Asterix - Gudarnas hemvist 2014

Äventyr Familj Animerat
Frankrike
85 MIN
Svenska
Asterix - Gudarnas hemvist poster

Synopsis

Julius Caesar har bestämt sig för att bli av med de okuvliga gallerna en gång för alla. Nu har han en ny strategi: att bygga en högmodern civilisation utanför gallernas grindar! Ett nytt Rom – Gudarnas hemvist – ska tvinga Asterix och hans vänner att anpassa sig till den romerska kulturen eller flytta. Trots att Asterix och Obelix försöker stoppa bygget börjar romerska medborgare flytta in. När de till på köpet gör utflykter till gallernas by utbryter kaos. Ska Caesar slutligen avgå med segern?
Ditt betyg
2.9 av 47 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Asterix - Le Domaine des dieux
Biopremiär
1 april 2015
DVD-premiär
10 augusti 2015
Språk
Svenska
Land
Frankrike
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

27 mars 2015 | 20:30

Asterix så som vi vill ha honom

"Asterix - Gudarnas hemvist" är inte en jättespännande historia men dock en mycket underhållande, snygg och fartfylld film. Alla som är bekanta med den tecknade serien och de sköna gestalterna därifrån lär inte bli besvikna, även om skämten blir lite trötta och uttjatade mot slutet.
Jag tjatade som barn på mina föräldrar att hyra gamla gryniga videoband med serieavsnitt av Asterix många eskapader och måste säga att jag tycker det är riktigt trevligt att nu återigen få träffa på dessa välbekanta figurer så som de är ämnade att skildras. Därmed kan jag också äntligen glömma bort de olyckliga mötena med senare årens ”live action”-filmer om Asterix och Obelix, som minst sagt lämnade en del att önska.

Det mesta är moderniserat stilmässigt och den visuella kvaliteten håller så klart mycket högre klass än vad VHS-tiden förmådde frambringa, samtidigt som filmen ändå har ett skönt, lite gammeldags drag över sig, som i alla fall jag blir både nostalgisk och glad av.

”Asterix - Gudarnas hemvist” handlar – likt så många Asterix-berättelser innan - om giriga romare. Denna gång vill de åter bredda sitt imperium och väldigt bokstavligt på de stackars mustaschprydda gallernas bekostnad, då skogen som ska skövlas för att ge plats åt en ny koloni växer på deras mark. 

Inget går såklart som romarna planerat. Dels på grund av att både Asterix och Obelix, fast kanske mest ändå hunden Idefix, benhårt sätter sig emot bygget, men också på grund av de plötsligt väldigt krävande slavarna som från början förväntades utföra grovjobbet utan att blinka. När en mängd olika människor drabbar samman och möts och nöts i en kamp om vem som har rätt att bo var, blir resultatet komiska kulturkrockar åt alla möjliga håll, vilket både roar och förhoppningsvis också väcker en tanke eller två.

Tomas Bolme och Allan Svensson gör de två huvudpersonerna Asterix och Obelix svenska röster, och dessa två har helt klart rutin som räcker långt. Överlag låter det också bra och jag tänker faktiskt inte nämnvärt på att det är dubbat.

Det är en enormt hög fart hela tiden och testosteronstinna slagsmål avlöser varandra på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Det är just humorn och de roliga replikerna som vid sidan av den snygga animationen lyfter detta äventyr, även om tempot och de många skämten samtidigt är det som slutligen nästan riskerar att trötta ut mig. Tyvärr är inte filmen heller särskilt förtjänt av 3D-effekterna, mer än att det stundvis är lite kul att på sina håll se Obelix och Asterix studsa ännu lite högre.

Sammanfattningsvis är ändå ”Asterix - Gudarnas hemvist” en kul film för hela familjen. Den är riktigt rolig, med humor anpassad till vuxna och barn från kanske 5 år och uppåt, energisk och aldrig långtråkig. Den är dessutom fint animerad och figurerna kan både till utseende och sätt kännas igen från sina förlagor, vilket de redan inbitna fansen kommer uppskatta.
| 27 mars 2015 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Asterix - Gudarnas hemvist
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu