2046 (2004)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Han var författare. Han trodde att han skrev om framtiden, men i själva verket var det om det förflutna. I hans roman åker ett tåg till 2046 lite då och då. Alla som åker dit har samma intention - att återuppleva sina förlorade minnen. Det sades att 2046 ändrade sig aldrig något. Ingen visste säkert om det var sant, eftersom ingen som åkt dit någonsin hade kommit tillbaka - utom en. Han var där. Han valde att åka därifrån. Han ville förändras. En vacker och fascinerande film om de spår kärleken sätter, om minnets virvlande tankeväv och om hur tron på kärleken kan ge hopp i en desillusionerad tid. Ännu ett mästerverk av regissören Wong Kar-wai.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 2046

Om gamla flammor från en svunnen tid

Om man säger Hong Kong-genren tänker nog de flesta på gamla kampsportfilmer med Bruce Lee, 80- och 90-tals actionkomedier med främst Jackie Chan eller nyare och mer brutala actionfilmer som ”Internal Affairs”. Det görs även andra filmer i Hong Kong. En av de mest framgångsrika regissörerna de senaste åren är Kar-Wai Wong. Bland hans tidigare verk som visats på svenska biografer kan nämnas ”In the mood for love” och ”Happy Together” (läs tidigare recension av den på sajten!).

”2046” är ett kärleksdrama som utspelar sig i 60-talets Hong Kong. Journalisten och författaren Chow ser tillbaka på sitt liv som ungkarl och sina tidigare kärleksaffärer. På jakt efter jobb och spänning åker han runt mellan Hong Kong och Singapore. Han njuter av livet med olika flickor: många av dem kommer och går men minnet av några består. Han skriver också en science fiction bok med titeln ”2046”, i vilken människor åker tåg till en framtid där allt och alla är oförändrade som de en gång var. Bokens titel är densamma som numret på hans hotellrum men den är egentligen starkt influerad av hans längtan efter sina egna kärleksminnen och de flickor han inte fick eller som han hade velat vara med längre.

Med vissa flickor blir det ibland ett hett passionerat förhållande, med andra stannar det vid vänskap; som med hotellägarens båda döttrar. De har två helt olika personligheter: den ena vild, spontan och lite galen, på jakt efter nya äventyr. Den andra, spelad av Maggie Cheung, känslig och ömtålig som en blomma som man måste vara rädd om. För att hjälpa henne med kärleken går Chow med på att smuggla hennes kärleksbrev till henne, gömd för fadern som ogillar hennes förhållande med den unge japanen.

”2046” är en vacker och välgjord film som är lätt att följa och ändå går rätt djupt utan att bli tråkig. Tony Leung som också synts i ”Hero” och ”Internal Affairs III” är helt superb i den manliga huvudrollen. Liksom flera av Wongs tidigare verk utspelar sig också ”2046” till största delen i 60-talets Hong Kong. Det som är typiskt för honom kommer tydligt fram också i denna film: ett stillsamt drama gjort med vackra bilder ackompanjerad av härligt skön musik.

I ”2046” har Wong samlat flera av de bästa kinesiska skådespelarna för tillfället. Resultatet kan inte bli annat än en mycket vacker och lyckad film. Samspelet med alla inblandade är total. Alla är så övertygande i sina rolltolkningar och de går verkligen in i sina roller. Flertalet av de inblandade har också samarbetat med Wong i hans tidigare filmer: Tony Leung spelade t ex i både ”In the mood..” och ”Happy Together” och prisades för båda dessa, liksom Maggie Cheung som också fått pris för ”In the mood..”.

En annan medverkande är skådespelerskan Zhang Ziyi som just nu är väldigt het och populär i framför allt hemlandet Kina, och som för övrigt syns också i den Sverigeaktuella ”Flying Daggers”.

Wongs stil är speciell och unik och det märks i hans filmer. Kameran är ständigt närvarande och följer ömt och varsamt framför allt huvudpersonernas rörelser. Som tittare blir man bjuden in i handlingen och känner sig nästan som en del av filmen. Man blir berörd. Att lyckas få med tittaren som han gör är berömvärt!

Per Ganbar Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Pseudosum
Denna storslagna uppföljare till In the Mood for Love är en hänförande upplevelse. Det är inte bara den fantastiska scenbilderna, filmfotot och musiken, om tillsammans frammanar den febrila intensiteten hos en opera av Puccini. Det är också det subtila spelet med sammansatta och vitt skilda känslolägen som präglar Wongs kartläggning av författaren Chows emotionella irrfärder. 

Chow (spelad av Leung) genomgår flera förhållanden under åren efter den hjärtslitande relationen som fortsätter att styra hans reaktioner inför varje kvinna han möter. Växelvis med inblickar i dessa förhållanden visas scener ur den allegoriska science ficion-roman han är i färd med att skriva, en berättelse som utspelar sig i framtiden men som bygger på hans eget förflutna. 

Över huvudpersonens bitterljuva besatthet lägger Wong lager på lager av mening, minne och åtrå, och skapar på så vis ett verk som är lika intellektuellt fängslande som sensuellt förföriskt.
Anders Falun
Sensuell , vacker , tragisk

Veckans populära filmer

Visa fler