Intervju

Skribent

Patrik Linderholm

22 juli 2016 | 15:00

”Star Trek har alltid varit inkluderande”

Vi träffade Zoe Saldana och John Cho som är aktuella i ”Star Trek Beyond” för att prata om representation på film och valet att göra en av huvudkaraktärerna i Star Trek gay.
För Zoe Saldana var ”Star Trek Beyond” sannerligen inte hennes första tripp i rymden. Utöver att ha porträtterat Nyota Uhura i två filmer tidigare har hon också synts i såväl ”Guardians of the Galaxy” som ”Avatar”. I de två sistnämnda är hon antingen gömd under massa smink eller helt digitaliserad, men som afroamerikansk kvinna värderar hon inte rollen som Uhura högre bara för att hon får spela en kvinna av sin egen etnicitet.

- Nej, jag värderar den inte högre än de andra. Jag tror att Uhuru var en oerhört viktig del i tv-serien på 60-talet då det var nästintill omöjligt för en rasifierad kvinna att inneha någon form av auktoritetsroll. Att ha en afroamerikansk kvinna i denna ledarskapsfyllda roll var något banbrytande då, men jag tycker inte det innehar lika stark betydelse idag. Jag tycker snarare faktumet att jag inte blir rollsatt specifikt för mitt utseende, min bakgrund eller mitt kön är något mycket mer betydelsefullt och något jag värderar starkt.

I ”Star Trek Beyond” får vi komma lite närmare huvudkaraktärerna och får när Hikaru Sulu träffar sin familj reda på att han är homosexuell – något som karaktären inte benämnts som i tidigare inkarnationer. Och även om valet har genererat en stor debatt redan innan filmen haft premiär hoppas John Cho som spelar Sulu att det inte kommer vara en särskilt stor grej för publiken.

- Jag hoppas att det inte påverkar publiken alls, att ingen bryr sig. Det är det vi strävar mot – att alla ska vara inkluderade och att det inte ska kännas konstigt. Det var Simon Pegg som först kom med idén och jag tror han ville fortsätta förvalta arvet i Trek-universumet att alltid vara inkluderande, och med tanke på att det inte har funnits någon välkänd homosexuell karaktär i franchisen än så var det verkligen på tiden. Jag tyckte det var en fin gest, både till fansen och till George (Takei, som porträtterade Sulu i originalserien och är öppet homosexuell) och jag tycker det sköttes snyggt i filmen.
| 22 juli 2016 15:00 |