99% ärlig (2008)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Emir, Amina, Haji och Assad är alla medlemmar i hip-hop gruppen Forente Minoriteter. Filmen följer dem genom den musikaliska processen, med alla dess uppgångar och nedgångar. Filmens regissör har följt gruppen över två år, vilket resulterar i ett intimt möte med några riktigt charmiga och öppna ungdomar. De är alla olika men hittar en gemensam plattform i deras passion för musiken, men inte minst genom att de hittar sin egen plats och identitet bland alla motstridiga krav från vänner, familj och det norska samhället.

"99% Ärlig" är en film som berättar historien om en bit av det moderna Norge på ett oväntat, varmt, förutsättningslöst och rörande sätt.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
1.8 av 15 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 99% äRLIG

Liv, död och norsk hiphop
Det börjar med humor. Fyra helt vanliga ungdomar står och pratar, skojar med varandra, och jag inser hur rolig filmen är. Det är vad jag reagerar först på och det får mig att bli förtjust i "99% Ärlig" från första scenen. Det är när allvaret dyker upp som jag verkligen börjar inse vilken tur det är att jag fick ta plats i den lilla biosalongen.

Under två år följde Rune Denstad Langlo fyra norska ungdomar i hiphopgruppen Minioritet1. Det är fyra vanliga, ovanliga, passionerade personer med utomnordisk bakgrund. Assad är av pakistanskt ursprung och den ende av de fyra som är född i Norge. Amina är från Uganda, enligt egen utsago inte flytande i norska (om det stämmer är dock knepigt för en svennebanan som undertecknad att avgöra) men är hursom kunnig i fyra språk utöver det. Amir flydde från krigets Bosnien med sin mor när han var 8, fick aldrig en chans att lära känna sin far som dog av naturliga orsaker när Amir var bebis, han pratar om att vara vit utlänning och att se sina älskade morföräldrar tyna bort av åldern.

Fast den som stod ut starkast, för mig, var irakiske Haji. Det är han som skojar och stojar mest i filmens inledning, och som gör ett underhållande och drivet omän ganska ytligt intryck. Fast det ändras snart, med skildring av arbete och sorg och nytt liv. Hiphopkläderna byts mot propra jobbkläder, eller kostym, eller religiös beklädnad. Det är ett mångfärgat porträtt som målas upp, av en rejält begåvad, enormt ansvarsfull och djupt troende ung man.

Det här är talande för hela filmen. Det börjar med humor och går snart över i allvar, och växlar därefter hela tiden. 99% Ärlig sätter den kreativa processen i centrum, det är alltid skapandet som ligger som en tjock röd tråd genom hela filmen, men från den utvecklas berättandet så väldigt mycket mer. Vi får inblickar i deras vardag, vi får höra om hur det är att vara invandrande ungdom i Norge idag. Vi får historier om liv och död, glädje och sorg. Vi får höra dem göra sin musik tillsammans, skriva, spela in, uppföra. Vi får se kreativitet.

Vi svenskar verkar alltför ofta ha svårt att ta norsk kultur på allvar, vilket jag påminns om var gång jag ser en riktigt bra thriller eller rysare och vill rekommendera den till mina medmänniskor. Det är knepigt att få gehör på grund av språket. Därför finns också känslan av norsk hiphop som ämne för en tramsig komedi och det kunde inte vara längre från sanningen. 99% Ärlig är rolig, det är sant, men den är även intressant och gripande och förtjänar uppmärksamhet av rätt orsaker.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
3496-1
1,33 timmar kvar nu.

Veckans populära filmer

Visa fler