Beck – Undercover 2020

Deckare Thriller
Sverige
88 MIN
Svenska
Beck – Undercover poster

Synopsis

En ung kille har hittats mördad och Beck-gruppens arbete pekar i riktning mot ett knarknätverk. Klas Fredén har länge haft nätverket under uppsikt, och vill inte att hans utredning, som är inne i en kritisk fas, ska äventyras. Han låter dock Beck-gruppen, med Alex Beijer i spetsen, på nåder få arbeta parallellt med mordutredningen. Detta får Alex att hamna på ständig kollisionskurs med Fredén.
Ditt betyg
2.8 av 57 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

31 oktober 2020 | 11:00

Trygg mysdeckare i höstmörkret

Knarkaffärer, undercover-uppdrag och ett brutalt mord på en tonårsgrabb från orten. Med andra ord, en helt vanlig vardag för Beck-gruppen som nu återvänder med fyra nya filmer.
Johan Bogaeus (årets "Pelle Svanslös") har skrivit manus medan Pontus Klänge (tre "Lassemaja"-filmer) kliver in som regissör på sin första Beck-film. Ingen behöver dock vara orolig för att det ska bli barnprogram av det hela. "Beck" är i trygga händer, och levererar vad publiken väntar sig - en klassisk svensk mellanmjölksdeckare, varken mer eller mindre.

Det här är den 39:e Beckfilmen, men vem räknar? Inte Peter Haber iallafall, som spelat den här gubben sedan 1997. Och jag trodde aldrig att jag skulle skriva det, men på ett sätt känns det skönt att komma tillbaka till värmen i Becks universum. Något tryggt och familjärt, för att avsluta ett högst turbulent år 2020. Jag ler när grannen kikar in för en sup, och myser när jag kläckt mordgåtan en halv minut innan poliserna. Herregud. Har jag förvandlats till en pensionär?

Handlingen i "Beck - Undercover" kretsar kring en icke namngiven Stockholmsförort, där en närbutik blivit mötesplats åt unga kids som langar droger. "Snutkola", visar det sig, som måste komma från en korrupt polis. När en av pojkarna hittas mördad upptäcker Beck-gruppen att ett annat team i hemlighet spanar på hela operationen. Jonas Karlssons härligt dryga Klas Fredén har skickat in en undercover-snut (Martin Wallström) i förorten för att klämma åt storbossen... Snart skiftar filmen fokus från knarkmordet till interna konflikter. Vem går egentligen att lita på?
 
Fler nya skådespelare presenteras. Linus Wahlgren och Ellen Jelinek spelar Klas Fredéns poliser, som konkurrerar med Becks team med en egen spaningsoperation. Lite ny och intressant dynamik får den här filmen att lyfta.

Wallströms Josef påminner om Joel Kinnamans karaktär i "Johan Falk"-filmerna, en ung man vars snutheder riskerar att skingras ort ju djupare han faller ner i den undre världen. Hans roll ska bli större under de fyra nya filmerna som släpps vintern 2020/21, och det ser jag som ett välkommet tillskott.

Samtidigt verkar det som att Steinar funderar på att lämna Stockholms poliskår. Ingen skulle klandra Kristofer Hivju om han gick vidare och satsade mer på Hollywoodkarriären, men man kommer ju sakna det norska skäggtrollet. Det är han, tillsammans med Alex Beijer (Jennie Silfverhjelm), som drar det tunga lasset i "Beck - Undercover". Båda bidrar med en värme och pondus som gör att man som tittare känner sig tryggt omhändertagen.

I veckans inslag som jag valt att kalla "Se så härliga och vanliga vi är här på polisstationen" får Steinar hjälp att navigera dejtingappen Tinder. Han hittar Martins dotter Inger och råkar swajpa höger. Tokigt! Fortsättning följer?
 
| 31 oktober 2020 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
1
Stockholmsförorten är visst namngiven, det är Vårberg Centrum, de filmar tom Vårberg skylten i centrum 10.09 in i filmen, däremot är alla filmer rätt ljumna, dåliga el mest mys pys efter den 26e filmen Levande Begravd. Redan från film 27, Rum 302 och fram till film 31, Gunvald, har Gunvald själv (Micke) tröttnat, han sitter bara o myser i sin polo tröja utan nån ilska el energi alls som han är känd för i de tidigare filmerna. Både Kristofer Hivju och Martin Wallström når väl upp till knäna knappt på Gunvald ( Mikael Persbrandt). Och Beck (Peter Haber) själv blir ju bara tröttare och tröttare, äldreboendet nästa tyvärr. Men det klart de mjölkar folk tittar ju på skiten. Allt handlar om Cash som vanligt. Trist. Nej in med Beck på äldreboendet NU
Läs mer
2
Supertråkig Beckfilm ännu en gång utan någon action alls. Billigt gjord i studiomiljöer med enbart dialog. Silfverhjelm och Wallström bra i sina roller!
Läs mer
5
Jo men det var faktiskt riktigt bra! Känns som en nytändning, kul!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu