Boog & Elliot - Vilda vänner (2006)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
BOOG & ELLIOT - VILDA VÄNNER är en animerad film som berättar historien om den 450 kilos tama grizzlybjörnen Boog vars värld blir helt upp-och-ned vänd när han möter den glappkäftade, tanige och enhornade hjorten Elliott. Tillsammans blir de strandsatta i skogen, mitt under jaktsäsongen. Nu är det upp till denna något udda duo att så fort som möjligt samla ihop djuren i skogen och föra alla i trygghet. Sedan tänker de försöka jaga bort jägarna från skogen så att djuren tryggt kan återvända till sina hem.

Samtidigt som Boog och Elliott planerar sitt uppror blir skogsvaktaren Beth orolig. Beth räddade Boog när han var en liten unge och har tagit hand om och uppfostrat honom. När nu jägarna kommer börjar hon undra var Boog befinner sig och bestämmer sig därför för att ge sig ut och leta reda på sin älskade vän.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BOOG & ELLIOT - VILDA VäNNER

Charmigt och harmlöst efter välkänt recept

En grizzlybjörn och en enhornad hjort utgör det omaka paret Boog & Elliot i Sony Pictures första försök till dataanimerad film.

Boog lever ett bekvämt och bekymmersfritt liv som tam nalle i en snäll skogsvaktarkvinnas garage, när Elliot börjar kasta kaniner på fönstret. Boog har nyligen motvilligt hjälpt honom komma loss från en jägares kofångare, men en stalker hade han inte räknat med. Elliot däremot gör nu sitt bästa för att rädda Boog undan tryggheten i hans hemtrevliga krypin, och lurar med honom på en vild kväll på stan vilket slutar i en totaldemolerad godisbutik. Boogs matte tolkar det som att det är dags för björnen att sprida sina vingar, och lämnar av honom och hans nyblivne ”vän” ute i vildmarken där de hör hemma.

Dessvärre är det dagarna innan jaktsäsongens startskott, och Elliot har ingen lust att förlora sitt andra och sista horn. Boog har också väldigt svårt att anpassa sig till ett liv utan tv, kylskåp eller egen toalett. Här krävs samarbete, oavsett om Boog vill det eller inte. Med Elliot som guide och Boog som livvakt ger de sig av för att finna vägen hem till civilisationen.

När nu Sony ger sig in på den animerade marknaden, satsar de på säkra kort. Talande djur, en äventyrsrik resa och en historia om vänskap som övervinner allt. Det hela känns som en blandning av ”Ice Age” och ”Den otroliga vandringen”. Och visst fungerar det. Det är charmigt och lättsamt och kommer definitivt att gå hem bland de yngre. Alla ingredienser finns där, men det är också där svagheten ligger. Gamla ingredienser återanvänds. ”Boog & Elliot” kommer inte med något du inte sett förut.

Birollskaraktärerna är också anpassade efter beprövad mall. Vi har de griniga ekorrarna, de uppstudsiga hjortarna, det skojiga piggsvinet, de grälande skunksystrarna och de tokiga ankorna. Man har dock lyckats att ge alla karaktärer personlighet och ingen känns överflödig, vilket är en av filmens fördelar. Bävrarnas lunchpaus eller i stort sett alla scener som involverar kastande med stackars kaniner är humor på hög nivå. Tyvärr förlitar sig humorn alltför ofta på snuskskämt: Boog är pottränad och har svårt att göra sina behov ute i naturen. Det är inte svårt att få en 5-åring att skratta åt bajsskämt, men Disney har gjort animerad film i decennier utan att behöva dem.

Manuset till ”Boog & Elliot” är skrivet av Ron Friedman och Steve Bencich som båda ansvarar för ”Björnbröder” och ”Lilla kycklingen”. Regi står bl.a. Roger Allers för, som regisserade ”Lejonkungen”. Någon kultklassiker i stil med ”Lejonkungen” lär dock ”Boog & Elliot” aldrig bli, utan bör ses för vad den är; en harmlös bagatell. Animationen är hyfsad (Boogs päls skulle imponera betydligt mer om inte Pixar hade gjort samma sak redan för fem år sen) och röstskådisarna (Martin Lawrence och Ashton Kutcher i originalversionen; Mikael Persbrandt och Jakob Stadell i den svenska) sköter sitt jobb utan att bidra med några minnesvärda prestationer. 

Förmodligen lär det inte bli sista filmen för Sony Pictures Animation. Tecknat i alla former går ofta hem hos biopubliken men i fortsättningen kan man hoppas att de gör ett försök att skapa något nytt. Jag tror inte Disney eller DreamWorks behöver oroa sig för konkurrensen riktigt än.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
magiul
Rätt skön huvudperson och comic relief, men egentligen så lyfter aldrig denna filmen. Och skurken i filmen är lite väl otäck för de allra minsta. Dock så tar det sig lite mot slutet. I övrigt är faktiskt de svenska rösterna bra mycket bättre än de engelska. Betyg 2/5.
7429-0
Väldigt  bra 3 av 5
666
Modern och rolig tecknad komedi.

Veckans populära filmer

Visa fler