2046 2004

Romantik Drama Fantasy
Hong Kong
129 MIN
Kinesiska (kantonesisk)
Kinesiska (mandarin)
2046 poster

Synopsis

Han var författare. Han trodde att han skrev om framtiden, men i själva verket var det om det förflutna. I hans roman åker ett tåg till 2046 lite då och då. Alla som åker dit har samma intention - att återuppleva sina förlorade minnen. Det sades att 2046 ändrade sig aldrig något. Ingen visste säkert om det var sant, eftersom ingen som åkt dit någonsin hade kommit tillbaka - utom en. Han var där. Han valde att åka därifrån. Han ville förändras. En vacker och fascinerande film om de spår kärleken sätter, om minnets virvlande tankeväv och om hur tron på kärleken kan ge hopp i en desillusionerad tid. Ännu ett mästerverk av regissören Wong Kar-wai.
Ditt betyg
3.0 av 55 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
2046
Biopremiär
17 december 2004
Språk
Kinesiska (kantonesisk), Kinesiska (mandarin)
Land
Hong Kong
Distributör
Triangelfilm
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Om gamla flammor från en svunnen tid

Om man säger Hong Kong-genren tänker nog de flesta på gamla kampsportfilmer med Bruce Lee, 80- och 90-tals actionkomedier med främst Jackie Chan eller nyare och mer brutala actionfilmer som ”Internal Affairs”. Det görs även andra filmer i Hong Kong. En av de mest framgångsrika regissörerna de senaste åren är Kar-Wai Wong. Bland hans tidigare verk som visats på svenska biografer kan nämnas ”In the mood for love” och ”Happy Together” (läs tidigare recension av den på sajten!).

”2046” är ett kärleksdrama som utspelar sig i 60-talets Hong Kong. Journalisten och författaren Chow ser tillbaka på sitt liv som ungkarl och sina tidigare kärleksaffärer. På jakt efter jobb och spänning åker han runt mellan Hong Kong och Singapore. Han njuter av livet med olika flickor: många av dem kommer och går men minnet av några består. Han skriver också en science fiction bok med titeln ”2046”, i vilken människor åker tåg till en framtid där allt och alla är oförändrade som de en gång var. Bokens titel är densamma som numret på hans hotellrum men den är egentligen starkt influerad av hans längtan efter sina egna kärleksminnen och de flickor han inte fick eller som han hade velat vara med längre.

Med vissa flickor blir det ibland ett hett passionerat förhållande, med andra stannar det vid vänskap; som med hotellägarens båda döttrar. De har två helt olika personligheter: den ena vild, spontan och lite galen, på jakt efter nya äventyr. Den andra, spelad av Maggie Cheung, känslig och ömtålig som en blomma som man måste vara rädd om. För att hjälpa henne med kärleken går Chow med på att smuggla hennes kärleksbrev till henne, gömd för fadern som ogillar hennes förhållande med den unge japanen.

”2046” är en vacker och välgjord film som är lätt att följa och ändå går rätt djupt utan att bli tråkig. Tony Leung som också synts i ”Hero” och ”Internal Affairs III” är helt superb i den manliga huvudrollen. Liksom flera av Wongs tidigare verk utspelar sig också ”2046” till största delen i 60-talets Hong Kong. Det som är typiskt för honom kommer tydligt fram också i denna film: ett stillsamt drama gjort med vackra bilder ackompanjerad av härligt skön musik.

I ”2046” har Wong samlat flera av de bästa kinesiska skådespelarna för tillfället. Resultatet kan inte bli annat än en mycket vacker och lyckad film. Samspelet med alla inblandade är total. Alla är så övertygande i sina rolltolkningar och de går verkligen in i sina roller. Flertalet av de inblandade har också samarbetat med Wong i hans tidigare filmer: Tony Leung spelade t ex i både ”In the mood..” och ”Happy Together” och prisades för båda dessa, liksom Maggie Cheung som också fått pris för ”In the mood..”.

En annan medverkande är skådespelerskan Zhang Ziyi som just nu är väldigt het och populär i framför allt hemlandet Kina, och som för övrigt syns också i den Sverigeaktuella ”Flying Daggers”.

Wongs stil är speciell och unik och det märks i hans filmer. Kameran är ständigt närvarande och följer ömt och varsamt framför allt huvudpersonernas rörelser. Som tittare blir man bjuden in i handlingen och känner sig nästan som en del av filmen. Man blir berörd. Att lyckas få med tittaren som han gör är berömvärt!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 2046
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu