Intervju

Skribent

MovieZine

19 november 2023 | 15:00

Valter Skarsgård tacklar sin största roll hittills: "Tråkigt att Börje inte får vara med på premiären"

Börje Salmings väg mot att bli hockeyproffs skildras i den svenska miniserien "Börje - The Journey of a Legend". Vi träffade huvudrollsinnehavaren Valter Skarsgård.
En av höstens stora svenska tv-serier är här. Idag premiärvisas det första avsnittet av "Börje - The Journey of a Legend" på Viaplay och TV3. Dramaserien om Börje Salmings unga år och om den begynnande karriären som hockeyproffs är regisserad av Amir Chamdin, och Salming själv har varit generös med att berätta om sitt liv.
 
För skådespelaren Valter Skarsgård, 28, blev rollen hans livs största utmaning hittills. Men han fick både stöd och lovord från Salming själv, som fram till sin död 2022 var nära involverad i arbetet med serien.
 
 
MovieZine träffade Valter Skarsgård inför premiären för att höra om den tuffa hockeyträningen, om hans möten med Börje Salming, tankarna kring Hollywood och framtiden för Beck.
 
"Börje" känns som en ny milstolpe i din karriär. Dels spelar du huvudrollen, dels är ju Börje Salming något av en nationalikon.
 
- Absolut, så är det ju. Det här är något annat. Sen vet man inte hur folk kommer ta emot projektet. Men för mig personligen har det här tagit upp många år av mitt liv, så det känns som mer än bara ett projekt. Det har absolut varit något nytt.
 
Börje Salmings liv och hockeykarriär har blivit dramaserie. Foto: Viaplay
 
När började den här resan för dig?
 
- 2018 träffade jag Amir och Börje. Sen tog det två år innan vi började med manus och jag drog igång min prepp, så 2020 drog vi igång.
 
Hur mycket kände du till om Börje Salming innan?
 
- Inte mycket alls, egentligen. Jag kände till Börje Salming som vem som helst. Men jag är mer intresserad av fotboll än hockey. Och han slutade spela innan jag föddes. Så han var lite före min tid och en annan sport. Jag hade inte så bra koll på honom alls, annat än att han var en legendarisk hockeyspelare. Men vid vårt första möte fick jag lära mig ganska mycket om honom, och han fick berätta sin historia. Därefter var det ingen tvekan om att göra rollen.
 
Hur såg era möten ut, och vad övertygade dig till att berätta den här historien?
 
- Det var han som gjorde det. Bara att höra honom berätta, och hans historia... jag såg potentialen i hur det skulle vara att göra honom som karaktär. Det var så otroligt intressant. Jag såg så många scener i huvudet när han berättade. Så jag sa till min agent: "Jag skiter i vad vi måste göra, jag ska ha den här rollen". Som tur är var Amir och Börje också övertygade.
 
Valter Skarsgård som en ung Börje. Foto: Viaplay
 
Kändes det spännande eller mer nervöst att ta sig an en person som hela Sverige känner till?
 
- Det var mest spännande. Jag fick ganska tidigt Börjes "seal of approval", han sa att han såg sig själv i mig. Om börje tycker jag kan vara honom, då kör vi! Sen var det en lång resa för att preppa det, med all hockey, och att komma i form och dialekten... Det var totalt annorlunda från mig själv på många sätt. Men som tur är hade jag så lång tid på mig att preppa, så det kändes väldigt bra.
 
Så du fick lära dig spela hockey från scratch?
 
- Mm. Två år av hockeyträning. Jag kunde inte stå på skridskor innan. Jag stod och vinglade i butiken första gången jag testade grillarna, liksom. Från det till att göra översteg var en lång resa. Vi visste inte hur långt vi skulle komma. Jag var 25 år, mina tränare hade vanligtvis bara tränat kids. Men min inställning var, ju mindre vi behöver en body double och ju mer jag kan göra själv, desto bättre.
 
Men lite magi i klipprummet behövdes väl också?
 
- Man väljer ut lite olika klipp. Det är movie magic. Det köper man.
 
Bild ur "Börje - The Journey of a Legend". Foto: Viaplay
 
Hockey är ju en ganska våldsam sport, det ser man redan i första avsnittet på alla skador som Börje får. Hur var det att spela med den typen av mask och smink?
 
- Det var ju inte så farligt. Det gällde mer att försöka klara sig utan riktiga skador. Det var hårt. Det var blod, svett och hockey. Men låtsasblod är inte så farligt, det är klibbigt ibland men man vänjer sig fort. Det är mer om man ska ha stora prosthetics, eller bandage för ögonen, då är det betydligt mer märkbart.
 
Vad överraskade dig mest med Börjes historia?
 
- Jag tror inte att folk riktigt vet hur Börje var. Dels som person, och vad han gick igenom och hans barndom. Var han kommer ifrån. Inte alla vet att han kom från Norrland. Det var mycket som förvånade mig med vad han behövde stå ut med och vad hans utmaningar var. Men också hur han var som person. Han var en mjuk och fin person, vilket man inte förstår om man ser honom på isen.
 
Börje föddes 1951, samma år som din pappa. Har du pratat något med Stellan om hans minnen av honom och om den tiden?
 
- Nä, min pappa är ganska ointresserad av sport. Däremot har jag pratat med andra som kommer ihåg Börje, mamma bland annat, och vänner som växte upp på 70- och 80-talet som kommer ihåg honom som en idol. Jag har en vän som är väldigt hockeyintresserad, som var den första som förklarade för mig vad Börje betydde för hans generation. Då insåg jag hur stort det var.
 
Börje Salming på inspelningen med regissör Amir Chamdin. Foto: Viaplay
 
Hur är intresset för Börje Salming utomlands?
 
- Helt otroligt. I Toronto framför allt, han är Gud där. Går man på stan med honom vilket vi gjorde, så kommer folk fram och stoppar honom. "King, you're back!" Det är på den nivån. Folk står och berättar att de inte har sett någon som honom sen han drog. Även folk i min ålder, som inte levde när han spelade, som blir helt skakiga när de ser honom. För Toronto är hockeyns hemstad. Den besattheten de har där liknar inget i Sverige. Vi har inte riktigt den inställningen till sport, eller till kändisar. Men i Toronto behövde han inte ens betala för sig själv på restaurang. Toronto Maple Leafs öppnar alla dörrar.
 
Börje Salming gick ju bort för snart ett år sen. Hur känns det nu att släppa serien?
 
- Det känns lite blandat. Jag har inte reflekterat kring att det blir så nära årsdagen. Men det känns framför allt tråkigt att han inte kommer vara där. Det såg man ju fram emot under alla år, att gå på premiären med honom och visa honom vad vi har gjort. För han blev ju sjuk när vi började filma. Och det gick så otroligt fort. Det ska bli jättekul att släppa serien, men det känns väldigt tråkigt att han inte kommer vara med.
 
Hur var det för dig att kliva in i den här 70-talsmiljön som är så fantastiskt välgjord?
 
- Det var helt otroligt. Det var verkligen ett grupparbete för att få det att funka, med alla kostymer, rekvisita och platser. Alla gick all in. Och det blev så enkelt för oss. Så fort man tog på sig kläderna, såg bilarna och frisyrerna... Det var 70-tal! Det var intressant för mig som inte levde på den tiden att få resa tillbaks i tiden och få leva i en annan tidsperiod för ett tag.
 
Galapremiär! Valter med Hedda Stiernstedt, Jason Priestley och resten av skådespelarna i "Börje". Foto: Viaplay
 
Många i din familj har dragit till Hollywood och gjort spännande saker där. Blir du lockad själv av mer internationella roller? Är det något på gång?
 
- Det kommer och går med provfilmningar och sånt. Jag skulle absolut kunna ta på mig mer internationella roller. Mest för att det inte göra så mycket film i Sverige, man blir lite begränsad med hur ofta man kan jobba då. Jag vill bara göra bra saker. Sen tycker jag det är kul att skådespela på engelska. De manus skrivs på ett annat sätt, lite mer talspråk, det föredrar jag.
 
Har du någon drömroll, som att det vore kul att göra en superhjälte eller...
 
- Det är klart. Vem vill inte vara Batman eller Jokern, eller Superman för den delen? Jag är väldigt nördig så för mig är allt sånt där väldigt intressant. Det är en barndomsdröm att dra på sig en superhjältedräkt. Men Börje Salming är nog min största drömroll.
 
Vi täcker en del tv-spel på MovieZine, och jag har hört att du är en gamer. Vad spelar du just nu?
 
- Nu har jag inte spelat så mycket. Men det blir en del "Warzone". Jag spelar nya "COD". Jag kör "League of Legends", olika versioner av det. "Minecraft". Det varierar väldigt mycket. Men skådespeleriet är prio. När man är ledig kan man spela ganska mycket.
 
Med Peter Haber i Beck-filmerna. Foto: TV4
 
Jag måste fråga lite om Martin Beck, Du är med i de båda kommande filmerna. En teori jag har är att filmserien kanske kan fortsätta med Vilhelm Beck i fokus...
 
- Jag har också hört den teorin många gånger. Men inget är bestämt. Det finns ingen konkret plan, utan Peter är fortfarande med. Sen får man se vad som händer. Man får ta det film för film, om det kommer fler filmer. Då får vi se hur de lägger upp min roll där.
 
Peter Haber var inte först med att spela Martin Beck. Tänker du att någon skulle kunna ersätta honom som Martin Beck?
 
- Nej, jag tror inte man kommer kunna ersätta honom som Martin Beck. Även om han inte var först så han han hållt på i femtio filmer nu. Den tiden blir svår att ta. Men Vilhelm Beck kan jag ge mig på.
 
Hur var det för dig att kliva in i den gemenskapen, och en filmserie som hållt på i över 20 år?
 
- Fantastiskt. Det var en väldigt trevlig upplevelse. Det är en så väloljad maskin att komma in i, det är lite av en barndomsdröm det också. Jag har växt upp med de filmerna.
 
 
"Börje - The Journey of a Legend" har premiär ikväll i TV3. Två första avsnitten finns redan nu att streama på Viaplay, och nya släpps varje söndag.
 
Valter Skarsgård är härnäst filmaktuell i "Beck - Inferno" på TV4 Play i december.
| 19 november 2023 15:00 |