Birdwatchers 2008

Drama
Italien
108 MIN
Italienska
Birdwatchers poster

Synopsis

Ditt betyg
2.1 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
BirdWatchers - La terra degli uomini rossi
Biopremiär
3 april 2009
Språk
Italienska
Land
Italien
Distributör
Folkets Bio
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

2 april 2009 | 17:01

Förtryckt indianliv

Marco Bechis "Birdwatchers" skildrar situationen hos ursprungsbefolkningen i Mato Grosso do Sul i Brasilien. Rent fotografiskt blir jag väldigt imponerad men när jag ser till helheten finns det några viktiga pusselbitar som saknas.

En båt med turister navigerar sig rakt genom den Brasilianska djungeln i hopp om att fotografera fåglar. Överraskande nog får dom syn på ett gäng stridslystna, halvnakna indianer stå vid strandkanten och skjuta pilar efter dom. När turisterna åkt vidare klär indianerna på sig och får betalt av ägaren till området som flitigt använder indianerna som turistattraktion. Detta är inledningen på "Birdwatchers" vars syfte är att höja en röst för ursprungsbefolkningen i Mato Grosso do Sul i Brasilien.

Indianerna är bosatta i små reservat som de har blivit tilldelade av staten. Dessa ligger helt avskilt från deras förfäders mark och trivselnivån är inte hög. Jobben de får är förnedrande och underbetalda. När Osvaldo (Abrisio da Silva Pedro) och hans kompis Ireneu (Ademilson Concianza Verga) är ute i skogen hittar dom två unga indianer som tagit självmord. Trötta på dåliga arbetsförhållanden och vågar av självmord bestämmer stamledaren Nadio (Ambrosio Vilhalva) att stammen ska flytta tillbaka till deras förfäders land och överleva genom att jaga egen mat, precis som förr i tiden.

Deras förfäders land råkar ligga precis vid staketet till den åker som den sjukt osympatiska Moreira (Leonardo Medeiros) äger. Det råkar även vara precis samma person som tidigare använt deras ursprung som turistattraktion. Kampen mellan de båda eskalerar då indianerna använder hans mark som jaktmark och Moreira kontrar genom att stationera en beväpnad vakt precis på andra sidan staketet där indianerna bosatt sig. Det blir förvånansvärt nog inte detta som blir indianernas största kamp utan snarare när kampen mellan det moderna livet och de äldre traditionerna hamnar hos de unga indianerna.

Men det jag tycker är mest intressant i "Birdwatchers" är kollisionen mellan den vita överklassen och de fattiga, förtryckta indianerna. Den finaste av alla dessa kollisioner är när den unga indianen Osvaldo träffar den jämnåriga dottern till Moreira. Hon lär honom åka scooter och han sjunger traditionella sånger åt henne. Trots deras väldigt olika bakgrunder så hittar dom något gemensamt hos varandra. Det infinner sig ett litet, litet "Romeo & Juliet"-moment.

"Birdwatchers" slår hela tiden fram och tillbaka mellan gripande och ointressant. Den lyckas inte helt och hållet få mig känslomässigt involverad i karaktärerna. Kombinerat med mediokra skådespelarinsatser blir magin som regissören Marco Bechis försöker trollbinda mig med inte lika bindande. Det han lyckas bra med är att få vackra bilder där man känner närheten i indianlivet. Sen att varva det med snygga djungelmiljöer blir en fröjd för ögat. Det räcker det för att få valuta för pengarna.

| 2 april 2009 17:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Birdwatchers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu