Bombay Dreams 2004

Drama Komedi
Sverige
91 MIN
Svenska
Bombay Dreams poster

Synopsis

Bombay Dreams handlar om tonårstjejen Ebba och hennes bästis Camilla - om livet i skolan, simträningen, kärleken till Erik, hatobjektet Katja och alla hopplöst töntiga killar. En dag hittar Ebba brev från sin biologiska mamma i Indien, ett brev som hennes mamma gömt.
Ditt betyg
2.3 av 185 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bombay Dreams
Biopremiär
22 oktober 2004
DVD-premiär
11 maj 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Lina Spångberg

1 januari 2008 | 00:00

Sverige + Bollywood = fantastiskt!

Ebba (Gayathri Mudigonda) lever ett ganska ordinärt tonårsliv med komponenter som skola, simträning och kompisen Camilla (Nadine Kirschon). Det trånas blygt efter söta träningskompisen Erik (Viktor Källander) och man stöter på jobbiga människor i skolan.

Drömmarna om Indien har också en given plats i den unga damens liv, Ebba är adopterad därifrån och längtar efter att få åka dit. Resan skjuts dock upp gång på gång av mamma Anita (som spelas av en otroligt duktig Sissela Kyle). När Ebba finner undangömda brev från sina biologiska mor händer det grejer. Ebba ska åka till Indien. Med Camilla. Utan att mamma vet.

Regissören Lena Koppel har gjort en otroligt härlig, positiv film som kompletterar och väger upp fjolårets mörka adoptionsdebatt. På ett långt mer nyanserat vis skildras adoption ur flera perspektiv med både humor och eftertanke. Bombay dreams är en film som får en att må bra. Redan när förtexterna börjar rulla blir man glad – det är snyggt och positivt.

Filmen bjuder sedan på ett gediget persongalleri med sköna, sammansatta karaktärer. Vi möter exempelvis Kurt, spelad av Peter Dalle. Kurt är stenhård simtränare med mottot ”hata vattnet, älska kaklet” tillika öm pappa som gör så gott han kan för att ensam uppfostra dottern Camilla. Camilla har klar designer-potential, ständigt stickandes eller syendes på något som hon inte riktigt vet vad det ska bli ”men visst är det fint?!”. Vi möter också tidigare nämnda Anita, som älskar sin dotter men styrs av sin rädsla när hon gömmer undan brev från dennas biologiska mamma.

Filmen är delvis inspelad i Bollywood och har sköna inslag av dans och medryckande musik. Det serveras skön, lite tonårsrelaterad humor, undertecknad skrattade högt och länge (för högt och för länge?) flera gånger under filmens gång. Samtidigt finns en allvarlig, diskuterande ton som skapar mening. En perfekt kombination enligt mig. Lika perfekt som den svensk-indiska fusionen.

Bombay dreams är en klart sevärd film – gå och se!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Bombay Dreams
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu