Bloodshot 2020

Bloodshot poster

Synopsis

Vin Diesel spelar soldaten Ray Garrison som nyligen dödats i strid men fått livet tillbaka – nu som supermänniskan Bloodshot. Med en armé av nanoteknologi i sina vener är han en ostoppbar kraft – starkare än någonsin och med en förmåga att självläka direkt. Men företaget som återuppväckte honom, RST Corporation, kontrollerar inte bara hans kropp utan också hans hjärna och minnen. Garrison vet inte vad som är verkligt eller inte – men han tänker ta reda på det.
Ditt betyg
2.4 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

12 mars 2020 | 20:00

En blek kopia av bättre actionfilmer

Ta en gnutta dna från ”Universal Soldier”, lite källkod ur ”The Matrix”, låna in skurken från ”Iron Man 3” och en extra hård Vin Diesel. Resultatet? En ljummen sci-fi-action som gärna vill spänna musklerna men inte direkt omdefinierar genren.
Vin Diesel upphör visst aldrig att jaga nästa actionfranchise. Som om Riddick, xXx, Dom Toretto i ”Fast & Furious”-filmerna och Groot inte räckte till, så har han just hittat en alldeles egen serietidningshjälte att ta till bioduken. Valiant Comics gnuggar händerna i hopp om femtielva uppföljare och ett nytt filmiskt universum, som det brukar låta nuförtiden.

Bloodshot, eller Ray Garrison som han heter, är redan en hård snubbe när han dödas, återupplivas och uppgraderas till Extra Hård Snubbe 2.0. Med hjälp av nanoteknologi - små robotmyror som kan läka en på sekunder - blir han motvilligt väckt till liv som prototypen till en osårbar supersoldat. Med nävar som Stålmannen och minne som en guldfisk verkar han vara den perfekta, lättmanipulerade dödsmaskinen.

Men Ray börjar minnas saker ur sitt förflutna, och gör upp en egen plan. 1. Vakna. 2. Avslöja en konspiration. 3. Kicka röv. 4. Upprepa!

Den ansvarige mannen bakom RST Corporation, techgurun med en oklar agenda, spelas av Guy Pearce - och spelade han inte exakt samma roll i ”Iron Man 3”? Inga jämförelser i övrigt, Marvel-filmen hade ungefär fyra gånger högre budget. Men ”Bloodshot” kramar ur rätt mycket ur sina 45 miljoner dollar, och lägger extra krut på specialeffekter och snygga actionscener.

Debuterande regissören Dave Wilson har mestadels jobbat med diverse tv-spel, och det är den estetiken han tar med sig. En stilig yta, kanske inte så mycket innehåll. En schysst åktur som du snart har glömt bort. Hans taktik verkar gå ut på "klipp snabbt och klipp ofta, så blir det nog spännande". Och så slowmotion-inslag på det. Det såg ju så coolt ut för 20 år sen!

Filmer som ”Universal Soldier” (1992) och ”The Matrix” (1999) gör sig påminda, det finns dna från Terminator där någonstans och säkert en hel del andra inspirationer. Manusförfattarna Jeff Wadlow (”Kick-Ass 2”) och Eric Heisserer (”Arrival”, ”Bird Box”) lånar friskt från alla håll, med resultatet att ”Bloodshot” känns som ett hopkok av fräna idéer. Men det landar i en rätt ljummen och utspädd sci-fi-rulle som hade behövt en injektion av ”Upgrade” för att verkligen lyfta. En extrahård Vin Diesel i all ära, men alltför ofta stirrar vi på programmerarsnubbar som stirrar på sina datorskärmar, och försöker dra lustiga skämt. (Varje programmerarnörd dubbelspelar också som comic relief.)

Shoutout till mexikanska tuffingen Eiza González, som själv hade behövt en fet actionfranchise. I rätt projekt och med rätt regissör kan hon bli riktigt farlig.

Men i denna tid där John Wick sätter spelreglerna för en riktigt bra actionfilm och Marvel Studios höjer ribban för superhjältestrider, känns ”Bloodshot” som en blek kopia. Året är 2020, är det här det bästa vi kan få?
| 12 mars 2020 20:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Filmen börjar intressant men spårar ur i CGI-effekter. Mot slutet känns det som man tittar på ett TV- spel. Påminner faktiskt väldigt mycket om Crysis. Förvisso snyggt gjort men inte ens en grymma sidekicks i Eiza González och Lamorne Morris (varför pratar han brittiska?) lyckas rädda spektaklet. 2/5
Läs mer
2
Som en blek kopia av Upgrade utan finess! :)
Läs mer