10 Years 2012

Romantik Drama Komedi
USA
100 MIN
Engelska
10 Years poster

Synopsis

I denna komedi får vi följa en grupp vänner under 10 år, som på sin high school reunion fortfarande inte har vuxit upp. Channing Tatum spelar Jake, som är djupt förälskad i sin flickvän (Jenna Dewan-Tatum) och är redo att fria, tills han stöter på sin high school-flamma (Rosario Dawson) för första gången på flera år. Jakes vän Cully (Chris Pratt) gifte sig med sin cheerleader-flickvän (Ari Graynor) och har sett fram emot återföreningen så han äntligen kan be om ursäkt till alla klasskamrater han mobbat under skolåren. Samtidigt startar rivalerna Marty (Justin Long) och AJ (Max Minghella) precis där dom slutade för 10 år sedan.
Ditt betyg
2.7 av 93 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
10 Years
DVD-premiär
15 maj 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

14 maj 2013 | 12:01

Fnittrig igenkänning snarare än gapflabb

Det är inte första gången det på film skojas om en återförening och här blir det kanske inte så jättekul som ändå väldigt bra och realistiskt, då både manus och skådespelare är träffande trovärdiga. Hade det inte varit för ett stundvis svajande tempo hade betyget lätt blivit snäppet högre.

Det är tio år sedan ett kompisgäng slutade high school och nu är det dags för en gammal hederlig klassträff. Jake som har med sig sin flickvän Jess, AJ, Marty, Scott med flickvännen Suki och numera rockstjärnan Reeves träffas innan hos paret Cully och Sam som också gick i samma årskurs. 
Väl på festen dricks det och snackas minnen tills Jake träffar sin gamla flamma Mary vilket vänder upp och ner på saker och ting.

Det är en hel hög med personligheter vi får bekanta oss med, ganska karakteristiska för den här typen av film, det finns nördar, snyggingar och en och annan kuf. De allra flesta presenteras ändå tillräckligt omsorgsfullt för att vi ska känna sympati med dem och även om det kanske mot slutet finns en eller två för många som konkurrerar om utrymmet så är manuset välskrivet och många repliker talande varför också de mindre rollerna får en, om än inte uttalad betydelse, så i alla fall en funktion i helheten som fungerar.

Tyvärr blir det ibland en påtaglig temposänkning och känslan av att inte filmskaparna riktigt vet vart filmen ska ta vägen infinner sig, vilket inte är bra. Fast sen speedas det hela upp igen och vi hamnar åter på rätt spår där vi ändå för det mesta får befinna oss.

Det är alltid med en viss dos ångest som sådana här festligheter skildras och så även i "10 Years". Flera gånger fastnar skrattet i halsen och det blir nästan mer pinsamt än roligt, fast samtidigt väldigt realistiskt med en lätt dokumentär känsla. Jag tycker om stökiga miljöer där kameran med stadig hand i långa tagningar söker sitt fokus, och det är vid flera tillfällen som vi nästan som i smyg får lyssna in på samtal, för att stunden senare smidigt förflytta oss till nästa konversation mellan några andra.

Skådespelarna gör verkligen, nästan utan undantag, otroligt bra ifrån sig. Jag tror på de flesta och framförallt Ari Graynor som Sam och Oscar Isaacs Reeves står ut. Och även om jag kanske hade önskat att huvudfokus och själva handlingen mer hade kretsat kring ett annat par än Jake (Tatum Channing) och Jess (Jenna Dewan-Tatum) och det antydda triangeldramat med Mary (Rosario Dawson), som i slutändan bär den röda tråden så är jag nöjd med det jag får. Fastän kemin tråkigt nog inte alls övertygar mellan Channings Jake och Dawson som hans gamla flickvän.

"10 Years" är inte en komedi med gapflabb och den skulle ha mått bra av lite finslip, men dock skänker den en hel del igenkänningsångest, ett antal fniss och ännu fler förtjusta leenden under sin gång och jag skulle faktiskt med glädje rekommendera den till de flesta.

| 14 maj 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera 10 Years
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu