Baby Driver 2017

Action Komedi Gangster Thriller
Storbritannien
112 MIN
Engelska
Baby Driver poster

Synopsis

Den begåvad flyktbilsföraren Baby tar musiken till hjälp för att bli bäst på det han gör. När han en dag möter kvinnan, ser Baby en chans till att fly från sitt liv som kriminell. Men ledaren för ett brottssyndikat har andra planer för Baby och snart tvingas han, med livet, kärleken och friheten som insats, ta del i en stöt dömd att misslyckas.
Ditt betyg
3.5 av 308 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Baby Driver
Biopremiär
26 juli 2017
DVD-premiär
11 december 2017
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Sony Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

28 juni 2017 | 10:00

Ösig action och en jäkla fart!

”Baby Driver” av britten Edgar Wright är en härlig romantisk kuppkomedi, som inte kanske är så himla rolig egentligen men desto mer laddad och fartfylld. Den innehåller massor av skön musik, bra skådisar och framförallt väldigt snabba bilar vilket underhåller absolut och kittlar dessutom nerven som går igång på fartfantasi.
Ansel Elgort (från bland annat ”Förr eller senare exploderar jag”) är den fåordige men blixtsnabbe Baby som kör flyktbil åt den mystiske gangsterbossen Doc (Kevin Spacey). Han lider sedan barndomen av tinnitus och måste lyssna till musik för att dämpa bruset i öronen. (Musiken är det som också ger honom farten och spelar alltså stor roll i filmen.)
 
Baby står i skuld till Doc men är bara en flykt från att kunna lämna den undre världen. Efteråt planerar han ta med sin nyfunna kärlek Debora (Lily James från ”Askungen” och ”Downton Abbey”) på en oändlig road trip. En sista tur betyder dock sällan den sista och när bossen ber Baby om ytterligare en tjänst förstår han bättre än att tacka nej.

Edgar Wright, mannen bakom filmer som "Hot Fuzz" och "Scott Pilgrim vs The World", har alltså både skrivit manuset och regisserat "Baby Driver". Hans tidigare alster skvallrar om att han är en person som gillar att kombinera action med hejdlös humor, och även om detta är mer nedtonat rent komiskt så känns hans hantverk igen på sina håll. Dessutom är den motsägelsefulla kombinationen tralliga beats och extremt blodsplatter, som vi tacksamt nog får se ganska mycket av mot slutet, väldigt trivsamt om man är lagd åt det hållet.

Det är verkligen en drömrollista som Wright har skapat ihop här och förutom Spacey, Elgort och James återfinns bland andra John Hamm som den romantiske psykopaten Buddy och Jamie Foxx som den högst instabila Bats bland rollerna. Karaktärerna (förutom möjligen Elgorts Baby) är egentligen inte så mycket att hänga i julgranen, inte heller är intrigen särskilt anmärkningsvärd, men det är trots det väldigt välspelat och framförallt extremt underhållande.
 
Filmen klockar på närmare två timmar men Wright lyckas med bravur skapa både nerv och tempo från första början till det väldigt explosiva slutet. Det är tydligt att detta är regissörens hjärteprojekt och hans engagemang verkligen känns i varje bildruta. Förvisso är det ganska tunt mellan de ösiga varven och intrigen har vi sett förr, men det är med största passion som Wright skildrar även de mer banala händelserna.

Det hade kunnat bli ännu bättre och det funnits lite mer substans mellan raderna, men oavsett så är ”Baby Driver” som en lite lättsammare variant till Nicholas Winding Refns briljanta ”Drive” för några år sedan mycket sevärd. Den är fartfylld, spännande och låter framförallt riktigt bra. Gillar ni som mig snabba bilar och skön lite äldre musik har ni en del här att hämta, så länge ni håller ner förväntningarna på andra håll. Detta är välgjort, snyggt koreograferat och tempot är på topp, så även om filmen mår vara lättglömd efteråt underhåller den ordentligt under tiden den och bildäcken rullar.
| 28 juni 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Underhållande, bra i musikväg, action, humor och dialog. Lek med färger och kameraarbete. Bra skådisar.
Läs mer
4
Riktigt skön actionstänkare, med adrenalinpåslag som för tankarna till Point Break och tidiga 90-talsactionfilmer. Även om den tappar fart med lite för mycket dialog någonstans i mitten och vissa detaljer är lite för oputsade för min smak, så är det definitivt (förra) årets ösigaste film. Jon Hamm är en urkraft i den här filmen och borde göra mer action. De unga stjärnskotten Ansel Elgort och Lily James lär vi se mycket av i framtiden. 4/5
Läs mer
4
Wooosh..... så mycket action att man glömmer och andas, att det är världens bästa soundtrack som hjälper både våran hjälte som handlingen fram gör inte saken sämre... Så jäkla grym film, action/komedi kärleksstory med extra ALLT!!!! Baby är en ung, sjukt grym bilförare som betalar av en skuld till en riktig big bad boss som hans flyktförare vid olika rån, men en dag möter Baby the woman of his life och deras drömmar om ett annat liv börjar ta form, bort från kriminalitet och fri som en fågel i en bil med musik dundrades ut från stereon.... Sjukt välorganiserad film, snygg gjord, allt on track, massa grymma detaljer som flyter samman med body story musik och karaktärer, jag är sååååå såld, shit vilken grym film och missa inte soundtracket!!! Betyget blir en stark 4a... Cast: Ansel Elgort, Jon Hamm, Kevin Spacey mfl.. AAAA+
Läs mer