Armbryterskan från Ensamheten 2004

Dokumentär
78 MIN
Svenska
Armbryterskan från Ensamheten poster

Synopsis

Mitt ute i Lapplands ödemark ligger den lilla byn Ensamheten. Antalet innevånare uppgår till 16 personer, som alla är släkt med varandra. De delar en ovanlig passion – alla bryter arm. Här möter vi Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning.
Ditt betyg
2.7 av 69 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Armbryterskan från Ensamheten
Biopremiär
1 oktober 2004
Språk
Svenska
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Hjältinnan från Ensamheten

Heidi Andersson är idag 23 år. Hon kommer från en liten by i Norrlands inre som heter Ensamheten. Bara namnet ger en anledning att börja fundera på hur det är att bo i en sådan by; är det så ensamt och ensligt som man tror?

Inklusive Heidi bor det 16 personer i byn och alla är släkt med varandra! Heidis familj består förutom henne av föräldrar och två bröder. Förutom dem bor det också två farbröder, farmor och en faster med några till släktingar i byn. En sådan plats tjuder nog inte mycket av aktivitet kan man tro men riktigt så är det inte. Byn Ensamheten rymmer en av Sveriges bästa armbrytningsklubbar. Heidi är flerfaldig världsmästarinna i armbrytning och flera av hennes släktingar är med i svenska landslaget. Med sådana meriter är nog Ensamheten Sveriges folktätaste ort när det gäller landslagsmedlemmar. Nästan alla i byn håller på med armbrytning. En vanlig hälsningsfras är: "hej, ska vi bryta arm?!"

När Heidi var 12 år såg hon för första gången tillsammans med familjen armbrytning på tv. Heidis pappa tyckte det var kul. Han tittade närmare på saken och började engagera fler släktingar. Snart hade de byggt det första tävlingsbordet och börjat träna. Heidi har hållit på med sedan dess. Det har blivit flera VM-guld mm. 2003 fick hon också Sportspegelns specialpris för sina insatser och avtackades på Svenska Idrottsgalan.

I filmen får man följa Heidi under några månader 2003 samt hennes väg mot en fjärde VM-guld som det året hölls i Kanada. Det innebär ungefär 15 timmars träning per vecka och andra förberedelser. Alla i familjen och övriga släktingar är engagerade och stöder Heidi.

Även om fokus i filmen ligger på armbrytning får man också se hur vardagen i Ensamheten kan te sig. Genom en gemensam ekonomisk förening äger alla i byn tillsammans skogen och marken som de odlar. Alla för en, en för alla tycks mottot vara. Även en världsmästarinna får hjälpa till och ta sitt ansvar. Armbrytningen är en kul syssla men det finns också arbete att sköta.

Armbrytning är ännu inte med i Riksidrottsförbundet. Det innebär dels mindre erkännande men även mindre möjligheter att få ekonomiskt bidrag. Träning, tävlingar och resor kostar en del. Inte ens en flerfaldig världsmästarinna får några större summor. Det mesta bekostas ur egen ficka. Tack vare ett par sponsorer kan man åka iväg längre och få tillfälle att möta de bästa. Närmast går VM senare i år i Sydafrika. Målet är förstås ett femte VM-guld.

Det är ganska mycket Norrland på bio just nu. Både den publikdragande "Så som i himmelen" (som är Sveriges Oscarsbidrag) och den emotsedda "Populärmusik från Vittula" utspelar sig i Norrland. Likaså "Armbryterskan från Ensamheten" som ger en fin bild av en liten by som satsar starkt och tror på framtiden. Filmen är en positiv överraskning. Den har värme och en del humor samtidigt som den visar sidor av den härliga mentaliteten hos några enkla men starka människor: hårt arbete och respekt för andra.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Armbryterskan från Ensamheten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu