Army of Thieves 2021

Action Komedi Skräck Thriller
Tyskland
127 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Army of Thieves poster

Synopsis

Tyske kassaskåpsexperten Ludwig Dieter leder en grupp aspirerande tjuvar på en topphemlig kupp. Filmen är en prequel till "Army of the Dead".
Ditt betyg
2.6 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

26 oktober 2021 | 16:00

Kassavalvsknäckande i prequelfilm

Mer tjuverier och färre zombies när Zack Snyders inte ens sex månaders gamla “Army of the Dead” får en prequel. Heistfilmen “Army of Thieves” blir faktiskt en helt okej zombiefilm - som ändå inte är en zombiefilm.
Redan i våras fick vi en sneak peek in i Ludwig Dieters (Matthias Schweighöfer) liv; han är den tyska kassavalvsexperten som egentligen kan bryta sig in var som helst utan verktyg eller tillgång till koder. Hans innerliga passion för sin hobby som “safecracker” leder honom dock just nu inte riktigt någonstans; hans youtube-videor har noll visningar trots hans stora förkärlek för de oknäckbara och legendariska Wagner-kassavalven.

För att bli upptäckt så ställer han upp i en småskum tävling där just vinnaren under press ska ta sig in i ett flertal rent omöjliga kassaskåp. I tankarna kastar jag mig snabbt till Tobey Maguires första "Spider-Man" (2002) och hans ökända cage fight - den som blir Peter Parkers egen origin story till vad som sedan blir Spider-Man. Parallellerna finns där, även om det i Dieters fall mynnar ut till en heistvärld fylld av spännande planer och kartläggningar.

Dieter rekryteras av Gwendoline (Nathalie Emmanuel, “Game of Thrones”) som redan handplockat sitt eget superteam av olika typer av ligister som alla vill samma sak - råna banker på pengar. Dieters stora förälskelse i mytomspunna kassavalven gör honom till ett utmärkt tillskott i gänget, och medan zombiehorderna i andra delar av världen väller fram åker denna tjuvarmé på Europaresa med bankrån i tankarna. När världen står i brand är det ju ett ypperligt tillfälle att både ha kul och att sno åt sig lite pengar, resonerar tjuvgänget glatt.

Filmen utspelar sig innan Dieter själv kom till Las Vegas, och vi får genom nyhetsreportage glimtar av hur resten av världen tampas mot de levande döda – men fler zombies än så får vi faktiskt inte se. Med taglinen “more safes, less zombies”, kan det ju tänkas att det är en ganska lugn, säker, och snäll film. Det är det dock inte, avsaknaden av blodtörstiga demoner gör filmen visserligen till en mer nedtonad version utan skräckmoment, men likväl öses det på med action. Tonen är en bit ifrån det vi typiskt associerar med Snyder - högljutt och färgglatt - utan jag skulle rekommendera att gå in med en neutral inställning där du kan förvänta dig en godhjärtad men fartfylld action med lätta toner av romantik.

Matthias Schweighöfer som spelar Dieter, har - förutom ett ofantligt tyskt namn - en gedigen tysk skådespelarkarriär bakom sig, och har själv regisserat filmen. Hans nervösa Dieter var redan där ett av mina favoritinslag i den helgalna Zack Snyder-regisserade “Army of the Dead” så visst är det kul att möjlighet att få se mer. Schweighöfters oskyldiga, smått dumma, karaktär är rätt omöjlig att tycka illa om trots många oturliga och egensinniga tankemoment.

“Army of Thieves” är lite som att du har mixat en aning dumdristighet från “Ocean's Eleven” med lite småbitar ifrån de historiska inslagen i “National Treasure”-upptågen - i lite mer än två timmar. Precis som i “Army of the Dead” är även denna film lite för lång - men till skillnad från sin föregångare använder faktiskt “Army of Thieves” sina många extraminuter aningen bättre. Med mer komik och lättsamhet knyts säcken ihop tydligare och vi har rätt roligt med det udda gänget.

Vad är nästa steg i Zack Snyders alltmer expanderande Army of the Dead-universe? Filmen får i den närmaste framtiden en spin-off i den animerade serien “Army of the Dead: Lost Vegas”, och så är en uppföljare till “Army of the Dead” redan i planeringsfas, något som Snyder själv uttalas sig om med orden “Det vi har planerat är för galet”. Så med detta påbörjade Netflix-franchise blåser Snyder definitivt nytt liv i den just nu rätt långsamtgående genren modern zombiefilm.
| 26 oktober 2021 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Army of Thieves
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu