Bee Movie 2007

Komedi Animerat
USA
90 MIN
Engelska
Bee Movie poster

Synopsis

Jerry Seinfeld är producent, huvudrollsröst och en av manusförfattarna till denna animerade komedi om ett bi vid namn Barry B. Benson. När Barry, som just lämnat college, upptäcker att människan står för den största konsumtionen av honung, tar han ett stort och viktigt beslut. Han bestämmer sig för att stämma hela människosläktet.
Ditt betyg
2.5 av 981 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bee Movie
Biopremiär
25 december 2007
DVD-premiär
29 april 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Ett säkert kort i klassen

Jerry Seinfeld är en kul kille. Han är bra på att dra fyndiga skämt och vet dessutom hur man för sig på scenen. När hans omåttligt populära tv-komedi ”Seinfeld” lades ned 1998, var det många som trodde att vi snart skulle se honom igen. Det stämde dock inte.

Men nu gör han comeback som både författare, producent och huvudrollsinnehavare i den animerade filmen ”Bee Movie”. Att höra namnet Seinfeld i samma mening som animerad film är kanske inget någon av oss hade väntat sig, men killen ska ha cred för att han går sin egen väg.

Denna väg leder honom här till en bikupa där han lånar sin röst till biet Barry B. Benson. Tillsammans med bästa kompisen Adam Flayman (Matthew Broderick) ska han välja vilket yrke han ska ha i kupan. Kruxet är bara att när man väl har valt så har man det resten av sitt liv. Under sin beslutsångest ger sig Barry ut utanför kupan och stöter på människan Vanessa Bloom (Renée Zellweger). När hon räddar hans liv avslöjar han att bin faktiskt kan tala med människor. När han senare får nys om att människor, precis som bin, äter honung bestämmer sig Barry för att stämma människorna för stöld.

Även storyn kanske inte är så jättebra, är ”Bee Movie” ändå en rolig film som, precis som Seinfeld själv säger, lika mycket riktar sig till barn som vuxna. Detaljerna är stundtals riktigt lysande, framför allt den animerade versionen av arbetet för bina i kupan är fångat på ett både träffande och roligt sätt. Rösterna är väl valda och Seinfeld själv är en utmärkt ledfigur. Chris Rock är helt underbar som en mygga med en attityd och coole John Goodman gör mycket av sin lilla, men viktiga roll. Roligt också att Ray Liotta och Sting ställer upp på att vara sig själva och det är både överraskande och lätt absurt att höra Oprah Winfrey i en tecknad film. Renée Zellweger däremot framstår snarare som lätt förståndshandikappad i den otacksamma människorollen. Men det är inte hennes fel, utan Seinfeld med författarkollegor är mycket bättre på att skildra bin än sina egna.

Trots att ”Bee Movie” är ett säkert kort för dem som gillar animerad film är den dock inte lika bra som aktuella kollegorna "Råttatouille" och "Surf's Up". Mycket är roligt, men inget hänger direkt ihop. Och att bina skulle kunna tala med människor förstör faktiskt mer än det hjälper själva logiken. Inledningen är väldigt bra och filmen hade vunnit mer på att skildra livet i kupan. Nu blir 70 procent av filmen någon form av drift med politik, amerikanskt rättsystem och miljöförstöring. Och visst är det i sin ordning, men gör man en film som heter ”Bee Movie” är det rätt självklart var tyngdpunkten borde ligga.

Men för den som bi-höver några varma skratt, en solig upplevelse och lite allmänt surr bör uppsöka närmaste bi-ograf snarast. Allt som är sött som honung går alltid ned.

| 1 januari 2008 00:00 |