American Ultra (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En pundare och hans flickväns sömniga småstadsexistens får ett avbrott när hans förflutna kommer ikapp honom i form av en statlig operation med målet att ta livet av honom.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: AMERICAN ULTRA

Eisenberg glänser i höstens mest genreambivalenta
Otippad rollsättning och fint samspel. Actionkomedin “American Ultra” slinker ned utan större besvär men “Project X”-regissörens andra film lämnar samtidigt mycket att önska och resultatet tyder på svårigheter att fastställa vilken riktning filmen ska ta.
Phoebe (Kristen Stewart) och Mike (Jesse Eisenberg) har hållit ihop i ett bra tag och Mike känner nu att det börjar bli dags att fria till flickvännen – han väntar bara på rätt tillfälle. Tanken är att åka iväg på semester till Hawaii men på grund av Mikes återkommande panikattacker missar de flyget och blir kvar i den lilla småstaden i West Virginia. 

Allt rullar på som vanligt. I långt ovårdat hår och flanellskjorta röker Mike gräs och fördriver tiden på snabbköket där han jobbar med att skissa på en tecknad serie om en schimpans som han kallar Apollo Ape när oförklarliga saker börjar ske. På CIA:s huvudkontor har man beslutat att skicka ut agenter för att tillintetgöra Mike som utan att veta om det tidigare varit en del av ett experiment utfärdat av regeringen under namnet “operation Ultra” och när flera hitmen kommer efter honom börjar han instinkt att döda vilket leder till starten på ett blodbad. Tv-kanalerna sprider lögner om att en smittsam epidemi spridit sig till staden och kort därefter är alla utvägar därifrån blockerade. 

Att jag skulle få se kombinationen Kristen Stewart och Jesse Eisenberg sparka röv i en actionkomedi hade jag nog inte trott in a million years men dessa två udda fåglar fungerar otroligt bra med varandra. Det vet vi redan sedan “Adventureland” men den här gången återförenas de i vad som kan beskrivas som en syrligare uppsättning. 

Jesse Eisenberg är hela behållningen i filmen och bidrar infusion och visar prov på flexibilitet som skådespelare men särskilt roligt blir de däremot aldrig och de många våldsamma sekvenserna känns som en enda långtråkig dragkamp. Jag får inte riktigt möjligheten att skratta överhuvudtaget utan ger i bästa fall ifrån mig ett sympatifniss. Det här är mer romantiskt dravel, bortsett från inslag av splatter, än stonerkomedi som filmen felaktigt marknadsförts som och i förhållande till exempelvis “Pineapple Express” luktar det relativt lite ganja om “American Ultra”.

Den första halvtimmen är förvirrande, som en feberdröm, men skapar spänning som ändå gör mig intresserad av att se vart historien kommer att ta vägen. Manusförfattaren har fått till ett smart slut och bygger upp en bisarr verkligenhet för att sedan sticka håll på den. “American Ultra” skulle kunna liknas med en slapp tonåring som alla ber att rycka upp sig. Det gör den tillslut, men då är det redan lite för sent trots den trojanska hästen.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
magiul
Hade de bytt plats på Jesse Eisenberg och Topher Grace så kanske någon av dem hade känts trovärdig som stoner/stel karriärist. Hyperaktiva Eisenberg kan vara den minst trovärdiga pundaren på film på oerhört länge medans Topher typ rökt gräs i halva sin karriär i That 70's show. 

I övrigt känns handlingen igen ifrån minst ett dussin filmer de senaste 20 åren, men oftast ifrån filmer med typ Jackie Chan, Eddie Murphy eller någon barnskådis i huvudrollen.

Inte upplagt för något nytänkande precis. Men kan fungera en fredagkväll på TV6.
magiul Svar på magiul för
Jag har verkligen inga problem med att jag inte har någon som helst erfarenhet av gräs eller någon form av droger då jag levt drogfri hela mitt liv. Men det här handlar inte om drogkunskap då jag är absolut säker på att både Stewart, Eisenberg och Grace säkerligen alla har erfarenhet av gräs i verkligheten. Snarare handlar det om hur man definierar ordet stoner. För mig är det en person som har anammat en livsstil.

Jag tycker den här UD-definitionen stämmer in bra på min egen bild av en stoner:
"a pothead smokes to live, a stoner lives to smoke. stoners are the most peaceful and chill people out there. they are by far the easiest group of people to get along with. they will never reject u or turn u down because ur different. whether u smoke or not makes no difference to them. they dont give a shit what color u are, what religion u practice, or if ur gay or not. stoners are all about spreadin the love and havin an all around good time. theres no reason to ever look down on a stoner. if u go around tellin people about how much weed u smoke, U ARE NOT A STONER U R A FUCKIN TOOL. nobody cares how much weed u smoke." http://www.urbandictionary.com/define.php?term=stoner&defid=4186974
magiul Svar på magiul för
Notera orden "känts trovärdig" och "för mig". Jag TYCKER inte Eisenberg är trovärdig i rollen. Han ser ut att ha peruk och har sina styrkor i att spela energiska och ambitiösa snubbar. Inte laidback. Tycke och smak... varken kritik eller kunskap. Sorry att du blev så förnärmad att du kände behovet av gå till personangrepp.
Kalis
Denna filmen är en av få som jag inte alls är pepp på!

Veckans populära filmer

Visa fler