Atleten (2011)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En av idrottsvärldens mest fascinerande öden är Abebe Bikilas, etiopiern som i Rom 1960 vann OS-guld i maraton, barfota. Han var den förste afrikan att någonsin ta ett OS-guld. Innan Bikila hann kröna sin karriär med att delta i OS i München, fick den ett dramatiskt slut när han skadades svårt i en bilolycka. Men med hjälp av en makalös kampvilja tog han sig an nya och ytterst oväntade utmaningar.

Vid Abebe Bikilas sida stod hela tiden hans svenske tränare Onni Niskanen (i filmen spelad av Dag Malmberg). Filmen handlar om mod och beslutsamhet men också om ensamheten på toppen. Filmen vann publikens pris vid filmfestivalen i Edinburgh 2009 och The Lions Award för bästa film i The Bright Future Section vid Rotterdam Filmfestival 2010 och vinnare av CinemAfrica 2010.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
2.5 av 8 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ATLETEN

Ett gripande öde värt att berättas
”Atleten” är en verklighetsbaserad film om styrka, vilja och hopp med vackra bilder, fina prestationer och en fängslande historia som enbart sänks av ett segt mittenparti.

Etiopiske löparen Abebe Bikila blev historisk som den första afrikanen någonsin som vann en guldmedalj när han i Rom 1960 sprang maraton barfota. Den blygsamme soldaten och sonen till en fåraherde slog nytt rekord när han vann fyra år därefter och fick sin andra medalj på raken. Han hyllades som världens bästa långdistanslöpare men lyckan var kortvarig.

På väg hem till hemstaden Addis Ababa från träning på den etiopiska landsbygden så skadas Bikila svårt i en bilolycka och han paralyseras från midjan och neråt. Med sina drömmar krossade får Bikila starta en hård kamp tillbaka till livslusten och att hitta nya utmaningar i livet som kan mätta hans aldrig sinande energi och tävlingsinsikt.

Dokumentärfilmaren Davey Frankel och konstnären Rasselas Lakew kombinerar elegant spelfilm och dokumentära klipp i en fin skildring av en egensinnig, viljestark själ med en fascinerande vägran att ge upp. Lakew, själv från Etiopien, spelar huvudrollen som Abebe Bikila (en människa vars historia tydligt influerat Lakew) och hans intensiva blick i kombination med hans lågmälda, karismatiska närvaro ger liv åt en spännande människa.

Bikilas öde är mycket intressant och väl värt sin berättelse. Frankels och Lakews speciella berättarstil är, liksom Bikila själv som människa, egensinnig och spännande. Trots låg budget levereras stundtals häpnadsväckande bilder och scener som sätter grunden för ett minnesvärt och häftigt filmskapande.

Dessvärre avlivas tempot sakta i filmens mittendel där Bikila hamnar på sjukhus. Symboliskt nog går luften lite ur filmen, precis som ur huvudkaraktärens livslust, och vi isoleras till en deprimerande sjukhussal med väl pratiga sekvenser som dock ges lite extra liv av svenska Dag Malmbergs ("Sound of Noise", "Snabba Cash") och Ruta Gedmintas fina birollprestationer som Bikilas vän respektive sjukgymnast.

Det tar sig dock mot filmens tredje del och det blir en stark och gripande upplösning som trots snyftmoment aldrig går över den sentimentalt inställsamma gränsen man vant sig vid från diverse kladdiga Hollywoodmelodramer. En vacker, poetisk och välgjord film med läckra bilder och fantastiska landskap från världen över, från Etiopens solblekta savanner till de norska idylliskt snödränkta och frostiga fjällen. 

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
ivanhoe
Nja, inte så jättebra film. Det är ett opersonligt öde som skildras, som är svårt att ta del och beröras av.
7620-1
Fantastisk löpare och gripande livsöde, blir nog att jag ser denna när den släpps på bd
magiul
Personligen tycker jag det låter som en vansinnigt intressant film då jag själv bott i Etiopien några år i min ungdom i början på 90-talet och vet hur stor och helgonförklarad han var och i mångt och mycket fortfarande är. Han är definitivt en av de mest kända afrikanska idrottsprofilerna genom tiderna. Det fanns bilder på honom överallt, statyer, på sedlarna. Varje litet barn visste vem Abebe Bikila var trots att det var mer än 20 år efter att han slutade springa.

Veckans populära filmer

Visa fler