65 2023

Action Äventyr Sci-Fi
USA
93 MIN
Engelska
65 poster

Synopsis

Efter en kraschlandning på en mystisk planet upptäcker piloten Mills att han är strandsatt på Jorden för 65 miljoner år sen. Med bara en chans till räddning måste han och en annan överlevande ta sig igenom en terräng full av förhistoriska varelser för att överleva.
Ditt betyg
2.2 av 40 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

12 mars 2023 | 23:15

Vacker, farlig och fantasieggande urtidsfantasi

Urtidsdrama bland dinosaurier och asteroider i “A Quiet Place”-författarnas nya sci-fi-fantasi. Adam Driver axlar hjälterollen men det är överraskningarna och skrämseleffekterna som för berättelsen framåt och ger kravlös underhållning för stunden.
Scott Beck och Bryan Woods (“A Quiet Place”) står bakom äventyrsrullen “65” med både manus och regi den här gången. Adam Driver kämpar mot dinosaurier och asteroider i en sci-fi värld som visar sig vara jorden för 65 miljoner år sedan. Kan man inte gissa det redan genom filmtiteln, dyker en text upp efter några minuter som informerar oss om detta. En klipsk idé med slentrianmässigt utförande, som dock bjuder på många spänningsmoment för den lättskrämda.
 
För att ta det från början; för 65 miljoner år fanns det högteknologiska civilisationer runt om i vårt universum. På en av planeterna bor Mills (Driver) med sin familj, som består av hans fru och sjukliga dotter. För att ha råd med behandling åt henne måste han iväg på en tvåårig rymdexpedition (den förhistoriska civilisationen har alltså privatiserad sjukvård enligt amerikansk modell). Med sig får han ett hologram av dottern som han ofta tittar på.
 
Under rymdfärden blir skeppet bombarderat av ett oväntat asteroidfält, som gör att det skadas och Mills tvingas nödlanda på närmaste planet. Alla passagerare dör förutom Mills – och en liten tjej i ungefär samma ålder som hans dotter. Hon heter Koa (Ariana Greenblatt) men de kan inte kommunicera med varandra förutom med enkla tecken eftersom hon pratar ett annat språk.
 
Här hade en bra mycket mer dynamisk relation kunnat skapas mellan de båda, men istället följer en rätt så slätstruken samvaro enligt upptrampade berättarfotspår (hon påminner om hans dotter, hon tröstas, de räddar varandra ur kniviga situationer och lär sig samarbeta, hon mjukar upp hans vresiga person). Filmen drivs istället framåt av händelserna, farorna på vägen, som må vara repetitiva men överraskande nog för att ge goda skrämselmoment filmen igenom.
 
De båda överlevarna måste nämligen lämna skeppet och ta sig upp till en bergstopp dit räddningskapseln har slungats som kan ta dem därifrån. Farorna på vägen består av “Jurassic Park”-liknande situationer med skräckinjagande dinosaurier, kvicksand, märkliga insekter, samt en enorm asteroid som lyser upp himlen och närmar sig jorden med rasande fart.
 
Scenografin är stundtals både imponerade och fantasieggande. Överraskningarna kan bestå av Mills i en mörk grottöppning, vi vet att någonting är där men ser det inte förrän han tar fram en manick som läser av inte bara honom utan en stor dinosaurieliknande kontur alldeles intill…
 
Driver själv är vältränad och ser helt rätt ut för sin hjälteroll, men den är dessvärre ganska intetsägande och han känns mest irriterad när han grymtande och frustande tar sig igenom det farofyllda landskapet. Filmens behållning är överraskningarna, skrämseleffekterna som håller oss alerta. Underhållning för stunden.
 
“65” må inte vara på samma nivå som “A Quiet Place” men den har många visuellt mäktiga sekvenser och överraskningarna håller uppmärksamheten. En perfekt helgrulle för en enkel och kravlös biokväll.
| 12 mars 2023 23:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Ett actionsspäckat äventyr där “Star Wars” stjärnan Adam Driver får tampas med dinosaurier har haft premiär. Filmen heter kort och gott “65”. Jag har varit på bio och sett den och ska med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Efter en kraschlandning på en okänd planet upptäcker piloten Mills (Adam Driver) att han är strandsatt på jorden för 65 miljoner år sedan. Med bara en chans till räddning, måste Mills och den enda andra överlevande, Koa (Ariana Greenblatt), ta sig igenom okänd terräng full av farliga förhistoriska varelser i en kamp för att överleva. Efter den mästerligt bra “Jurassic World” trilogin som man under några år har fått njuta av på bioduken så var förväntningarna höga när man återigen skulle få se dinosaurier på bioduken i filmen “65”. Att dessutom teamet bakom “A Quiet Place” filmerna ligger bakom produktionen förhöjde förväntningarna ännu mer. Till viss del blev förväntningarna tillfredsställda. Från början till slut så är filmen actionspäckad och spännande. Det bjuds på många stunder där man sitter på helspänn och hoppar till biostolen då dinosaurier dyker upp plötsligt och oväntat för att attackera filmens karaktärer. Så spänningsmässigt och dinosauriemässigt så blir förväntningarna till fullo uppfyllda. Adam Driver och Ariana Greenblatt levererar även bra skådespeleri i huvudrollerna. Dessvärre lider filmen av en lite tunn intrig och för kort speltid. Under filmens korta en och halv timmes speltid så hinner inte karaktärerna få något större djup. Det förklaras inte heller direkt syftet med den rymdforskning som tar filmens karaktärer till vår planet för 65 miljoner år sedan. Hade dessa två saker fått lite mer fördjupning och förklaring så hade filmen blivit ännu bättre, men avsaknaden av detta blir istället dess fall. Man bjuds dock på en hel spektakulära scener med diverse olika arter av dinosaurier och spänningen är på topp filmen igenom. Så godkänt men inte mer får filmen “65” av mig. Mitt betyg är 3/5.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu