Beast 2011

Beast poster

Synopsis

I ett möte mellan "Vem är rädd för Virginia Woolf?" och "Alien" hamnar vi i skottlinjen mellan det nygifta paret Bruno och Maxine. Han älskar sin fru så mycket att kärleken övergår till en fysisk besatthet, av hennes utsida och insida. När Maxine är otrogen blir Bruno bokstavligen en blodtörstig best. Dansk pärla som går från romantik till tajt psykodrama.
Ditt betyg
2.9 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Beast
Språk
Danska
Land
Danmark
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

17 november 2011 | 19:01

Psykopat mer irriterande än otäck

#SFF11 - Danskarna tar sig an den gamla psykopatthrillern av "Farlig förbindelse"-typen men istället för kokande kaniner finns här en mans obehagliga besatthet av sin frus inre. Dessvärre förblir huvudkaraktären mer irriterande än skrämmande.

Hollywood hade en intensiv period av psykopater på film där älskarinnor/barnvakter/rumskamrater/etc. var besatta av diverse människor och handlingar. Här är det misslyckade, överviktige Bruno (Nicolas Bro) som fixerar sig vid hustrun Maxine (Marijana Jankovic). När han inser att hon har en affär med en gemensam vän (Nikolaj Lie Kaas) så bryter helvetet löst.

"Beast" pendlar ojämnt mellan nattsvart drama, psykologisk thriller och (vad som verkar vara) oavsiktlig humor. Att Bruno är psykiskt instabil blir vi medvetna om tidigt när Maxine gör illa fingret och han suger blodet ur såret väsande "Jag vill ha dig i mig!". Det finns alltså inte mycket till utveckling för Bruno som när han börjar misstänka fruns fulspel mest får magont, smyger bakom hörn och beter sig allmänt genant, stundtals nästan pajasaktigt.

Bro spelar honom med rejält pondus och från och till glimtar det till, i några otäcka sekvenser och besvärande situationer. Det är ofta obehagligt och särskilt i barscenen med begåvade Kaas drabbas man av den tryckta stämningen. Tyvärr finner man ingen sympati med den enerverande Bruno som fröblir en irriterande, svartsjuk tölp och det ges ingen till förklaring varför Maxine stannar hos honom.

Det är en inte helt ointressant men fruktansvärt ojämn film som mest gör mig sugen på någon av de där Hollywood-rullarna med knivviftande galningar från 90-talet. Och det är inte ofta dansk film får mig vilja se amerikansk...

| 17 november 2011 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Beast
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu