Asterix: Den magiska drycken 2018

Action Familj Animerat
Frankrike
85 MIN
Svenska
Franska
Asterix: Den magiska drycken poster

Synopsis

Tillsammans med Astérix och Obelix ger sig druiden Miraculix ut på en resa för att säkra byns framtid. De letar efter en ny ung lovande druid som de kan lära göra den magiska drycken.
Ditt betyg
2.6 av 15 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Astérix: Le secret de la potion magique
Biopremiär
12 april 2019
DVD-premiär
26 augusti 2019
Digitalpremiär
9 augusti 2019
Språk
Svenska, Franska
Land
Frankrike
Distributör
SF Studios
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

9 april 2019 | 21:00

Underhållande och fartfyllt familjeäventyr

”Asterix: Den magiska drycken” är ett färggrant, animerat familjeäventyr som passar ypperligt för de mindre barnen, men också kommer roa deras föräldrar. Historien är dock väl platt, innehåller inga viktigare budskap och underhåller därför mest bara för stunden.
Miraculix faller från ett träd, bryter benet och inser plötsligt sina egna begränsningar. Han bestämmer sig för att utse en efterträdare bland traktens unga druider, och ger sig ut för att med sina vänner hitta en ung man som kan ta över kokandet av den magiska styrkedrycken. Sökandet efter lämplig efterträdare blir inte helt enkelt och försvåras dessutom av Sulfurix, Miraculix gamle antagonist, som dyker upp från ingenstans och gör allt för att få tag i receptet.
 
Förutom alla ungtuppar och skägg-gubbar, samt kärnduon Asterix och Obelix, som gnabbas sin vana trogen, är den mest intressanta bekantskapen i sällskapet utan tvekan Pektin. Hon är en modig liten tjej som trotsar det stenåldriga flickförbudet och hänger med på druidmötena och visar på äkta styrka och girl power. Hennes närvaro piggar onekligen upp, men är en aning konstruerad. Vem hon är? Var hon kommer ifrån? är frågor som aldrig får svar och berättelsen riskerar därför att haka upp sig något.
 
”Asterix. Den magiska drycken” baseras inte som de tidigare filmerna, på serieböckerna, utan på ett helt nyskrivet manus av Alexandre Astier, som tillsammans med kollegan Louis Clichy också står för regin. De två gör här en trivsamt musikalisk film som underhåller gott, men som sagt bara för stunden.
 
Manuset är rätt ytligt till sitt innehåll, som ett nytt recept på samma kaka, fast utan vissa väsentliga gamla ingredienser. Det är ändå hela vägen roligt, även om de många skämtsamma populärkulturella referenserna sker på bekostnad av de sociala och politiska, något som brukar vara stommen i historierna. Visst behövs det inte alltid vara en massa budskap inklämt mellan raderna, fast samtidigt är det så jag sedan barnsben är van att få min Asterix levererad, varför jag denna gång känner mig något snopen. Jag gillar dock de sköna 80-tals hitsen som guidar oss framåt i historien, och som också får mig att emellanåt glömma min något sånär lätta besvikelse.
 
Detta är en i slutändan välgjord animerad film och detaljerna finns där, trots att de stannar på ytan. Tempot är högt och dialogen fyndig, varför jag finner filmen vara till och med lite spännande, trots väl förutsägbara turer. ”Asterix: Den magiska drycken” är inte en särdeles märkvärdig film och den saknar några viktiga element för att helt övertyga. Ändå är den från början till slut humoristisk, rapp och absolut sevärd.
 
Mina barn, som inte hade samma förväntningar som jag på den lille gallen, gav filmen två tveklösa tummar upp.
| 9 april 2019 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Asterix: Den magiska drycken