21 Bridges 2019

Action Drama Thriller
USA
99 MIN
Engelska
21 Bridges poster

Synopsis

En förorättad New York-snut får en chans till upprättelse när han kastas in i jakten efter en polismördare. Han upptäcker snart att hans kollegor har kopplingar till ett brottssyndikat, och vet inte längre vem han kan lita på. Samtidigt kapas kommunikationen till och från Manhattan via öns samtliga broar.
Ditt betyg
2.8 av 54 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
21 Bridges
Biopremiär
22 november 2019
DVD-premiär
11 maj 2020
Digitalpremiär
23 mars 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 november 2019 | 10:30

Bortkastat potential i fartfylld action

”21 Bridges” är en ganska trivial, men ändå fartfylld och actionladdad kriminalfilm med Chadwick Boseman i huvudrollen. För att vara så otroligt förutsägbar som historien faktiskt tyvärr är, är det trots allt oväntat underhållande mellan varven.
Filmen utspelas under en natt på Manhattan. Stämningen är olycksbådande och jag tycker om noir-känslan som skapas med musiken och de snygga kameraåkningarna över staden och de mörka gränderna. Regissören Brian Kirk (”Game of Thrones”, ”Luther”) lyckas skapa en lovande inledning, men tappar sedan bort oss åskådare. Detta delvis på grund av att han gasar på så förbaskat.
 
Andre är 13 år när hans pappa, som är polis, dör i tjänsten. 19 år senare är Andre själv en hårdnackad kriminalare, en som inte väjer för att skjuta skarpt mot bovarna. När en knarkkupp går galet och resulterar i att åtta andra poliser dör, kopplas han in för att ta fast de skyldiga. För att de inte ska kunna smita, beordrar han att hela Manhattan ska stängas av. Så fort de 21 broarna som leder in och ut från ön har blockerats, släpps New Yorks hela polisstyrka lös. Mördarna ska fångas in! Allt är dock inte som det verkar vara och snart börjar en annan, mycket större härva blottas.
 
Det här är en film som någonstans vill handla om lojalitet och rättvisa. Men det blir tyvärr aldrig riktigt så. Manuset av Adam Mervis och Matthew Michael Carnahan är alldeles för tunt. Det är förutsägbart så till den grad att vi hela tiden vet vad som väntar bakom nästa hörn. Som för att dölja det faktum har regissören valt att istället ösa på med full styrka i actionscenerna, vilka avlöser varandra. Dessa är också till sist filmens behållning, och som gör att man aldrig blir uttråkad. Samtidigt känns det som slöseri på potential att inte ta tillvara på varken idén eller de inblandade duktiga skådespelarna.
 
Chadwick Boseman ("Black Panther") gör ett starkt intryck i huvudrollen, även om hans karaktär är väl tråkig och intetsägande. Sienna Miller i en nedtonad roll som kollega till honom övertygar också, liksom gör J.K. Simmons som en av NY-poliserna. Ingen av dem ges dock egentligen något att spela med, varför de som karaktärer känns platta och blodfattiga. Detta är ytterligare ett problem i manuset, vilket gör att jag inte riktigt orkar bryr mig om någon av dem.
 
Samtidigt är actionscenerna på flera håll riktigt häftiga och koreografin top notch. Det är snygga skottlossningar och bataljer och jag sitter stundvis som på nålar. Att det är för att det skulle vara spännande är att ta i, men det blir ändå lite underhållande.
 
”21 Bridges” är en ösig film, inte helt olik ett tv-spel. Den handlar förvisso om allvarliga saker i botten, men väljer att konsekvent inte stanna upp för att nysta i dem. Detta gör att resultatet är en energiskt medryckande actionrulle. Varken mer, eller mindre.
 
Om du gillar du substanslösa jakter och pang pang, kan du säkert ha viss behållning av detta. Men tagga ner förväntningarna innan.
| 20 november 2019 10:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Spännande och bra action. Dessutom föredömligt kort med en speltid på ca 95 min.
Läs mer
3
Snyggt gjord med bra skådisar och underbart ljud i skottscenerna. Snyggt foto och småspännande.
Läs mer
4
Smart actionthriller. Spännande in i det sista. Och så får man ju se NY i ett snyggt porträtt. Förtjänar inte det dåliga betyget från Jonna.
Läs mer