Beast 2017

Drama Thriller
Storbritannien
107 MIN
Engelska
Beast poster

Synopsis

Den problemtyngda, unga Moll lever i ett isolerat samhälle på ön Jersey. En dag finner hon sig hamna mitt emellan sin förtryckande familj och den förförande, hemlighetsfulla främling som är misstänkt för en serie brutala mord.
Ditt betyg
3.6 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beast
Biopremiär
20 juli 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Folkets Bio
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

14 juli 2018 | 10:00

Skarp thriller med sommarens bästa skådespelarprestation

Jessie Buckley i huvudrollen levererar en hänförande rollprestation som missanpassade Moll, som möter den svåre Pascal. Passionen slår över dem som en svallvåg, men Molls familj är inte nöjda. Det lilla samhället plågas dessutom av en seriemördare som dödar unga flickor.
I ett litet samhälle på ön Jersey bor Moll (Jessie Buckley). Hon passar inte in någonstans, allra minst i sin egen familj med sin sjuka pappa, strikta mamma och sina städade men självupptagna syskon. Moll känner sig kvävd och vill frigöra sig, men mammans passiva aggressivitet håller henne som i ett skruvstäd.
 
Hon rymmer från sin egen födelsedagsfest för att hon bara inte står ut. Hon möter mystiske Pascal (Johnny Flynn), en svår och lite läskig kille med ett dåligt rykte. Flera unga flickor har hittats döda, och det ryktas att Pascal är mördaren. Trots det slår passionen och den första kärleken slår till med våldsam kraft, men det är många som vill hålla isär dem, och de två har båda mörka hemligheter som sakta kommer till ytan.

Moll och Pascals möte skulle kunna vara början på en romantisk ungdomsfilm där den fina flickan möter en bad boy från fel sida av stan, men “Beast” är något annat. Jag kommer på mig själv med att hålla andan för att det är så spännande. Det är en psykologisk thriller med en trolsk, sagolik känsla och många vändningar där alla har djupa brister och hemligheter. En del scener blir lite för stora och gränsar till det melodramatiska, vilket får dem att skära sig med resten av filmen.

Skådespelet från huvudrollen Jessie Buckley är fenomenalt - hon glider mellan att vara bräcklig och hårdhudad, hennes öppna ansikte skiftar subtilt och hon agerar ut i fingerspetsarna. Förhoppningsvis blir den här rollen hennes genombrott och ger henne alla möjligheter, hon förtjänar dem verkligen. Pascal är på många sätt en stereotyp, men Johnny Flynn hittar ett sätt att gjuta liv i karaktären som pendlar mellan värme och explosivitet på ett trovärdigt sätt. Geraldine James skiner också som Molls mamma är filmens enda välbekanta ansikte, hon har gjort en karriär av att spela stela kvinnor; hon var bland annat ordförande i den lokala husmodersföreningen i “Kalenderflickorna” och Mrs Hudson i Robert Downey Jr-versionen av Sherlock Holmes.

De okända men kompetenta skådespelarna matchas av regissör och manusförfattaren Michael Pearce som här gör sin långfilmsdebut. Det är imponerande från alla sidor, och jag ser mycket fram emot att se vad de alla kommer att göra härnäst.

“Beast” är både en obehaglig, tvetydig thriller och ett drama om komplicerade personer med tungt bagage, om skvallriga småstäder och frigörelse. Den förtjänar att bli sedd, inte minst för Jessie Buckleys hänförande prestation.
| 14 juli 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Bra annorlunda film med ett bra slut.
Läs mer
4
Brittisk thriller på bästa tid!! Redan i öppningsscenen känner man vibbarna att allt inte står rätt till hemma hos familjen Huntington, därefter följer en spännande thriller i kommande 1,50 timmar som följer... Vi följer den isolerade Moll, som styrs med järnhand av sin bitchiga snobbmamma, Moll är svarta fåret i familjen men varför nystas sakta men säkert upp under filmen, när hon faller för den oborstade Pascal, går familjen upp i spinn när han dras in i ett massmord på unga kvinnor i byn. Det blir snabba tvistar och oväntade scenarium, gillar filmen skarpt, bästa hittills som verkligen fastnar på näthinnan lång efter filmtexterna rullar klart! Missa Inte!! Betyget blir en 4a, sommarens thriller och hamnar nog på årets topplista... Cast: Johnny Flynn, Jessie Buckley, Geraldine James mfl... AAAA​
Läs mer