100 steg från Bombay till Paris (2014)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen utspelar sig i södra Frankrike där en nyinflyttad indisk familj öppnar en indisk restaurang bara 100 foot från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: 100 STEG FRåN BOMBAY TILL PARIS

Hallströmskt mys
Lasse Hallström regisserar och Steven Spielberg och Oprah Winfrey producerar komedi om indisk familj som öppnar restaurang i fransk by. Gissa om det blir mysigt, trivsamt och trevligt? Jodå, men även förutsägbart och tillrättalagt från en regissör som tappat stinget.
Om man vill ha en trivsam, trevlig, lättillgänglig och framför allt trygg mysfilm så är Lasse Hallström mannen att gå till. Det gjorde hushållsnamnen Steven Spielberg och Oprah Winfrey när de skulle producera en filmatisering av Richard C. Morais roman "En fransk curry". Ni hör... Hallström plus Spielberg plus Oprah. Hur kan inte det här bli årets härligaste film?

Lyckligtvis är det en relativt etnisk film, fjärran bort från amerikanska förorter eller landsbygder - även om såväl indier som fransmän pratar ovanligt mycket och bra engelska... Historien tar avstamp i Indien där familjen Haji startar en restaurang men tvingas fly efter en tragedi där modern omkommer. De hamnar i en by i södra Frankrike där den envisa fadern (Om Puri) bestämmer sig för att öppna ett indiskt matställe mittemot en populär lyxrestaurang ägd av den bitska madam Mallory (Helen Mirren).

Och härifrån är det nästan oavslutet välbekanta tongångar när restaurangägarna tjafsar och krigar, medan indiska sonen (Manish Dayal) och en fransyska ur Mallorys personal (Charlotte Le Bon) inleder en söt Romeo & Julia-romans. Det mesta är med gott humör, lagom tillrättalagt och oförargligt, som det ofta är med Hallströms filmer nuförtiden. Inget direkt överraskar eller förnärmar men det är å andra sidan tämligen lättsmält, precis som maten i filmen. Se den inte hungrig!

Däremot vågar man (tack, Oprah?) närma sig den utspridda rasismen i Frankrike i några enstaka scener, utan att det blir alltför otäckt eller våldsamt. Det är fortfarande på en familjevänlig nivå och bristen på en större fientlighet från byborna känns inte helt trovärdig. Å andra sidan ska det ges credd för att man inkluderar ämnet alls - om inte hade filmen tappat ordentligt med trovärdighet.

Här finns både tacksam humor och förutsägbart drama av typen som passar mor/farföräldrar som ser bio en gång om året. Det är charmigt och mycket tack vare begåvade skådespelare. Dayal ("90210") är en framtida hjärtekrossare och veteranen Puri har pondus och komisk tajming så det räcker och blir över. Mirren är den tuffa men egentligen vänligt sinnade isdrottning hon vid detta lag spelar i sömnen, en slags "Djävulen bär köksförkläde". Den franska accenten kommer och går dock lite som den vill.

Filmen puttrar på bra men är aningen för lång och när man med historien väl når Paris är det med energi på sparläge och med en uppenbar upplösning. Hallström har gjort starka klassiker som "Mitt liv som hund" och "Gilbert Grape" men verkar vid det här laget ha tappat stinget lite. Ironiskt nog pratar man i filmen om vikten att laga mat med hjärtat, något Hallström rätt tydligt inte längre gör i sitt filmskapande. Vi får en snyggt upplagd, väldoftande och lättsmält rätt serverad - men det är knappast den gourmetnivå Hallström en gång var känd för.
Senaste kommentarer
2939
Vilken härlig film! En riktigt bra feelgood-film som har nästan allt. Som med många andra filmer så blir upplevelsen allt starkare när man också berörs av själva temat. Här till största delen passionen för mat och hur den kan trollbinda! 

Själv har jag den passionen i högsta grad och det första jag gjorde dagen därpå var att åka och handla ingredienser till en fransk omelett till frukost :) 

Rekommenderas starkt.  Rollprestationerna är bra, du finner flera roliga karaktärer men framförallt gillar jag fotot. Fantastiskt härliga miljöer! Stark 4a!
MagnusP
Jag förstår inte varför alla är så rädda att ge filmen högt betyg. Det är suveräna skådespelarprestationer, ursnyggt foto, vackra miljöer, perfekt tajmad humor, bra musik, mysig berättelse. Den perfekta feel-good-filmen, given för familjen eller en bra dejt.

Jag fick en varm känsla i kroppen när jag såg denna. Samma känsla som man får när man sitter på en fin uteservering utomlands när det är varmt, mörkt och skönt med god mat och mycket vin. Jag ger filmen 5/5 för man kan inte göra en sån här film bättre.
Lebowski
Mysig feel-good film av Hallström, han har ju de senaste decennierna gjort sig känd för denna typ av film (med några undantag) och han bemästrar det väl! Påminner mest om hans Chocolate, en annan last det frossades i.  En svensk gör film i Frankrike om Indier som talar Engelska. Bara det gör filmen värd att se! Tre av fem möjliga!
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler