Alla är äldre än jag 2012

Dokumentär
Sverige
75 MIN
Svenska
Alla är äldre än jag poster

Synopsis

Bo Widerberg började 1979 arbeta på en film om sin far, konstnären Arvid Widerberg. Men blev aldrig färdig. Under fyra år har Bos son Martin arbetat med sin film "Alla är äldre än jag". Titeln är den samma som när Bo började 1979, men inte filmen, som blandar scener ur Bos filmer, det filmade materialet med Arvid, arkivfilmer, familjefilmer och nyfilmade scener.
Ditt betyg
2.1 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Alla är äldre än jag
Biopremiär
2 november 2012
DVD-premiär
20 mars 2013
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Andreas Climent

29 oktober 2012 | 01:01

Cinematisk familjeterapi

Svenske regissören Bo Widerberg började en gång göra en dokumentär om sin pappa Arvid. Dokumentären blev aldrig klar, men nu har Bos son Martin gjort en dokumentär om både sin pappa, sin farfar, sig själv och sina söner Joel och Morris. Resultatet är både en välgjord dokumentär och en sorts cinematisk familjeterapi.

"Alla är äldre än jag" blandar klipp från den dokumentär som Bo Widerberg påbörjade 1979 med klipp från hans filmer, arkivmaterial från SVT och intervjuer filmade av Martin och hans familj. Vi får bland annat höra historien om hur Bo Widerberg började sin karriär, vad som hände under inspelningarna och vilken effekt det fick på hans familj. Vi får också se när konstnären Arvid Widerberg fick en apa i 90-års present av Svenska Filminstitutet och hur glad han blev.

I filmens centrum står regissören Martin Widerberg själv. Det är också han som är filmens berättarröst. Han berättar om sina minnen från barndomen och den komplicerade relationen till Bo. Han intervjuar även sin son Morris om hur han känner för att medverka i dokumentären. Mycket cirklar kring hur Martin uppfattade sin pappa, vilken relation han hoppas ha till sina egna barn och att hitta rätt balans mellan familj och karriär.

"Alla är äldre än jag" är en välgjord dokumentär och en mycket öppen inblick i familjen Widerbergs liv och tankar. Klippningen är snygg och den vackra musiken hjälper till att förhöja känslorna i filmen. Det är en väldigt personlig film, frågan är om den är för personlig för att vara relevant för fler än familjen Widerberg själva?

En intressant dokumentär, men jag skulle främst rekommendera den till de som vill veta mer om Bo Widerberg eller är intresserade av svensk filmhistoria.

| 29 oktober 2012 01:01 |