineasten, men är en lättsmält och förvånande rumsren komedi som passar alla åldrar. Men framför allt är "Book Club" en film om, och för, en bortglömd målgrupp som sällan får skina så här starkt på bioduken.
| 25 augusti 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Tillgjort och själlöst. Inte en äkta ton någonstans. Dialogerna består av kvickheter i ett rasande tempo. Jag såg bara Barbiedockor som försökte vara roliga. Trodde nog att Hollywood hade kommit lite längre än så här. En svag 2:a kan jag dock ge filmen.
Läs mer
2
​Våra kära 80-tals tanter är tillbaka i en ganska tafatt och förutsägbar feel-good-film om äldre kärlek, sex och känslor! Efter att börjat läsa Fifty shade böckerna slår det slint i tanterna i gruppen och alla kommer ur sina slentrian skal och försöker liva upp gamla kärlekar, sitt äktenskap eller sitt sexliv, allt medan världen ser på och fördömer att även äldre fortfarande behöver passion och heta mysstunder:) Trots att den är ganska basic är det kul att få se våra stora stjärnor från förr, även om storyn i sig var ganska tråkig och själlös, men trots detta så myser man skrattar lite då och då och faktisk kom en tår eller två på vissa scener, 80-tals tanterna still going strong!! För cast och inte story blir betyget en svag 3a, dem kämpade ialla falll.... Cast Underbara Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen, Mary Steenburgen mfl... aaa
Läs mer
4
Varm och hjärtlig komedi, som väcker viktiga frågor och relationsaspekter. När är man för gammal för att dejta, att längta, att älska och att vilja älska? Filmen lyfter svåra frågor om åldrande och hur kärleks- och familjerelationer förändras i ljuset av ensamhet eller tvåsamhet på ett humoristiskt och lättsamt sätt. Skratten avlöser varandra och pinsamheterna haglar. Skådespelarinsatserna lyfter samtidigt filmen som kunde blivit "bara en pinsam komedi", till en helt annan nivå. Det finns ett djup och ett allvar, och flera sorgliga aspekter. Det är omöjligt att inte bli både rörd, upprörd och engagerad av detta mästerverk.
Läs mer