Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

12 maj 2022 | 20:35

Hela Joseph Gordon-Levitts "Super Pumped" finns nu att se på Paramount+

MovieZine har snackat med Joseph Gordon-Levitt om den galna huvudrollen i "Super Pumped", som berättar den osannolika historien om den gamla VD:n för Uber.
"Billions"-skaparna Brian Koppelman och David Levien är äntligen Sverigeaktuella med den första säsongen av nya antologiserien "Super Pumped", där den första säsongen följer Uber-VD:n Travis Kalanicks uppgång och fall. 
 
Joseph Gordon-Levitt, som genom åren dykt upp i allt från "Inception", "Don Jon" och "Snowden" till "Mr. Corman" och "Tredje klotet från solen", axlar den krävande huvudrollen. Inför premiären av serien fick MovieZine chansen att ställa några frågor till skådespelaren, som börjat knipa allt fler roller baserade på verkliga personer. Han berättar bland annat om vad som förvånade honom mest i berättelsen vi får ta del av i "Super Pumped", men även varför han planerar att ta sig an Jim Jones - kultledaren som fick 900 av sina följare att begå självmord - härnäst. 
 
Kyle Chandler och Joseph Gordon-Levitt i "Super Pumped".
 
Travis Kalanick är inte vilken karaktär som helst, utan en verklig person. Hur gjorde du för att ta dig an honom och samtidigt göra "karaktären" till din egen?
 
- Vi hade en väldigt välskriven bok där en New York Times-journalist, Mike Isaac, hade gjort mängder med efterforskningar redan. Den var givetvis väldigt hjälpsam och allt i den kom från förstahandskällor som även bekräftats av andra och så vidare. Men jag ville även utvidga det ännu mer själv, genom att lära mig mindre om vad som faktiskt hände och mer kring hur det kändes. Hur det var för någon att vara i ett rum med honom. 
 
- Jag pratade med ett helt gäng olika människor som hade arbetat nära Travis. Och jag tror att jag lärde mig en hel del, som jag inte hade kunnat få från att läsa nyhetsartiklar eller kolla på gamla klipp med honom. Exempelvis, vilket kanske lite förvånande, att de allra flesta hade väldigt positiva saker att säga om honom. Man tyckte om honom och att han var inspirerande på många sätt. När jag väl tog mig an rollen, så försökte jag hitta den balansen.
 

"Ett program designat för att bryta mot lagen"

 
Large e43af9778837b4e5e0a61ddb674f6e81 large f116b44cdb57ef644c43ca44048c16c6 superpumped 11 23 21hires
Joseph Gordon-Levitt som Travis Kalanick i "Super Pumped". 
 
När du hade landat rollen och började fördjupa dig lite i vad som egentligen hade hänt, vad gjorde dig mest förvånad över den här berättelsen i "Super Pumped"?
 
- Jag fann den här berättelsen så otroligt fascinerande. Men det som förvånade mig mest, var nog när jag läste om "Greyball". Det var ett program inom Uber, där man systematiskt hittade sätt att bryta mot lagen. Faktumet att man byggde en programvara, ett helt team med ingenjörer som arbetade med ett program designat för att bryta mot lagen. "Super Pumped" är en kriminalhistoria, på sätt och vis. Jag visste givetvis att det hade fattats en hel del tveksamma beslut bakom kulisserna inom företaget, men jag hade verkligen ingen aning om att man fullt medvetet bröt mot lagen tusentals och åter tusentals gånger om. 
 

"Han har aldrig tvivlat på sig själv en enda gång"

 
Joseph Gordon-Levitt i "Mr. Corman", serien som han själv skrev och regisserade hos Apple TV+.
 
Jag gillade även din Apple-serie "Mr. Corman" som kom förra året, men den här rollen är ju verkligen något helt annat. Var skillnaden mot vad du hade gjort innan även något som lockade dig särskilt mycket till det här projektet?
 
- Det är precis det som lockade mig, från den första stunden när jag läste manuset. När jag såg alla dessa supersnabba och intensiva konversationerna, som man hade skrivit. Jag tänkte genast att "det här kommer att bli roligt". Det är verkligen inte en person jag hade velat vara, i alla fall inte på riktigt... men jag visste att jag skulle ha det riktigt jävla roligt att spela honom.
 
- I jämförelse med "Mr. Corman", så är han en karaktär som ifrågasätter allt och tvivlar på sig själv varje chans han får. Medan Travis är det helt motsatta till det, han har aldrig tvivlat på sig själv en enda gång och har alltid vetat att han gjort rätt i varje givet ögonblick. Och det känns nog ganska bra att leva på det sättet, oavsett om man har rätt eller fel...
 

"Det är anledningen till att vi valde Trump till president 2016..."

 
Joseph Gordon-Levitt och Uma Thurman i "Super Pumped".
 
Avslutningsvis. Det här är inte första gången du tar dig an en roll som är baserad på en verklig person, med "Snowden" i bagaget och även kultledaren Jim Jones på gång här framöver. Har du något särskilt sätt som du resonerar innan du tar dig an den typen av roller baserade på verkliga personer?
 
- Jag älskar att berätta berättelser om saker som känns viktiga få ut i världen, av olika anledningar. Vad Snowden än gjorde, hur kontroversiellt det än var, så råder det ingen tvekan om att det var historiskt. Utan tvekan. Det samma tycker jag går att säga om Travis Kalanick, som drev det snabbast växande företaget någonsin. Jim Jones är en fruktansvärd kultledare, men gjorde samtidigt något som fick folk att flockas omkring honom. 
 
- Det i sig tycker jag är en trend inom människans natur, som är värd att utforska lite extra just nu. Särskilt med tanke på hur sociala medier och hur den typen av system fungerar, där kultledare eller auktoritära ledare kan nå ut på helt nya sätt... och verkligen frodas. Det är anledningen till att vi valde Trump till president 2016... och varför vi ser en ökning av auktoritära ledare runt omkring i världen. Så att få spela en av de dödligaste kultledarna någonsin, känns som en viktig historia att berätta just nu. 
 
 
Hela den första säsongen av "Super Pumped" finns nu tillgänglig hos Paramount+. Den första säsongen består av totalt sju avsnitt.
 

ANNONS: Prova på Paramount+ gratis i 7 dagar

 
Kommer du att ge "Super Pumped" en chans? Vilken är din favoritroll med Joseph Gordon-Levitt? Kommentera gärna nedan!
| 12 maj 2022 20:35 |