A Real Pain 2024

Drama Komedi
USA
90 MIN
Engelska
A Real Pain poster

Synopsis

Två kusiner reser till Polen för att utforska sitt ursprung. Resan är bekostad av kusinernas älskade mormor, som efter sin sin död lämnat pengar till dem för att se huset där hon växte upp innan hon tvingades därifrån under förintelsen. Men resan blir lika mycket ett utforskande av kusinernas band till varandra.
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

1 februari 2024 | 14:00

Indiepärla som fint balanserar skratt med svåra ämnen

Jesse Eisenberg är tillbaka som författare, skådis och regissör, och resultatet är en riktig indiepärla. Dessutom intressant skådismix med bland andra Kieran Culkin från “Succession”, Jennifer Grey, från “Dirty Dancing” och Will Sharpe från “White Lotus”.
Skådisen Jesse Eisenberg gjorde sin regidebut 2022 med “When You Finish Saving The World” och är redan tillbaka med sitt nästa projekt “A Real Pain”. Båda premiärvisades på Sundance, men den sistnämnda känns mognare, mer balanserad, bättre konstruerad, och blev också en riktig hit.
 
Båda filmerna kan beskrivas som väldigt indie. Familjedramatiken, vänskapskomplikationerna, det lågmält roliga, de skruvade situationerna, utanförskapskänslan.
 
Den här gången är det två kusiner, David och Benji (Eisenberg och Kieran Culkin från “Succession“ i en härlig roll) som reser till Polen för att utforska sitt ursprung. Resan är bekostad av kusinernas älskade mormor, som efter sin sin död lämnat pengar till dem för att se huset där hon växte upp innan hon tvingades därifrån under förintelsen. Som vi kan gissa blir resan lika mycket ett utforskande av kusinernas band till varandra…
 
För de är varandras motsatser. David är organiserad medan Benji tar dagen som den kommer. David är noggrann och gör inget väsen av sig, medan den charmige Benji snabbt blir sällskapets mittpunkt. De reser nämligen tillsammans med en judisk turistgrupp bestående av guiden James (Will Sharpe från “White Lotus”), den frånskilda Marcia (Jennifer Grey, jodå, Baby från “Dirty Dancing” är tillbaka), det äldre paret Diane och Mark (Liza Sadovy och Daniel Oreskes), samt Eloge (Kurt Egyiawan), en rwandisk flykting som konverterat till judendomen.
 
Under resans gång återupptäcker kusinerna sina band till varandra. David må vara fångad av rutiner och “måsten” men Benjis vilda humörsvängningar sätter gruppdynamiken på prov. Konflikter och mentala tillstånd får måhända inte någon lösning, men åtminstone förståelse och någon form av försoning när det slutligen sätts ord på dem.
 
Som bakgrund får vi en både intressant och emotionell historielektion när gruppen reser genom Warszawa, Lublin, och landsbygden fram till Majdaneks koncentrationsläger, respektfullt porträtterat. Eisenberg balanserar fint lättsamma och känslomässiga moment med svåra ämnen. “A Real Pain” är en riktig pärla, och jag längtar redan efter hans nästa film.
| 1 februari 2024 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Real Pain
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu