Skribent

Mats Karlsson

9 juni 2013 | 20:01

"Svenska kulter" kan bli Mårlind & Steins nästa

Regissörsduon bakom "Känn ingen sorg" följer upp Håkan Hellström med skräckhistorier i H.P. Lovecrafts anda.

Björn Stein och Måns Mårlind har alltid många järn i elden. Ett av projekten de länge spånat kring är en filmatisering av Anders Fagers "Samlade svenska kulter", som beskrivs av duon som en svensk moderniserad version av H.P. Lovecraft.

För MovieZine berättar regissörerna att de jobbar för fullt med projektet, som förhoppningsvis kan bli deras nästa film.

- Det känns som den kan bli av, det är ett jävla bra intresse för den just nu. Vi har haft många Skype-samtal senaste veckan, säger Björn Stein.

- Det är en internationell historia nu. Vi har tagit författarens Anders Fagers värld och lagt ut den runtom i världen och inte bara i Sverige. Men den har fortfarande svenska anknytningar och grunden är ju svensk, tillägger Måns Mårlind.

För de som inte har koll på "Samlade svenska kulter". Vad är det för något?

- Det som inte står på boken, varken på fram- eller baksidan, är att Anders Fager har tagit H.P. Lovecrafts mytologi. Lovecraft är ju fadern till moderna skräckhistorier. Det Anders gjorde som är så coolt är att han har tagit Lovecrafts historier och lagt dem i Sverige, i Stockholms skärgård, bland invandrare, småbarnsföräldrar och tonårstjejer. Det som också är coolt är att man är inte med hjälten, man är med kultmedlemmarna och de som är halvmonster. Det handlar inte alltid om hemskheter, det handlar om människorna som är de nattsvarta figurerna. Så det är löst sammanhängande noveller som visar sig hänga ihop i hans eget mycket detaljerade och genomtänkta nät.

Det låter som ett mastodontprojekt. Blir det en långfilm, franchise eller miniserie av detta?

Måns: Vi jobbar på olika fronter.  

Björn: Det kan bli som "Sagan om Ringen", hehe.

En längre intervju med Måns Mårlind och Björn Stein kring snart bioaktuella "Känn ingen sorg" kommer under sommaren.

| 9 juni 2013 20:01 |