Beautiful Beings 2022

Drama
Island
123 MIN
Isländska
Beautiful Beings poster

Synopsis

När 14-årige Addi får syn på den mobbade Balli tar han honom under sina vingar. Han introducerar grabben för sitt gäng, en samling utstötta och våldsamma ungdomar. Samtliga har struliga hemförhållanden och är utlämnade åt sina egna öden. Tillsammans släpper de lös de sina aggressioner, men upptäcker också lojalitet och vänskap.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Berdreymi
Biopremiär
25 november 2022
Språk
Isländska
Land
Island
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Lucas Mass

19 november 2022 | 06:00

Våldsamma ungdomar finner tröst hos varandra

”Beautiful Beings” är ett våldsamt men berörande coming-of-age-drama med snyggt foto och starka rollprestationer. Vissa kreativa val känns felbedömda, men andra berör en intimitet som sällan syns.
I sina filmer berättar regissören och manusförfattaren Guðmundur Arnar Guðmundsson om komplicerade pojkar i tidiga tonåren. Den fantastiska debutfilmen ”Heartstone” är en ärlig studie om att kunna acceptera sig själv i en trångsynt kultur, och med ”Beautiful Beings” lyckas han återskapa den kemin med brutala känslor och intensivt våld.
 
Till en början får vi följa Balli, en mobbad tonåring som har det jobbigt både hemma och på skolan. Efter en speciellt hård attack blir han vän med Addi, som kommer ta över som huvudperson, och hans vänner Siggi, en elak latmask, och Konni, en våldsam person med ett rykte som hänvisar honom som ett djur.
 
Filmen skiner mest i första timmen när vi får lära känna dessa karaktärer och förstå deras svåra hemliv. Konni må ha en aptit för våld och förstörelse, men han vågar inte gå hem förens sent på kvällen när hans pappa har somnat. Ballis styvpappa sitter i fängelset för våld, men hans avtryck finns kvar i huset i form av förstörda dörrar. Det här är en film om att ta ut manlig ilska med våld, och offren som lämnas kvar.
 
Efter ett tag avslöjar ”Beautiful Beings” en övernaturlig vändning med Addis uppfostran av en mamma som anser sig själv vara synsk. Det leder till ett antal övernaturliga sekvenser som gör den resterande upplevelsen med dessa tonåringars liv svårare att få ett grepp om. Man ser inte riktigt sambandet mellan det övernaturliga och den annars brutalt realistiska tonen i resten av filmen.
 
Med en speltid på över två timmar börjar det kännas som att vi vandrar omkring planlöst i andra halvan. Det blir för lite fart framåt i berättandet och lite för många scener som liknar varandra. Det är inte först mot slutet som filmen drar igång igen och landar på en passande slutsats för dessa tonåringar. De kanske inte har särskilt mycket hopp för deras framtid, men de finner trots allt tröst hos varandra.
 
”Beautiful Beings” fastnar tyvärr med onödiga övernaturliga sekvenser som distraherar från vad annars är en intensiv bevakning av mobbning som leds av begåvade skådespelare och stark regi. Den fångar skickligt små ögonblick av tillgivenhet i manliga vänskap i en värld av våld, grymhet, och trauma.
| 19 november 2022 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Beautiful Beings
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu