Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

10 juli 2024 | 22:00

Mystisk sci-fi från A24? Här är robot-serien du inte får missa i sommar!

MovieZine snackar med skådespelarna Rashida Jones och Hidetoshi Nishijima om den mystiska sci-fi-serien "Sunny" som nu finns på Apple TV+.
Sommaren brukar i regel inte bjuda på så många spännande tv-premiärer. I år har vi däremot skämts bort med nya säsonger av påkostade titlar som "House of the Dragon", "The Boys" och Apple Original-remaken "Presumed Innocent".

När det gäller helt nya produktioner, så är det däremot få titlar i sommar som kan mäta sig med produktionsbolaget A24:s nya sci-fi-serie "Sunny" hos Apple TV+. Handlingen följer Rashida Jones i huvudrollen som Suzie, en amerikansk kvinna som bosatt sig och skaffat både make (spelad av Hidetoshi Nishijima) och barn i Japan - utan att ens försöka lära sig språket så har hon levt lite i sin egen värld.

Men en dag försvinner både hennes son och make i en flygolycka och plötsligt levereras en robot hem till henne från makens jobb. Roboten heter "Sunny" och ska ha programerats av hennes make för att ta hand om Suzie, om något skulle hända med honom. Vilket efter visst sörjande får Suzie och Sunny att börja utreda vad som egentligen låg bakom makens försvinnande. 

En både udda och spännande resa genom säsongen låter oss sedan upptäcka ett traditionellt ett nytt framtida Japan. MovieZine fick chansen att prata med Rashida Jones ("Parks and Recreation") och Hidetoshi Nishijima ("Drive My Car") i samband med premiären av serien hos Apple TV+:
 
 
Rashida Jones och Hidetoshi Nishijima i "Sunny". 
 
Så fort Rashida hör att MovieZine kommer från Sverige så utbrister hon: 
 
Rashida: Vet du vad, jag har faktiskt lärt mig ett svenskt ord. Vill du höra?
 
Givetvis! 
 
Rashida: "Skit"!
 
Hidetoshi: Vad betyder "skit"? 
 
Rashida: Det är någon svordom bara. 
 
Det betyder "shit". Men du hade ett snyggt uttal, jag är imponerad!
 
Rashida: Tack, vad kul att höra. Haha!
 
Jag har sett hela "Sunny" och är ännu mer imponerad av det ni lyckats göra med den serien. Om vi börjar med dig Hidetoshi, det här är ditt första västerländska projekt som du gör på engelska. Vad var det som lockade dig med just den här berättelsen?
 
Hidetoshi: För det första. När jag träffade Rashida, Katie [Robbins, skaparen] och Lucy [Tcherniak, regissören] så hade vi ett möte tillsammans där vi gjorde en genomläsning av manuset. Och jag hade så roligt! Vi gapskrattade allihopa medan vi läste igenom allt tillsammans, vilket blev början på den här resan vi gjort tillsammans.
 
- Jag kände direkt att vi lyckades knyta an till varandra, på ett känslomässigt plan. Sedan kom givetvis det här med språket som nästa grej. Men det var också en av anledningarna till varför jag ville göra just det här projektet. Eftersom handlingen utspelar sig i Japan, där vi har både den här 60-70-tals versionen av Japan, det traditionella Japan och sedan även ett futuristiskt Japan. Som alla blandas samman, på ett väldigt intressant sätt.
 
- Det visar både fördelarna och nackdelarna med ny teknologi. Det var något jag verkligen gillade. Men sedan så var Rashida Jones givetvis min allra största anledning till att tacka ja. Det är ett bevis på hur fantastisk hon är! 
 

"Aldrig läst något liknande innan"

 
Large b7b075cbd0b817bc31d481f3f2df3864 sunny photo 010301Annie the clumsy och Rashida Jones som Mixxy och Suzie i första säsongen av "Sunny". 
 
Vad kul att höra! Och Rashida, jag är ett stort "Angie Tribecca"-fan och har gillat många andra roliga roller du har gjort genom åren. Men jag är inte lika van vid att se dig i den typen av roll som vi får se här i "Sunny". Var det något som bidrog till varför du vill ge det här projektet en chans, att det var något lite annorlunda för dig?
 
Rashida: Ja, jag har varit väldigt tursam under min karriär och fått chansen att göra många olika saker. Jag gillar tanken på att inte bli placerad i ett visst fack. Jag älskar komedi och har spenderat mycket tid inom den genren, där jag även fått arbeta med några otroligt roliga människor. 
 
- Men det är samtidigt inte något som jag känner representerar "allt" jag kan göra. Så, det var väldigt kul att någon kunde tänka sig att se mig i en sån här roll. Där det finns så mycket komplexitet och drama i det. Sedan kändes det bara som att man byggt upp en så genomarbetad och välgjord värld, som även kändes riktigt originell. Och jag hade aldrig läst något liknande innan. 
 

"Kommer att leda till vår undergång"

 
Rashida Jones i säng tillsammans med roboten Sunny i "Sunny". 
 
Jag har förstått att man försökte göra roboten så verklig som möjligt, för att underlätta för er skådespelare i scenerna tillsammans med den. Hur var det att arbeta med "Sunny"-roboten?
 
Rashida: Det var ju inte lika smidigt som att skådespela mot en människa, det kan jag ju säga i alla fall. Men ja, det fanns ett väldigt dedikerat team som arbetade hårt med roboten. Det var lite sådär som i gamla pjäser där det var fyra olika personer som styrde olika delar av en häst och alla behövde jobba i samklang för att få det att fungera. Det var lite samma grej här. Slutresultatet gjorde i alla fall att Sunny faktiskt verkar ha ett eget medvetande. 
 
Hidetoshi: Sunny var i alla fall bättre att arbeta med än de andra robotarna. 
 
Rashida: Ah, så du har jobbat med robotar tidigare?
 
Hidetoshi: Ja - och Sunny var bättre! Med det sagt, det här låter kanske väldigt konstigt men vi människor skapar robotar och för in våra själar i dem. Och när vi som skådespelare agerar tillsammans med en robot så finns det tillfällen som det faktiskt känns som att man får något tillbaka. 
 
- Så under tiden vi arbetade med Sunny, så fanns det små tillfällen där jag blev oväntat rörd av våra interaktioner. Det beror givetvis till viss del på Joanna [Sotomura, som gör rösten] och det fina teamet som styr de olika delarna av Sunny. Men jag tror faktiskt att vår egen fantasi som människor spelar en roll i väcka henne till liv.
 
Rashida: Jag tror vi är väldigt benägna att känna för olika saker... behandla ting som om de vore riktiga. Och det är nog både något vackert, men är kanske även det som kommer att leda till vår undergång om vi inte är försiktiga. 
 
 
 
De två första avsnitten av "Sunny" finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den första säsongen av serien kommer att bestå av totalt tio avsnitt, där ett nytt släpps varje onsdag.
 
| 10 juli 2024 22:00 |