Attentatet mot Richard Nixon 2004

Drama Biografi Thriller
USA
95 MIN
Engelska
Attentatet mot Richard Nixon poster

Synopsis

Samuel J Bicke är en helt vanlig man, när allt i hans väg går fel. Hans lån godkänns inte, hans fru vill skiljas, hans bror överger honom och hans dröm om att starta ett eget företag går om intet. Då bestämmer han sig att göra något åt sitt misslyckade liv och sätt spår i historien.
Hans drömmar förvandlas till storhetsvansinne och en ny och betydligt mer beslutsam Samuel Bicke ger sig ut på ett korståg för att rätta till alla världens fel.
Ditt betyg
3.0 av 101 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Assassination of Richard Nixon
Biopremiär
22 april 2005
DVD-premiär
21 september 2005
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Christoffer Andersson

1 januari 2008 | 00:00

Årets hittills bästa film

George W. Bush stora gåva till eftervärlden är alla fantastiska politiska thrillers han gett upphov till. ”Attentatet Mot Richard Nixon” är tillsammans med David Mamets ”Spartan” och Jonathan Demmes nyinspelning av ”The Manchurian Candidate” den bästa hittills. Tre filmer som lyckas diskutera Bush, 9/11 och kriget mot terrorismen utan att bli exploativa och predikande. Utan att bli ”Battle Royale 2”.

Debuterande regissören Niels Mueller har tidigare skrivit manus till den charmiga ”Rushmore”-släktingen ”Tadpole”. Leta upp den så förstår ni varför filmens namnkunniga producenter (Alexander Payne, Alfonso Cuarón och Leonardo DiCaprio) fick upp ögonen för honom.

Samuel Bicke har stora drömmar men lite tålamod. Han arbetar som försäljare men vill inte ljuga för kunderna. Han är besviken och frustrerad. Och väldigt ensam. Sean Penn gör det mesta av rollen även om ekona av De Niro i ”Hi, Mom!” och ”Taxi Driver” ibland blir väl tydliga. I biroller är Don Cheadle, Jack Thompson och Naomi Watts alla utmärkta men filmen hade mått bra av att ge dem lite mer utrymme. Som det är nu är det bara den kusligt intensive Michael Wincott som lyckas få oss att släppa Penn med blicken.

Filmen är baserad på en sann historia (hans riktiga namn var Samuel Byck). 22 februari 1974 försöker han mörda Nixon. Om man inte sedan tidigare känner till hans tillvägagångssätt väntar några svindlande ögonblick när man inser vad filmen egentligen handlar om. Precis som Demme använder sig Mueller av en gammal historia för att försöka förstå sin omvärld. Det är exakt så här det måste ha varit att se ”The Shooting” 1967.

”Attentatet Mot Richard Nixon” kröns av en djupt obehaglig och helt oförglömlig sista tagning. Det här är årets hittills bästa film.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Attentatet mot Richard Nixon
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu