Asta Nilssons sällskap (2005)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Asta Nilsson är gammal och en dag står hon i ett trapphus i Stockholm och vet inte var hon är. Till hennes undsättning kommer en propert klädd herre och erbjuder sig att följa henne hem. Problemet är bara att Asta inte vet var hon bor.  När de till slut hittar den lägenhet där Asta i alla fall tidigare har bott, blir rollerna plötsligt ombytta. Mer eller mindre en monolog av Gösta Ekman och Sven Lindbergs Asta det plank hans repliker studsar mot.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
1.1 av 9 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ASTA NILSSONS SäLLSKAP

En mycket märklig film

"Asta Nilssons sällskap" är en gåtfull, märklig och väldigt experimentell film. Om man med experimentell menar "nu tar vi vår dv-cam och filmar något fullständigt knepigt som inte en människa kommer att fatta".

Tant Asta är en glömsk gammal dam som en morgon hamnar i en äldre herres trappuppgång. Hon vet inte vart hon är eller vem hon söker. Den äldre mannen (Gösta Ekman), bestämmer sig för att avboka de kommande timmarnas aktiviteter och följa med damen hem.

Jag ser på denna långtråkiga historia som sakta utspelas framför mig, och fantiserar ihop två tänkbara slut. Det charmiga, där mannen och kvinnan till slut blir bästa vänner och dricker te och klappar hennes katter i hennes prydliga kök. Eller det bisarra, där Asta blir yxmördad, visar sig ha likdelar i badkaret eller något annat totalt oväntat. När mannen en stund senare blivit blind och är fången hos en psykopatisk kvinna, småler jag för mig själv över hur rätt jag ibland kan ha... Men mycket roligare än så blir det tyvärr inte...

Folk tittar otålmodigt på klockan, några lämnar salongen, och ändå är filmen bara 1.20 lång. Efteråt får publiken chans att ställa frågor till Marie-Louise och Gösta Ekman. De mest självklara: Varför spelas Asta av en man?, och Vad handlade filmen om egentligen?... följs av utdragna och flummiga svar som möts av dämpade skratt här och där. Bra filmer ska inte behöva förklaras av regissören, för att bli omtyckta eller åtminstone förstådda!

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Mats
Som tur var hade jag kvar originalfilen och där var betyget 0.5. Troligtvis måste det ha tolkats som en femma av den nya databasen när vi flyttade över alla gamla recensioner. Men nu är iaf det korrigerat. Ledsen om det har skapat förvirring!
Voldo
Hmm, det är aningen konstigt att en femma har utdelats här när recensenten inte verkar ha tyckt om filmen alls.
Visa fler (1)

Veckans populära filmer

Visa fler