100 steg från Bombay till Paris 2014

Romantik Drama
USA
122 MIN
Engelska
100 steg från Bombay till Paris poster

Synopsis

I södra Frankrike har en nyinflyttad indisk familj öppnat en indisk restaurang bara 100 steg från en restaurang belönad med en stjärna i Michelin-guiden. En kulinarisk kamp påbörjas mellan restaurangerna och utmanar familjekänsla, lojalitet och kärlek.
Ditt betyg
3.5 av 208 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Hundred-Foot Journey
Biopremiär
12 september 2014
DVD-premiär
12 januari 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

30 augusti 2014 | 10:00

Hallströmskt mys

Lasse Hallström regisserar och Steven Spielberg och Oprah Winfrey producerar komedi om indisk familj som öppnar restaurang i fransk by. Gissa om det blir mysigt, trivsamt och trevligt? Jodå, men även förutsägbart och tillrättalagt från en regissör som tappat stinget.
Om man vill ha en trivsam, trevlig, lättillgänglig och framför allt trygg mysfilm så är Lasse Hallström mannen att gå till. Det gjorde hushållsnamnen Steven Spielberg och Oprah Winfrey när de skulle producera en filmatisering av Richard C. Morais roman "En fransk curry". Ni hör... Hallström plus Spielberg plus Oprah. Hur kan inte det här bli årets härligaste film?

Lyckligtvis är det en relativt etnisk film, fjärran bort från amerikanska förorter eller landsbygder - även om såväl indier som fransmän pratar ovanligt mycket och bra engelska... Historien tar avstamp i Indien där familjen Haji startar en restaurang men tvingas fly efter en tragedi där modern omkommer. De hamnar i en by i södra Frankrike där den envisa fadern (Om Puri) bestämmer sig för att öppna ett indiskt matställe mittemot en populär lyxrestaurang ägd av den bitska madam Mallory (Helen Mirren).

Och härifrån är det nästan oavslutet välbekanta tongångar när restaurangägarna tjafsar och krigar, medan indiska sonen (Manish Dayal) och en fransyska ur Mallorys personal (Charlotte Le Bon) inleder en söt Romeo & Julia-romans. Det mesta är med gott humör, lagom tillrättalagt och oförargligt, som det ofta är med Hallströms filmer nuförtiden. Inget direkt överraskar eller förnärmar men det är å andra sidan tämligen lättsmält, precis som maten i filmen. Se den inte hungrig!

Däremot vågar man (tack, Oprah?) närma sig den utspridda rasismen i Frankrike i några enstaka scener, utan att det blir alltför otäckt eller våldsamt. Det är fortfarande på en familjevänlig nivå och bristen på en större fientlighet från byborna känns inte helt trovärdig. Å andra sidan ska det ges credd för att man inkluderar ämnet alls - om inte hade filmen tappat ordentligt med trovärdighet.

Här finns både tacksam humor och förutsägbart drama av typen som passar mor/farföräldrar som ser bio en gång om året. Det är charmigt och mycket tack vare begåvade skådespelare. Dayal ("90210") är en framtida hjärtekrossare och veteranen Puri har pondus och komisk tajming så det räcker och blir över. Mirren är den tuffa men egentligen vänligt sinnade isdrottning hon vid detta lag spelar i sömnen, en slags "Djävulen bär köksförkläde". Den franska accenten kommer och går dock lite som den vill.

Filmen puttrar på bra men är aningen för lång och när man med historien väl når Paris är det med energi på sparläge och med en uppenbar upplösning. Hallström har gjort starka klassiker som "Mitt liv som hund" och "Gilbert Grape" men verkar vid det här laget ha tappat stinget lite. Ironiskt nog pratar man i filmen om vikten att laga mat med hjärtat, något Hallström rätt tydligt inte längre gör i sitt filmskapande. Vi får en snyggt upplagd, väldoftande och lättsmält rätt serverad - men det är knappast den gourmetnivå Hallström en gång var känd för.
| 30 augusti 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Otroligt vacker film,fin bild, härlig story och bra skådespelare.
Läs mer
3
Lasse Hallström är tillbaka!! Denna gång med en kulinarisk kulturkrock mellan det fina franska köket och det hemtrevliga indiska haket mitt emot… Den Indiska familjen Kadam, söker lyckan i Paris efter problem hemma i Indien, dem startar upp sin familj-restaurang tvärsöver den fisförnäma Madam Mallory´s (Helen Mirren), som inte drar sig för att dra med hela byn för att få äga kock-tronen själv… Lite små mysig, varken bä eller bu, bara neutral..så en godkänd 3a..får den… Cast: Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Lebon AAA
Läs mer