Blockers 2018

Komedi
USA
102 MIN
Engelska
Blockers poster

Synopsis

När tre föräldrar upptäcker att deras döttrar har en sexpakt att förlora oskulden under balkvällen, sjösätter de en hemlig plan som ska få tonåringarna att misslyckas.
Ditt betyg
2.8 av 73 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Blockers
Biopremiär
6 april 2018
DVD-premiär
24 september 2018
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

4 april 2018 | 10:00

Vågad komedi borde våga mer

Är du ”Supersugen” på en ny high school-komedi där spriten, svordomarna och kroppsvätskorna flödar? Leta vidare. ”Blockers” vill gärna fylla gapet mellan pubertal tonårshumor och omogna-vuxna-gör-bort-sig-komedi men lyckas snarare inte tillfredsställa någon.
Det där sista är inte helt sant. En del i publiken skrattade högt när filmen visades för press. Kanske hjälper det att ha barn i tonåren (eller att själv vara ett). Åldersmässigt hamnar jag någonstans mittemellan, och får som mest le åt de galna upptågen på bioduken - aldrig gapskratta.

Här möter vi tre high school-tjejer på den stora dagen i alla amerikanska tonåringars liv. Iallafall på film. Det är Prom Night, och förhoppningarna är stora på skolans bal. Allt måste bli perfekt… Och vad passar inte bättre än att förlora oskulden under sista tiden på high school? Vännerna skapar en sexpakt, helt inställda på att deras perfekta kväll ska få en "happy ending". Men tre föräldrar råkar snubbla över deras planer, och ser rött. Föräldrarna följer efter för att ”kukblocka” döttrarna - sätta stopp för snopp helt enkelt. De växer upp så fort, de små liven...

Regidebuterande Kay Cannon har tidigare skrivit manus till ”Pitch Perfect”-filmerna, och hon gör här en tjejernas ”Supersugen”, mixad med lite ”Bad Moms”. Det känns som två filmer i en, där kåta tonåringar och tokiga vuxna drabbar samman. Och det är inte en helt dum idé. Frispråkiga millennials vs deras oroliga mammor och pappor, det bäddar för många missförstånd och generationskrockar. Leslie Mann spelar den präktiga singelmamman Lisa. John Cena gör rollen som machofarsan Mitchell. Ike Barinholtz avrundar den omaka trion som irriterande Hunter. Det är inledningsvis roligt att se föräldrarna försöka dechiffrera döttrarnas chattspråk fullt med emojis.
 
Men ”Blockers” har inte mycket nytt att komma med, förutom en dussinkomedi av den typen som Seth Rogen och Evan Goldberg kommer på under en pårökt kväll.

Vi förväntas bland annat köpa att ett gäng ungdomar, som just dränkts av kaskadspya i limon till efterfesten, kort senare är redo för romantiska stunder med sina respektive dejter. I en annan scen tvingas John Cena att ”halsa” en spritflaska genom anus, för att visa sig cool och få bli insläppt till en föräldrafri fest.

Nä, det är troligtvis ingen film som du vill se med dina föräldrar. Håll skämskudden nära till hands, då ribban ligger lågt. Men om ”Blockers” ändå nosar på att vara en ”vågad” komedi, kunde den ha vågat ta ut svängarna mycket mer.

Som det ofta är med amerikanska dussinkomedier landar humorn lite ”all over the place”. Filmen är dessutom slarvigt klippt, också ett vanligt problem i den här genren. När en bunt med mer eller mindre improviserade tagningar sätts ihop, kastas om och kortas ned, kan ett arbetsskadat öga lätt störas av klaff-fel.

Vad som får ”Blockers” att sticka ut från liknande komedier är det kvinnliga fokuset, där tre tjejer tar de typiska grabbrollerna. Kanske inte läge att tala om ett feministiskt genombrott på vita duken, men det är iallafall uppfriskande, om man ska säga något gott om filmen.
| 4 april 2018 10:00 |