Attentatet mot Richard Nixon (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Samuel J Bicke är en helt vanlig man, när allt i hans väg går fel. Hans lån godkänns inte, hans fru vill skiljas, hans bror överger honom och hans dröm om att starta ett eget företag går om intet. Då bestämmer han sig att göra något åt sitt misslyckade liv och sätt spår i historien.
Hans drömmar förvandlas till storhetsvansinne och en ny och betydligt mer beslutsam Samuel Bicke ger sig ut på ett korståg för att rätta till alla världens fel.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ATTENTATET MOT RICHARD NIXON

Årets hittills bästa film

George W. Bush stora gåva till eftervärlden är alla fantastiska politiska thrillers han gett upphov till. ”Attentatet Mot Richard Nixon” är tillsammans med David Mamets ”Spartan” och Jonathan Demmes nyinspelning av ”The Manchurian Candidate” den bästa hittills. Tre filmer som lyckas diskutera Bush, 9/11 och kriget mot terrorismen utan att bli exploativa och predikande. Utan att bli ”Battle Royale 2”.

Debuterande regissören Niels Mueller har tidigare skrivit manus till den charmiga ”Rushmore”-släktingen ”Tadpole”. Leta upp den så förstår ni varför filmens namnkunniga producenter (Alexander Payne, Alfonso Cuarón och Leonardo DiCaprio) fick upp ögonen för honom.

Samuel Bicke har stora drömmar men lite tålamod. Han arbetar som försäljare men vill inte ljuga för kunderna. Han är besviken och frustrerad. Och väldigt ensam. Sean Penn gör det mesta av rollen även om ekona av De Niro i ”Hi, Mom!” och ”Taxi Driver” ibland blir väl tydliga. I biroller är Don Cheadle, Jack Thompson och Naomi Watts alla utmärkta men filmen hade mått bra av att ge dem lite mer utrymme. Som det är nu är det bara den kusligt intensive Michael Wincott som lyckas få oss att släppa Penn med blicken.

Filmen är baserad på en sann historia (hans riktiga namn var Samuel Byck). 22 februari 1974 försöker han mörda Nixon. Om man inte sedan tidigare känner till hans tillvägagångssätt väntar några svindlande ögonblick när man inser vad filmen egentligen handlar om. Precis som Demme använder sig Mueller av en gammal historia för att försöka förstå sin omvärld. Det är exakt så här det måste ha varit att se ”The Shooting” 1967.

”Attentatet Mot Richard Nixon” kröns av en djupt obehaglig och helt oförglömlig sista tagning. Det här är årets hittills bästa film.

Christoffer Andersson Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
AntonKane
Ser egentligen ingen problematik i att en film har lågt tempo, det som kan dra ner en film i mina ögon är om filmen inte förs framåt och utvecklas, vilket det gör ständigt i denna filmen. Anledningen till att birollerna inte får ta så mycket plats skulle jag tro är på grund utav att filmen ska vara ur huvudpersons ögon  och man ska inse hans problem och varför han utgör dådet, men birollerna är väldigt trovärdiga tycker jag dom är bara inte med i lika stor utsträckning som i många andra filmer.
Kevin E
Hade förväntat mig en annan typ av filmen, speciellt med tanke på namnet. Den hade ett lågt tempo och det funkade till en början men sedan blev det tyvärr lite segt och birollerna hade alldeles för lite tid att skina då den nästan enbart fokuserade på familjefadern Samuel Bicke. Jag är heller inte alls lika imponerad från hans rollprestation som andra verkar vara, visserligen gick han in i sin roll och det märker man men jag gillade inte riktigt karaktären. Tycker han var märkvärdigt bättre i sin Oscarsvinnande roll i "Mystic River" året innan. 3/5
AntonKane
Använd diamant!
Visa fler (10)

Veckans populära filmer

Visa fler