Asta Nilssons sällskap 2005

Drama Komedi
Sverige
83 MIN
Svenska
Asta Nilssons sällskap poster

Synopsis

Asta Nilsson är gammal och en dag står hon i ett trapphus i Stockholm och vet inte var hon är. Till hennes undsättning kommer en propert klädd herre och erbjuder sig att följa henne hem. Problemet är bara att Asta inte vet var hon bor.  När de till slut hittar den lägenhet där Asta i alla fall tidigare har bott, blir rollerna plötsligt ombytta. Mer eller mindre en monolog av Gösta Ekman och Sven Lindbergs Asta det plank hans repliker studsar mot.
Ditt betyg
1.1 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Asta Nilssons sällskap
Biopremiär
15 april 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Triangelfilm
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

En mycket märklig film

"Asta Nilssons sällskap" är en gåtfull, märklig och väldigt experimentell film. Om man med experimentell menar "nu tar vi vår dv-cam och filmar något fullständigt knepigt som inte en människa kommer att fatta".

Tant Asta är en glömsk gammal dam som en morgon hamnar i en äldre herres trappuppgång. Hon vet inte vart hon är eller vem hon söker. Den äldre mannen (Gösta Ekman), bestämmer sig för att avboka de kommande timmarnas aktiviteter och följa med damen hem.

Jag ser på denna långtråkiga historia som sakta utspelas framför mig, och fantiserar ihop två tänkbara slut. Det charmiga, där mannen och kvinnan till slut blir bästa vänner och dricker te och klappar hennes katter i hennes prydliga kök. Eller det bisarra, där Asta blir yxmördad, visar sig ha likdelar i badkaret eller något annat totalt oväntat. När mannen en stund senare blivit blind och är fången hos en psykopatisk kvinna, småler jag för mig själv över hur rätt jag ibland kan ha... Men mycket roligare än så blir det tyvärr inte...

Folk tittar otålmodigt på klockan, några lämnar salongen, och ändå är filmen bara 1.20 lång. Efteråt får publiken chans att ställa frågor till Marie-Louise och Gösta Ekman. De mest självklara: Varför spelas Asta av en man?, och Vad handlade filmen om egentligen?... följs av utdragna och flummiga svar som möts av dämpade skratt här och där. Bra filmer ska inte behöva förklaras av regissören, för att bli omtyckta eller åtminstone förstådda!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Asta Nilssons sällskap
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu