Björnbröder 2003

Drama Familj Animerat Fantasy
USA
85 MIN
Svenska
Engelska
Björnbröder poster

Synopsis

Efter att Kenai har hämnats på sin bror genom att döda björnen som dödade hans bror så blir han själv förvandlad till en björn. Förvirrad och vilse tillsammans med två helknasiga älgar och busiga björnungen Koda så försöker han hitta berget där ljuset nuddar. Men vad han inte vet är att hans andra bror tror att Kenai är död och planerar att döda björnen... Kenai!
Ditt betyg
3.1 av 1,433 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Brother Bear
Biopremiär
6 februari 2004
DVD-premiär
25 augusti 2008
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Mikael Glas

1 januari 2008 | 00:00

En härlig inledning på det nya året

Vilken härlig start på det nya året! ”Björnbröder”, Disneys nya mästerverk, slog alla mina förväntningar och jag var som stum efteråt. En film helt i klass med "Hitta Nemo", den här får man bara inte missa!

Filmen utspelar sig för länge sedan då jorden var ung och rester av glaciärer fortfarande täckte den karga terrängen trodde man att de mystiska ljussken som syntes på himlen var De Stora Andarna, de mystiska krafter som låg bakom alla förändringar i naturen.

Historien tar sin början när Kenai, den yngste av tre bröder, hamnar i en farlig strid mot en stor björn. Hans bröder kommer för att rädda honom och den äldsta av dem, Sitka, offrar sitt liv för att rädda sin lillebror. Tvärt emot sin kvarvarande brors önskan, lyckas Kenai spåra upp den stora björnen och dräpa den. I precis det ögonblicket öppnas himlen och De Stora Andarnas skarpa ljus omgärdar Kenai och han lyfts upp och förvandlas till det han hatar mest, en björn. När den kvarvarande brodern Denahi kommer fram är allt han ser sin yngre brors sönderslitna kläder och björnen som står vid dem. Han tror att hans lillebror blivit offer för en björn, och full av sorg och ilska lovar han att jaga den tills han får chansen att döda den.

Kenai är naturligtvis förvirrad och vet inte riktigt vem han är längre. För att få tillbaka sitt mänskliga jag måste han upp till toppen på berget där ”ljuset nuddar jorden”, där han kan be De Stora Andarna att ge tillbaka hans rätta jag. Uppgiften verkar omöjlig tills han träffar den lilla björnungen Koda, som tappat bort sin mamma. Det visar sig att den pratglade lilla björnen vet vägen till berget dit Kenai måste bege sig. De två björnarna beger sig tillsammans ut på äventyr för att hitta berget som Kenai söker.

Den här filmen har allt som behövs för att publiken ska skratta och till och med gråta. Det var inte en scen under hela filmen där jag inte satt som klistrad i stolen. Här har de inte koncentrerat sig på att bara få allt att se snyggt ut, utan här är det hög kvalitet från början till slut.

Det jag har saknat i de lite nyare Disney-filmerna är all den fina musiken som jag fastnade för i t.ex. ”Den lilla Sjöjungfrun”, ”Skönheten och Odjuret” m.fl. Här är det otrolig musik genom i princip hela filmen som passar helt perfekt till handlingen.

Det som hindrar filmen från den solklara femman är två saker, först av allt är filmen en aning för kort. Det känns mer som en miniserie än en långfilm och det är otroligt synd på en så bra film. Den andra nackdelen är inledningen i filmen, där t.o.m. jag (en van filmtittare) hade lite svårt att hänga med.

Annars är filmen i stort sett felfri. Det är en film som alla, barn som vuxna, ska få chansen att njuta av. En härlig inledning på det nya året.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Björnbröder
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu