Abuse of Weakness 2013

Drama
Frankrike
105 MIN
Franska
Abuse of Weakness poster

Synopsis

Den franska stjärnskådespelerskan Isabelle Huppert spelar en filmskapare som i sviterna av ett slaganfall faller offer för en manipulativ bedragare. Självbiografisk berättelse av den kontroversiella regissören Catherine Breillat som råkade ut för samma sak år 2004 efter att hon hade tillbringat fem månader på sjukhus.
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Abus de faiblesse
Biopremiär
7 november 2013
Språk
Franska
Land
Frankrike
Längd

Recensent

Jake Bolin

9 november 2013 | 22:15

Märklig och kraftfull kemi

Stockholms filmfestival 2013 – Den kontroversiella regissören Catherine Breillat redogör med sin nya film för hur hon drabbades av en svår stroke och sedan blev skinnad av en ökänd svindlare. Resultatet är en sevärd skildring av den emotionella missbruksproblematik som kan uppstå i skeva och på samma gång passionerade relationer.

Det blir lite tjatigt att försöka beskriva Isabelle Hupperts kvaliteter som skådespelare. Vi vet alla vid det här laget att hon är omänsklig i sin förmåga. Det räcker att säga att hon i "Abuse of Weakness" alltså spelar en regissör som drabbas av en svår stroke som delvis förlamar halva sidan av kroppen, och att Huppert med de få fysiska verktyg hon har kvar ändå förmedlar alltifrån flickaktig lekfullhet till försmådd mor och plågad rehabiliteringspatient utan att man ens tänker på att det skulle vara svårt.

Under sin återhämtning blir Hupperts karaktär Maud Schoenberg starkt fascinerad av en före detta brottsling, Vilko Piran, som hon råkar se i en TV-intervju. Hon ger honom huvudrollen i sin kommande film och redan under deras första möte uppstår en märklig och kraftfull kemi. En jargong och ett förhållningssätt gentemot varandra som hela tiden ligger i spänningsfältet mellan flört och mor-och-son-relation. De blir snabbt oskiljaktiga, trots att Mauds familj klarsynt varnar henne.

Vilko är en sociopat som med bufflig charm förhåller sig till Mauds relativa förmögenhet som vore den hans veckopeng. Hon är som förtrollad av honom - men inte i någon konventionell mening som innefattar sex eller förälskelse - och skriver lydigt ut check efter check, i en långdragen och destruktiv process som gestaltas fantastiskt av både Huppert och rapparen Kool Shen, en sorts fransk motsvarighet till Petter.

Nämnde jag att Isabelle Huppert spelar huvudrollen? Hade det varit någon annan är risken nämligen stor att "Abuse of Weakness" i sin relativa enkelspårighet hade blivit för svag för en betygsfyra.

Men nu var det ju Isabelle Huppert som spelade huvudrollen.

Ja, det var det ju.

| 9 november 2013 22:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Abuse of Weakness
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu