Alla är äldre än jag (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Att skildra en av vår tids mest älskade regissörer kräver mod. Även att skildra nära familjemedlemmar. Martin Widerberg har gjort båda.

Bo Widerberg började 1979 arbeta på en film om sin far, konstnären Arvid Widerberg. Men blev aldrig färdig. Under fyra år har Martin arbetat med sin film "Alla är äldre än jag". Titeln är den samma som när Bo började 1979, men inte filmen.

"Alla är äldre än jag" blandar scener ur Bos filmer, det filmade materialet med Arvid, arkivfilmer, familjefilmer och nyfilmade scener. En nära och poetisk skildring där Martin utforskar sin egen relation till sin pappa och farfar men även sig själv som far. Trots kärlek och goda intentioner är det svårt att mötas.
Visa hela synopsis

VISA 1 ALTERNATIV

DÖLJ ALTERNATIV

Betyg
Läs recension
2.1 av 13 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ALLA äR äLDRE äN JAG

Cinematisk familjeterapi
Svenske regissören Bo Widerberg började en gång göra en dokumentär om sin pappa Arvid. Dokumentären blev aldrig klar, men nu har Bos son Martin gjort en dokumentär om både sin pappa, sin farfar, sig själv och sina söner Joel och Morris. Resultatet är både en välgjord dokumentär och en sorts cinematisk familjeterapi.

"Alla är äldre än jag" blandar klipp från den dokumentär som Bo Widerberg påbörjade 1979 med klipp från hans filmer, arkivmaterial från SVT och intervjuer filmade av Martin och hans familj. Vi får bland annat höra historien om hur Bo Widerberg började sin karriär, vad som hände under inspelningarna och vilken effekt det fick på hans familj. Vi får också se när konstnären Arvid Widerberg fick en apa i 90-års present av Svenska Filminstitutet och hur glad han blev.

I filmens centrum står regissören Martin Widerberg själv. Det är också han som är filmens berättarröst. Han berättar om sina minnen från barndomen och den komplicerade relationen till Bo. Han intervjuar även sin son Morris om hur han känner för att medverka i dokumentären. Mycket cirklar kring hur Martin uppfattade sin pappa, vilken relation han hoppas ha till sina egna barn och att hitta rätt balans mellan familj och karriär.

"Alla är äldre än jag" är en välgjord dokumentär och en mycket öppen inblick i familjen Widerbergs liv och tankar. Klippningen är snygg och den vackra musiken hjälper till att förhöja känslorna i filmen. Det är en väldigt personlig film, frågan är om den är för personlig för att vara relevant för fler än familjen Widerberg själva?

En intressant dokumentär, men jag skulle främst rekommendera den till de som vill veta mer om Bo Widerberg eller är intresserade av svensk filmhistoria.

Andreas Climent Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
David Brent
Hade helt missat den tills igår faktiskt :) Men visst var det något för mig, älskar ju Widerberg. Tyckte dock den inte nådde de riktigt stora höjderna. Den hade delar av briljans, men det blir ändå inte mer än en svag trea. Hade hoppats på lite mer.
Marcus
Känns som en dokumentär för Brent! Själv har jag bara sett en av Widerbergs filmer och det är "Ådalen 31", jäkligt bra!
JKB
betygen då...
när kan man sätta dem?

Veckans populära filmer

Visa fler