21 and Over 2013

Komedi
USA
93 MIN
Engelska
21 and Over poster

Synopsis

Toppstudenten Jeff Changs två vänner tar med honom ut på ett oförglömligt födelsedagsfirande. Han borde ha stannat hemma och pluggat, men får istället utstå en natt av förödmjukelse, frestelser och totalt fördärv.
Ditt betyg
2.6 av 251 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
21 and Over
DVD-premiär
24 juli 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

13 juli 2013 | 06:01

"Baksmällan" junior

Manusförfattarna bakom "Baksmällan" regidebuterar med en liknande men desto mer ocharmig festarkomedi som är mer hysterisk och sexistisk än rolig.

Det har blivit kul att festa på film igen. 1980-talets vilda hemmafester har återupplivats tack vare filmer som "Baksmällan", "Supersugen" och "Project X" och det räcker inte med några drinkar och shots utan All Möjlig Galen Skit ska hända. Med "21 and Over" gör manusförfattarna bakom just "Baksmällan" sin regidebut.

Då man redan betat av teman som att ta studenten, bli av med oskulden och föräldrafritt otaliga gånger så handlar det här om att fylla 21, den amerikanska lagliga åldern för att få dricka alkohol. Födelsedagsbarnet heter Jeff (Justin Chon), en av sin stränga pappa hunsad medicinstudent som tas med på en blöt barrunda av barndomskompisarna (Miles Teller, Skylar Astin).

När Jeff supits under bordet och ska skjutsas hem så saknar man hans adress. I jakten på hans bostad eskalerar kvällen på ett sådant där galet sätt som det bara gör på film. De blir jagade av både en tjur och en studentförening bestående av arga latinskor, de hamnar i bråk med både rättvisan och en kaxig atlet, montagesuper till rapmusik och stöter självfallet på en snygg blondin med ett hjärta av guld.

Lägg på 15 år till karaktärernas åldrar och du har praktiskt taget en remake av "Baksmällan". Man har tyvärr förväxlat humor med hysteri och storyn utvecklar sig i desperata former för att fortsätta. Vi serveras det vanliga tramsiga och ofta korkade innehållet som spyor, urin och i en scen ätandet av tamponger!

I några få scener gör filmen seriösa försök till att faktiskt handla om något. Vänskapen mellan strulputten och plugghästen som växt ifrån varandra och inte riktigt hittar tillbaka. Det dröjer dock inte länge innan man slänger in en vild biljakt och allt är som vanligt igen.

Den påtagliga grabbigheten bryter nya gränser för vad som är tröttsamt sexistiskt och stundtals rasistiskt. Samtliga kvinnliga karaktärer sexualiseras inom några få sekunder och det ska drickas shots ur bröst, smiskas rumpor och raggas. Samtidigt är uppmaningen för våra två hjältar att kyssa varandra det absolut värsta som kan hända. Teller som den burduse i gänget har visat prov på talang förut (särskilt i debuten "Rabbit Hole") men påminner mest om en enformig Vince Vaughn här.

När det kommer till festande grabbgäng på film så kommer de numera i dussintal. Men med kommande uppföljare till både "Baksmällan" och "Project X" så börjar det kännas aningen tjatigt. Och regiduon Lucas/Moore bör nog försöka injicera några doser charm och eftertanke till nästa projekt. Vi har alla varit fulla tonåringar och så här galet blir det aldrig.

| 13 juli 2013 06:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 21 and Over