A Glitch in the Matrix 2021

Dokumentär
USA
108 MIN
Engelska
A Glitch in the Matrix poster

Synopsis

Tänk om världen som vi känner den bara är en illusion, och vår verklighet egentligen är en datorsimulering? Regissören Rodney Ascher tar med sig den frågan ner i ett kaninhål av vetenskap, filosofi och konspirationsteorier. "A Glitch in the Matrix" söker svaren på de närmast oställbara frågorna om vår tillvaro, genom populärkulturella referenser, vetenskapliga rön och människor som kan vittna om att de med all säkerhet har upplevt ”buggen i matrix”.
Ditt betyg
Användarbetyg saknas
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Glitch in the Matrix
Digitalpremiär
10 maj 2021
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

9 maj 2021 | 10:00

Fascinerande och småkusligt om simuleringsteori

Finns det en annan värld bakom “vår” verklighet? Regissören Rodney Asher (“Room 237”) har hittat många anhängare av simuleringsteorin och djupdyker ner i historien och filmarkivet. Resultatet är en intressant, välgjord och unik dokumentär.
Begreppet simuleringsteori betyder att det finns en annan värld bakom “vår” verklighet, den värld vi lever i och känner till. “The Matrix", “eXistenZ”, och "The Truman Show” är exempel på filmer med simuleringsteoriteman, men historien är full av liknande tankegångar. 

Platon kanske är den mest kända med sin grotta, där han gör liknelsen att vi människor sitter och tittar på en vägg som bara visar skuggorna av världen utanför, utan att begripa att verkligheten sker utanför grottan i dagsljuset. Religion är en annan, där vi människor skickas ner till jordelivet från vår egentliga andliga hemvist. Platon, Descartes, och de ovan nämnda filmtitlarna betas av tillsammans med forskningsexempel, konspirationsteorier och intervjuer.

Bland de intervjuade finns prästsonen Paul Gude, som upptäckte simuleringsteorin efter en troskris. Harvard-utbildade ingenjören Alex LeVine kom att tro på teorin efter att en rad serendipitösa händelser gjorde det omöjligt för honom att inte göra det. Læo Mystwood sammanställde en matematisk kalender för att mäta de allt vanligare synkroniseringarna som förekommer i hans liv, för att sedan söka svar på universums gåtor i en flyttank. Konstnären och läraren Jesse Orion anser simuleringsteorin vara den enda rationella världsbilden.

Vi ser dock inte människorna bakom namnen som berättar sina teorier för oss, för deras ansikten och överkroppar har ersatts med (visuellt både coolt och imponerande) 3D-animation. Det ger dem anonymitet, men bidrar också till dokumentärens unikhet. Regissören Rodney Asher (“Room 237”) har skapat något av en egen genre. Vare sig man håller med de intervjuade eller ej, fascineras av teorierna eller skrattar bort dem, är resultatet en välgjord dokumentär som håller uppmärksamheten och lämnar en hel del att fundera över i efterhand. 

Det är nämligen inte bara simuleringsteorier som avhandlas utan även människans psykologi, och varför vi tror på dessa alternativa världar. Ett fruktansvärt exempel är “Matrix-mordet” - en ung kille som blir mer och mer besatt av filmen och simuleringsteorin i sin ensamhet. Han köper en Matrix-kappa och ett vapen som han dödar sina föräldrar med. Han beskriver sakta och okänslosamt händelseförloppet punkt för punkt. Det sakliga förfarandet ger rysningar. Hur många ensamma, världsfrånvända unga män finns det inte som uppslukas av konspirationsteorier eller alternativa verkligheter med liknande katastrofer som följd?

Men människan har ju i alla tider försökt förklara vår verklighet. När akvedukterna byggdes tänktes människokroppen i form av vätskor, och senare elektriciteten på samma sätt. Nu i dataåldern ser vi våra hjärnor som datorer, där våra jag kan laddas upp på nätet och bli odödliga. “A Glitch in the Matrix” betar av många olika aspekter av vår mänskliga tankegångar, och hoppar elegant fram och tillbaka i historien för att belysa dem. 

I slutändan tar dokumentären tar varken stånd för eller emot simuleringsteorin, men ger en intressant, ibland fascinerande och stundtals småkuslig inblick i den andra världen bakom “vår” verklighet, och dess förespråkare. 
 
| 9 maj 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Glitch in the Matrix
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu