EXKLUSIVT

Skribent

Patrik Linderholm

18 mars 2021 | 17:30

MovieZine möter Zack Snyder: “Filmen är ett kärleksbrev till fansen”

MovieZine tog ett snack med regissören bakom en av årets mest omtalade filmer för att prata om förväntningar, fans och framtiden.
När Zack Snyder av personliga skäl var tvungen att lämna produktionen av “Justice League” 2017 färdigställdes det stundade superhjälteeposet istället av regissören Joss Whedon. Med Snyder ute ur leken kunde filmstudion Warner Brothers göra klart filmen helt under deras villkor. Något som resulterade i en enorm besvikelse, både för fansen och biljettintäkterna.
 
Under åren som följde har den nästintill mytomspunna “riktiga” versionen av filmen varit allra högst på agendan för Snyder-fansen. Vad som först bara troddes vara en ouppnåelig dröm visade sig vara sant, och nu har Snyder äntligen fått färdigställa sin version av filmen. 
 
Med “Zack Snyder’s Justice League” har fansen äntligen fått se den ursprungliga visionen leva ut till fullo. Men vad kände egentligen regissören själv om att återvända till detta omtvistade projekt? 
 
– Jag var väldigt exalterad över att återvända till det här projektet. Till en början gick det knappt att tro på, det var svårt att inse att det faktiskt var på riktigt. Men när vi väl kom igång med arbetet så kändes allt verkligt igen, eftersom det var ett så stort åtagande. Just nu är jag väldigt glad att filmen är ute och att fansen kan se den, för det som den här fanrörelsen har åstadkommit är något helt fantastiskt. De har samlat ihop så mycket pengar till organisationer som arbetar med psykisk ohälsa och självmordsprevention. Så den här filmen är ett kärleksbrev till alla dem, säger Zack Snyder under vårt digitala möte. 
 
Vad var det allra viktigaste att få till med denna version? 
 
– Jag tror att det viktigaste att få till, eller att slutföra så som min dröm såg ut, var Cyborg och hans resa. Och att få se det faktiskt realiseras har varit oerhört tillfredsställande. När man ser filmen inser man att utan Cyborg så finns det ingen lösning på problemet. Det är också en väldigt intressant resa som han gör. När vi möter honom är han på ett riktigt mörkt ställe i livet, och genom hans involvering med resten av ligan och de problem de ställs mot så får han en väldigt uppfyllande livsinsikt och det är det den här filmen i slutändan handlar om. 
 
Du har tidigare fått både kritik och hyllningar för din mer mörka, realistiska ton i dina superhjältefilmer. Vad är det som får dig att röra dig mot den typen av stil och narrativ? 
 
– Jag har en oerhörd respekt för mytologin och karaktärerna. För mig är det inget skämt, det finns inget att vara lustig över. Visst finns det tillfällen för lättsamhet emellanåt, men för mig är det här något mer än underhållning. Det här är vårt moderna mytologiska berättande och jag har en djup respekt för det. Man kan kalla det för en “mörk ton” eller så kan man försöka förstå mitt sätt att se på det – att det handlar om vördnad och respekt. 
 
Precis som hashtaggen #ReleasetheSnyderCut så har även #RestoretheSnyderVerse använts för de som vill se en fortsättning på Justice League-sagan. Om det eventuellt skulle bli en fortsättning, vart skulle du ta berättelsen härnäst? 
 
– Warner Brothers har varit väldigt tydliga med mig om att det inte finns några planer på en fortsättning och den version som släpptes 2017 är den som är den "officiella" i deras filmuniversum. Men med det sagt så är min egentliga plan för de här filmerna ganska kända vid det här laget. Allt finns nedskrivet och planerat. Om man åker till Dallas och besöker AT&T-museet där så finns en utställning som visar de två planerade filmerna i Justice League-sagan som jag skapade för runt fyra år sedan. Så det finns absolut en vision, även om saker och ting naturligtvis skulle kunna ändras om det nu skulle bli av. I slutändan så är jag bara väldigt glad över att den här filmen existerar och jag hoppas att fansen finner den här resan lika givande som den var för mig. 
 
 
“Zack Snyder’s Justice League” finns nu att streama på HBO Nordic.
| 18 mars 2021 17:30 |