Another Earth 2011

Drama
USA
92 MIN
Engelska
Another Earth poster

Synopsis

Rhoda och John är två människor vars världar kolliderar i och med en tragisk olycka. Deras intima drama utspelar sig efter den häpnadsväckande upptäckten av Jorden 2, en parallell värld som utgör provocerande och fascinerande möjligheter. Innebär en ny jord en chans till annat liv? Ett annat öde? Ett annat jag?
Ditt betyg
3.2 av 146 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Another Earth
DVD-premiär
21 mars 2012
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

13 mars 2012 | 19:30

Science fiction som engagerar

Att vända begränsningar till sin fördel är "Another Earth" ett utmärkt exempel på. Med liten budget, utan möjligheter att sväva ut i miljöer och scenografi, svävar man istället ut med historia och budskap. Utbytet är lyckat.

Det är korrekt att beskriva "Another Earth" som science fiction, även om de utomjordliga elementen mest fungerar som en bakgrund, som en kanvas på vilken vad som verkligen betyder något målas upp. På vilken karaktärerna och deras relationer kommer till liv. I centrum står Rhoda, en ung tjej som precis blivit antagen till den högre skolan och väljer fira detta medelst alkohol. Mot bättre vetande, och lagens regler, tar hon bilen hem och på vägen händer två saker som ska förändra hennes liv. På radion rapporteras om upptäckten av en planet väldigt lik vår egen, och en tragedi inträffar.

Och det är på den nivån den vetenskapliga fiktionen används. Det är en katalysator, dels genom Rhodas intresse allt sedan ännu yngre ålder, dels genom att den hjälper till att dra igång händelsekedjan. Eller stjälper igång. Det är ständigt närvarande i oron över det okända, i förhoppningar, i krossade drömmar, men i förgrunden är det Rhoda som syns. Rhoda och John, mannen hon söker upp efter avtjänat fängelsestraff, och deras speciella relation.

Jag blev imponerad av Brit Marling som spelar Rhoda, och blev än mer imponerad när jag kollade upp vad (om något) hon hade gjort innan. Efter universitetsstudier i ekonomi struntade hon i att fortsätta den givna linjen och försökte bli skådespelare istället, och när Brit bara blev erbjuden roller som skrikande offer i skräckfilmer beslöt hon sig för att ta saken i egna händer. Skriva, producera, agera, och det ordentligt, "Another Earth" skrevs samtidigt som "Sound of My Voice", båda ska ha gått upp på filmfestivalerna i samma veva.

Tillsammans med sin regissör tillika medförfattare, debutanten Mike Cahill, gör hon det bra. Riktigt bra. Jag tänker inte påstå att denna lågbudghethistoria av relativt oerfarna skapare ligger i närheten av historier som "Solaris" (framför allt Tarkovskijs, men även Soderberghs), "2001" eller, för att ta ett modernare exempel, "Moon". Däremot rör de sig alla inom samma typ av mer filosofisk science fiction, och det är en undergenre som är mig väldigt kär. Lyckas här är inte lätt och desto mer cred till filmmakarna ifråga, att de drar mig in och håller fast. Engagerar mig i såväl karaktärer som de diskuterade frågorna.

Sen att Cahills regi inte visar på större innovation (ännu) och att det finns drag av lite för höga pretentioner, det kan jag ha överseende med. Det ska inte vara perfekt, det ska bara vara riktigt jävla bra, och det är "Another Earth".

| 13 mars 2012 19:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Another Earth
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu