Birds of Prey 2020

Action Äventyr Komedi
USA
109 MIN
Engelska
Birds of Prey poster

Synopsis

När Gothams mest ökänt narcissistiska skurk, Roman Sionis, ställer in siktet på en ung tjej vid namn Cass så vänds hela stan upp och ner i jakten. Harleys vägar strålar samman med Huntress, Black Canary och Montoya, och den osannolika kvartetten har inget annat val än att samarbeta för att sänka Roman.
Ditt betyg
2.6 av 129 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
Biopremiär
7 februari 2020
DVD-premiär
15 juni 2020
Digitalpremiär
31 mars 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

5 februari 2020 | 13:45

Galen action med flirtig Harley

Margot Robbie sparkar röv med en charmig glimt i ögat när hon återvänder som den vansinniga men oemotståndliga Harley Quinn.
Harley Quinn är tillbaka och bevisar att hon minsann inte behöver varken Jokern eller Suicide Squad. Faktum är att som den enda förlösande faktorn i den i ärlighetens namn rätt eländiga ”Suicide Squad” så blev hon snarare orättvist tillbakahållen. Nu i sin egen film får hon fritt spelrum och Margot Robbie levererar med bravur.
 
En fnissigt animerad prolog berättar Quinns bakgrund och bland annat hur hon träffade Jokern (nej, Jared Leto medverkar tacksamt nog inte). Storyn tar vid när hon dumpats och infinner sig i en kaosartad men hyfsat kontrollerad tillvaro. Trubbel staplar sig dock när hon finner sig vara måltavla för en rad skurkar, inklusive den mäktiga Black Mask (Ewan McGregor) samt en envis polis (Rosie Perez).
 
Det är inte alla – om än många – superhjältar och serietidningskaraktärer som är tillräckligt intressanta för en egen film men Quinn är definitivt en sådan. Bara den ovanliga balansgången mellan antihjältinna och mästerskurk gör henne mer fascinerande än de flesta actionfigurer vi sett i både Marvels och (speciellt) DC:s stall. Att hon spelas av superstjärnan Margot Robbie gör knappast saken sämre.
 
Robbie, som bevisade sitt omfång i hela tre (!) filmer i fjol, har även producerat och det är tydligt att det är ett kärleksbarn. Hon mästrar galenskapen på ett suveränt sätt när hon skrattar hjärtligt mellan de höga sparkarna och flirtar busigt med kameran. Men här finns även rum för hjärta och smärta när hon trots sitt vansinne ändå har ett behov av gemenskap.
 
Här kommer de andra damerna i titelgänget in i bilden. Det är särskilt kul att se 90-talsfavoriten Perez i högform igen men även Jurnee Smollett-Bell som den skönsjungande Black Canary och Mary Elizabeth Winstead som pricksäckra armborstskjutaren The Huntress gör vad de ska. Samtliga är typiskt aningen nedtonade för att ge mer plats åt stjärnan men särskilt i slutet utgör de en härligt grupp rövsparkare.
 
Motståndaren i form av McGregors superskurk svänger lite ojämnt mellan pompös fjolla och sadistisk psykopat. Men skådespelaren har uppenbarligen väldigt kul i rollen och får fint stöd av Chris Messina som hans lömska sidekick. Att deras ondskefulla plan som handlingen bygger på varken är särskilt originell eller intressant gör inte så mycket när vi bjuds på en rad bisarra, oförutsägbara sekvenser – inklusive en psykedelisk parodi på Marilyn Monroes dansnummer i ”Herrar föredrar blondiner”!
 
Regissören Cathy Yan följer upp indiedebuten ”Dead Pigs” med ett våldsamt actionäventyr med tillräckligt av galna upptåg för att det aldrig ska bli tråkigt. Man hade gärna sett mer av tokiga stunts, nostalgiska musikval, bokstavliga glimtar i ögat och inte minst hyenan Bruce (döpt efter en viss Wayne) – men varför klaga? Om något riktigt brott begåtts är det att hejdlöst roliga Ali Wong inte fått en enda rolig replik. Men det är en minimal detalj i marginalen när Quinn & co:s film är ett underhållande spektakel som absolut ger mersmak.
| 5 februari 2020 13:45 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Om man inte heter charlize theron så hör man inte hemma som actionhjälte och ''kvinna''
Läs mer
2
Filmen lider av samma problem som Suicide Squad med för många karaktärer som filmen vill att vi ska bry oss om. Den är inte bra tyvärr.
Läs mer
4
För fyra år sedan hade den hypade filmen “Suicide Squad” premiär på bio. Den blev en rejäl flopp, men karaktären Harley Quinn blev omåttligt populär och har nu fått sin egen film med den långa titeln “Birds of Prey And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”. Den filmen har jag varit och sett och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om filmens handling. När Gothams mest ökänt narcissistiska skurk, Roman Sionis (Ewan McGregor), ställer in siktet på en ung tjej vid namn Cass (Ella Jay Basco) så vänds hela stan upp och ner i jakten. Harleys vägar strålar samman med Huntress (Mary Elizabeth Winstead), Black Canary (Jurnee Smollett-Bell) och Montoya (Rosie Perez), och den osannolika kvartetten har inget annat val än att samarbeta för att sänka Roman. “Suicide Squad” som är den här filmens föregångare var lite av en besvikelse. Framförallt fick man för lite av Jared Letos Joker som bara dök upp i ett fåtal scener och filmen var allmänt långtråkig för att det lades för lång tid på att berätta om varje karaktäres bakgrund. Men en av de få saker som gjorde “Suicide Squad” lite sevärd var Margot Robbies gestaltning av karaktären Harley Quinn. Nu när hon har fått sin egen film så var mina förväntningar höga och det visade sig att de var befogade. Eftersom Harley Quinn fick sin introduktion i “Suicide Squad” så behövdes ingen direkt presentation av karaktären och därmed kunde filmens händelseförlopp sätta igång snabbare. Margot Robbie gestaltar även denna gång karaktären mycket bra och man märker verkligen hur mycket hon älskar att spela Harley Quinn. Det är Robbie som är filmens stora sjärna och hon får verkligen skina i denna psykedeliska, färgsprakande och mycket underhållande film. Hennes motspelerskor Jurnee Smollett-Bell, Rosie Perez och Mary Elizabeth Winstead funkar bra som hennes sidekicks i Bird of Prey gänget och Ewan McGregors gestaltande av skurken Roman Sionis gör han med bravur. Filmens story består av en ganska tunn intrig som inte är så direkt kreativ eller fantasifull. Men det är inget man direkt hänger upp sig på eftersom den tunna intrigen är starkt kryddad med intressanta karaktärer och en hel del humor och svärta i en fungerande balans. Filmen “Birds of Prey” påminner mycket om “Deadpool” filmerna i tonen men är mycket mer färggladare och mer fylld av kvinnliga karaktärer vilket är trevligt i en annars ganska mansdomineriad genre som superhjältefilmer. Jag kan starkt rekommendera filmen “Birds of Prey And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn” om man fill se något annorlunda inom superhjältegenren och filmen är helt klart en av de bättre filmerna som DC Comics har levererat. Ett riktigt bra soundtrack är filmen fylld med också och en mycket charmig Margot Robbie i titelrollen. En fyra av fem möjliga är mitt betyg till filmen “Birds of Prey And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”.
Läs mer